Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Wysokie obroty po włączeniu klimy
Autor Wiadomość
maxx10 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-06-2014, 07:49   [2.5 TD] Wysokie obroty po włączeniu klimy

Witam,

Prosze o pomoc, problem jak w temacie , po włączeniu klimatyzacji silnik podnosi znacznie obroty (ok. 2000) i tak trzyma. Nie wiem jakie obroty powinny być , ponieważ auto mam od 2 tyg. W aucie wyminiełem koło z cewką na kompresorze - poprzenie miało uszkodzone łożysko i przytoponą cewkę.

Z góry dziekuję za pomoc

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-06-2014, 08:46   

maxx10 napisał/a:
po włączeniu klimatyzacji silnik podnosi znacznie obroty (ok. 2000) i tak trzyma. Nie wiem jakie obroty powinny być
bez włączonej klimy tak +/- 800-900 po włączeniu klimy jako dodatkowe obciążenie dla silnika (większe zużycie paliwa) dodatkowo o 200-300 obrotów ale nie 2tyś :|

jeremy 
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 10-06-2014, 11:02   

cześć,
a masz czynnik w układzie klimy, chłodzi coś ?
Tak było u mnie jak brakowało sporej części, również silnik miał wysokie obroty na wł. klimie.

maxx10 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-06-2014, 16:59   

Prawdopodobnie bylo co nie tak z podcisnieniem. Teraz jest ok po wlaczeniu klimatyzacji obroty podnosza sie o jakies 200-300 obrotow (tak jak napisal Jawaldek).
Mam jeszcze tylko pytanie czy to normalne zjawisko: gdy silnik pracyje na wolnych obrotach z wlaczona klimatyzacja przez jakis czas ma powyzszone obroty nastepnie obroty spadaja (tak jakby klima sie wylaczyla) by po jakis 10-20 sekundach znowy wzrosnac na ok 20 sekund i tak w kolko. Przy czym klimatyzacja caly czas chodzi.

TangoKK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Wysłany: 10-06-2014, 19:08   

maxx10 napisał/a:
Prawdopodobnie bylo co nie tak z podcisnieniem. Teraz jest ok po wlaczeniu klimatyzacji obroty podnosza sie o jakies 200-300 obrotow (tak jak napisal Jawaldek).
Mam jeszcze tylko pytanie czy to normalne zjawisko: gdy silnik pracyje na wolnych obrotach z wlaczona klimatyzacja przez jakis czas ma powyzszone obroty nastepnie obroty spadaja (tak jakby klima sie wylaczyla) by po jakis 10-20 sekundach znowy wzrosnac na ok 20 sekund i tak w kolko. Przy czym klimatyzacja caly czas chodzi.

Zdecydowanie normalny objaw.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-06-2014, 22:24   

maxx10 napisał/a:
gdy silnik pracyje na wolnych obrotach z wlaczona klimatyzacja przez jakis czas ma powyzszone obroty nastepnie obroty spadaja (tak jakby klima sie wylaczyla) by po jakis 10-20 sekundach znowy wzrosnac na ok 20 sekund i tak w kolko
bo masz włączoną klimę na tryb ekonomiczny. W moim Miśku są dwa tryby (pokrętło) pracy klimy 1) ekonomiczny i 2) ciągły ->> przy tym trybie ręce można odmrozić ;)

maxx10 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-06-2014, 16:09   

Zarowno przy trybie ekonomivznym jak i normalnym klima zachowoje sie tak samo

Odpowiedz do tematu