[MSS ALL] Skrzypiące zawiasy w drzwiach - czym nasmarować? |
Autor |
Wiadomość |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25-05-2011, 16:22 [MSS ALL] Skrzypiące zawiasy w drzwiach - czym nasmarować?
|
|
|
Witam.
Dość często skrzypią mi tylne drzwi podczas otwierania/zamykania. Zauważyłem, że "pręt" zawiasu wnikający w karoserię był kiedyś czymś smarowany. Pytanie czy wystarczy zwykły smar, wazelina techniczna czy coś innego? |
|
|
|
 |
SiMa
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2011 Posty: 368 Skąd: Opole; Kępno
|
Wysłany: 25-05-2011, 20:31
|
|
|
Witaj,
miałem ten sam problem. wysmarowałem zawiasy WD40.
Czy zadziałało? Trudno orzec, bowiem czasami skrzypienie powraca, ale samo znika |
|
 |
mls
Forumowicz

Auto: -
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lip 2010 Posty: 100 Skąd: Warszawa Bielany
|
Wysłany: 25-05-2011, 20:53
|
|
|
Smar silikonowy do zawiasów (taki pozostawiający biały nalot). Trzeba przesmarować przede wszystkim plastikowe prowadnice, bo to one tak "skrzypią".
U mnie smar pomógł, co prawda na pół roku tylko, ale zawsze |
|
|
|
 |
wrocek
Forumowicz
Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 35 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 27-05-2011, 19:11
|
|
|
Przyłączę się do skrzypiących drzwi. Wg mnie WD40 nie pomaga na tyle by nie skrzypiały. Jest dobry ale do śrubek a tu są zawiasy i prowadnice. I ten sam problem przy zmianie klimatu: z zimnego na ciepły, z ciepłego na zimny. Ja potraktowałem to smarem koloru zielonego. Staroć ale przydatny do wszelkich mechanizmów większego kalibru. Nie znam marki tego specyfiku bo pobrałem jeszcze z dawien dawna zapasów w puszkach i do dziś działa. Najlepiej potraktować tę czynność jako przegląd okresowy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
SiMa
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2011 Posty: 368 Skąd: Opole; Kępno
|
Wysłany: 27-05-2011, 19:18
|
|
|
WD40 do zawiasów się nadaje, bo w domu wysmarowałem skrzypiące i już rok nie skrzypią . A co do skrzypiących drzwi w naszych MSS to mls ma racje, że to prowadnice są winne i tutaj WD nie zadziała
Pozdrawiam |
|
 |
p03
Forumowicz
Auto: CS_W 2.0 DOHC
|
Wysłany: 20-05-2012, 00:22
|
|
|
Do zawiasów i prowadnic polecam Castrol Ketten Spray. Jest to biały smar do łańcuchów (głównie motocyklowych). Likwiduje skrzypienie i długo utrzymuje się na powierzchni. Ma bardzo dobrą przyczepność (nawet z rąk go trudno usunąć) i odpowiednią gęstość. Bardzo podobny miałem oryginalnie zastosowany w innym japończyku.
Bardzo dobrze skrzypienie likwiduje oliwa (nawet z takich małych tubek dołączanych do niszczarek papieru), ale trzeba częściej wykonywać smarowanie niż w przypadku smaru stałego.
WD40 dobry jest doraźnie na chwilę. Dobrze penetruje, ale na dłuższą metę nie smaruje. Jak mnie pamięć nie myli jest dość agresywny dla lakieru. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
arturbeny
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
|
|
|