Nieciekawy zgrzyt z silnika |
Autor |
Wiadomość |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 18:05 Nieciekawy zgrzyt z silnika
|
|
|
Kiedy nadeszły w tym roku zimne dni z mojej carismy podczas rozruchu zimnego silnika dobiega "zgrzyt", który trwa zaledwie 2 s. ale jest. Jest on dość głośny i słychać go jakby się coś zacierało. Napewno udam się z tym do mechanika, ale może ktos miał u siebie coś takiego. Zaznaczam że dźwięk ten wydobywa się gdy na polu jest dość zimno i silnik zapalam rano gdy do pracy jade. Przy kolejnych rozruchał gdy silnik jest już ciepły dźwięk ten się nie pojawia.
Za jakieś uwagi i podpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam!!!
(carisma 1,8 GLX 96r) |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 21-11-2007, 18:21
|
|
|
bendix w rozruszniku jest wytarty i nie haczy dobrze zabków koła... wiec do wymiany...pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:04
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | bendix w rozruszniku jest wytarty i nie haczy dobrze zabków koła... wiec do wymiany...pozdrawiam |
Czyli musze wymienić rozrusznik czy sam bendinx bo nie mam zielonego pojęcia o tym?? I jak długo mi to jeszcze wytrzyma?? |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 21-11-2007, 19:17
|
|
|
...jedz najlepiej do elektormech., ale porządnego, który trudni sie takimi rzeczami czyli rozruszniki alternatory i wówczas wymieni tuleje, może szczotki, no i sam bendix... w warsztacie ok 200 zł wezma wraz z częsciami...sam taniej ale nigdy nie rydzykowałem |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:23
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | ...jedz najlepiej do elektormech., ale porządnego, który trudni sie takimi rzeczami czyli rozruszniki alternatory i wówczas wymieni tuleje, może szczotki, no i sam bendix... w warsztacie ok 200 zł wezma wraz z częsciami...sam taniej ale nigdy nie rydzykowałem |
Na aukcji widziałem że do 200 zł kupie cały rozrusznik, wię lepiej będzie odrazu kupić taki. Zapytam jeszcze w jakiś sklepach.
W sumie narazie to nie mam czasu za tym jeździć i pytanie czy długo jeszcze tak pociągnie?? I dlaczego tylko na zimnym silniku?? Ale nie zawsze zgrzyta, czyli czasami ten bendix czasem chaczy o ząbki ?? |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 21-11-2007, 19:39
|
|
|
wiesz można zakupić na allegro ale nie wiesz ile ci pochodzi...może jest z regenrowanych częsci i pochodzi ci miesiąc i dusza...jeżdząc na takim możesz zniszczyć ząbki na kole i wówczas kicha totalna... dlaczego tylko na zimno nie wiem, ale wg mnie to bendix... pozdrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:43
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | wiesz można zakupić na allegro ale nie wiesz ile ci pochodzi...może jest z regenrowanych częsci i pochodzi ci miesiąc i dusza...jeżdząc na takim możesz zniszczyć ząbki na kole i wówczas kicha totalna... dlaczego tylko na zimno nie wiem, ale wg mnie to bendix... pozdrawiam |
Sory że Ci tak gnębie pytaniami ale mam jeszcze jedno!!
O jakich ząbkach na kole piszesz?? Chodzi Ci oto że jak tego nie zrobie to będe musiał cos jeszcze innego wymienić?? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:52
|
|
|
Rozrusznik ma małą zębatkę na osi a bendix dociąga go na czas rozruchu do wieńca koła zębatego na kole zamachowym - jak ci wyłupie ząbki z tego wieńca to na naprawie samego rozrusznika się nie skończy i nie będzie tanio |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Zbigniew [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:54
|
|
|
niekoniecznie rozrusznik, jeżeli piszczy , nie zgrzyta to pasek na alternatorze. Można go wyregulować, ale jeżeli za mocno się go podkręci można zatrzeć łożyska. Wymiana paska nie jest droga. Nie przejmowałbym się tym zbytnio jeżeli piszczy przez 2s., latem byłoby wszystko oki |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 21-11-2007, 20:23
|
|
|
wątpię Zbigniew, aby to był pasek...1 sek tyle max potrzebuje bendix na rozruch koła, 2 sek wowczas kiedy sie slizga na ząbkach, a pasek zwykle piszczy dłużej...ale różne rzeczy się zdarzają saphire napisał/a: | Rozrusznik ma małą zębatkę na osi a bendix dociąga go na czas rozruchu do wieńca koła zębatego na kole zamachowym | a do ciąga taki elektromagnes ktory czesto sie zasyfia i blokuje bendix wiec jak juz dasz do mechanika to koleś sam stwierdzi...pozdrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 20:25
|
|
|
No to co drodzy forumowicze proponujecie?? Ja byłbym za tym by se wymienić rozrusznik(zakładając że to w nim jest usterka) bo to będzie najprostrze rozwiązanie, ale trza będzie jeszcze zdiagnozować dokładnie co to jest. Bo w sumie to miałem wymieniany pasek na alternatorze i piszczał, ale po drobnej regulacji było ok, tylko nie pamietam czy te zgrzyty pojawiły się po jego wymianie. Może najpierw pojade do regulacji tego paska. O ile sobie przypominam to w poprzedniej zimy też już ten dźwięk się wydobywał. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 21-11-2007, 20:30
|
|
|
adaniel83 napisał/a: | Może najpierw pojade do regulacji tego paska. | otwórz maskę i niech ktos wysili wzrok i słuch i dojdziecie z ktorej części dochodzi dzwiek...bo tak przez druty to mozna ci podpowiadać az do 2012 roku czyli konca swiata (EURO 2012)
[ Dodano: 21-11-2007, 20:31 ]
u mnie raz przez tydzien slizgało sie sprzegło...wszyscy twierdzili ze do wymiany a juz jezdze na tym samym 2 lata i nic...nie ma reguły |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 20:47
|
|
|
...bo tak przez druty to mozna ci podpowiadać az do 2012 roku czyli konca swiata (EURO 2012)
Dość już dyskusji na ten temat bo tak wogóle to sie mecz chyba zaczyna jak zdiagnozuje co i jak to napewno napisze
Pozdrawiam i miłego wieczoru |
|
|
|
 |
maxsus84
Nowy Forumowicz maxsus84

Auto: cari '99, 1.6, automat- lift
|
Wysłany: 29-05-2012, 13:39
|
|
|
Witam,
Pomóżcie proszę bo ręce mi opadają. Kontynuując temat...
Wymieniłem bendix. Wymieniłem koło zamachowe. Wymieniłem elektromagnes, a problem daje się pojawia. Wydałem już prawie 1000zł i nie wiem co robić :/
Podczas zapalania słychać zgrzyt
Przed wymianą koła zgrzyt był co 2 zapalenie. Po wymianie sporadycznie, ale również nie pozbyłem się problemu. Po wymianie elektromagnesu- sporadycznie. Nie wiem co robić.
Dodam, że mam cari po lifcie w automacie 1,6.
Jakieś pomysły co mógłbym zrobić by wyeliminować problem? |
_________________ maxsus
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 30-05-2012, 11:44
|
|
|
Ja mam podobny problem w Outlanderze, dla pewności kupiłem drugi używany rozrusznik i dałem do przeglądu, przejrzeli i nic nie znaleźli. Wymiana nic nie dała, też jeśli odpalałem zimny silnik przy mrozach to miałem taki jakby grzyt połączony z piskiem. |
|
|
|
 |
|