Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Skrzypiące zawiasy w drzwiach - czym nasmarować?
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-05-2011, 16:22   [MSS ALL] Skrzypiące zawiasy w drzwiach - czym nasmarować?

Witam.
Dość często skrzypią mi tylne drzwi podczas otwierania/zamykania. Zauważyłem, że "pręt" zawiasu wnikający w karoserię był kiedyś czymś smarowany. Pytanie czy wystarczy zwykły smar, wazelina techniczna czy coś innego?

SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Wysłany: 25-05-2011, 20:31   

Witaj,
miałem ten sam problem. wysmarowałem zawiasy WD40.
Czy zadziałało? Trudno orzec, bowiem czasami skrzypienie powraca, ale samo znika :D

mls 
Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 25-05-2011, 20:53   

Smar silikonowy do zawiasów (taki pozostawiający biały nalot). Trzeba przesmarować przede wszystkim plastikowe prowadnice, bo to one tak "skrzypią".
U mnie smar pomógł, co prawda na pół roku tylko, ale zawsze ;)

wrocek 
Forumowicz

Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Wysłany: 27-05-2011, 19:11   

Przyłączę się do skrzypiących drzwi. Wg mnie WD40 nie pomaga na tyle by nie skrzypiały. Jest dobry ale do śrubek a tu są zawiasy i prowadnice. I ten sam problem przy zmianie klimatu: z zimnego na ciepły, z ciepłego na zimny. Ja potraktowałem to smarem koloru zielonego. Staroć ale przydatny do wszelkich mechanizmów większego kalibru. Nie znam marki tego specyfiku bo pobrałem jeszcze z dawien dawna zapasów w puszkach i do dziś działa. Najlepiej potraktować tę czynność jako przegląd okresowy.
Pozdrawiam

SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Wysłany: 27-05-2011, 19:18   

WD40 do zawiasów się nadaje, bo w domu wysmarowałem skrzypiące i już rok nie skrzypią :D . A co do skrzypiących drzwi w naszych MSS to mls ma racje, że to prowadnice są winne i tutaj WD nie zadziała :wink:

Pozdrawiam :)

p03 
Forumowicz

Auto: CS_W 2.0 DOHC
Wysłany: 20-05-2012, 00:22   

Do zawiasów i prowadnic polecam Castrol Ketten Spray. Jest to biały smar do łańcuchów (głównie motocyklowych). Likwiduje skrzypienie i długo utrzymuje się na powierzchni. Ma bardzo dobrą przyczepność (nawet z rąk go trudno usunąć) i odpowiednią gęstość. Bardzo podobny miałem oryginalnie zastosowany w innym japończyku.

Bardzo dobrze skrzypienie likwiduje oliwa (nawet z takich małych tubek dołączanych do niszczarek papieru), ale trzeba częściej wykonywać smarowanie niż w przypadku smaru stałego.

WD40 dobry jest doraźnie na chwilę. Dobrze penetruje, ale na dłuższą metę nie smaruje. Jak mnie pamięć nie myli jest dość agresywny dla lakieru.

arturbeny 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Wysłany: 22-05-2012, 18:18   

http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20106.pdf

Odpowiedz do tematu