[CA5A 1.8] Colt GTi jakie modyfikacje? |
Autor |
Wiadomość |
ufoq [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2006, 00:28 [CA5A 1.8] Colt GTi jakie modyfikacje?
|
|
|
witam
jakich modyfikacji udalo wam sie dokonac w waszych Coltach GTi CA5A 4G93 ktore cos w nich poprawily jak hamulce, zawieszenie, silnik, wydech?
powoli zabieram sie za swojego Colta i chcialbym wymienic pare rzeczy i dodatkowo podniesc moc. co radzicie:
- jakie tarcze i klocki hamulcowe?
- jakie sprezyny i amorki? warto obnizac 35mm?
- czy udalo wam sie cos zrobic z silnikiem z pozytywnym efektem zwiekszenia mocy?
- jaki wydech?
co wogule warto zrobic w tym aucie? co wam sie udalo?
bardzo mile widziane uwagi rowniez czego nie robic, bo pogarsza osiagi.
pozdrawiam
ufoq |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 14-10-2007, 01:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2006, 08:37
|
|
|
ufoq napisał/a: | bardzo mile widziane uwagi rowniez czego nie robic, bo pogarsza osiagi. |
pewniem madry czlowiek powiedzial kiedys: nie poprawiac fabryki a tym bardziej jednej z najlepszych na swiecie |
|
|
|
 |
ufoq [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2006, 14:32
|
|
|
calkowicie sie z tym zagadzam, ale projektanci zostawiaja pewien zapas w celu np poprawienia komfortu jazdy, trwalosci podzespolow czy zmieszczenia sie w normach ekologicznych, wiec moze ktos zna jakies patenty jak najprostsze wywalenie katalizatora, czy zalozenie filtra stozkowego, ktore cokolwiek daja...
ufoq |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2006, 14:43
|
|
|
chyba juz taki temat byl poruszany na forum wiec poszperaj a ja Ci radze: jesli chcesz robic cos w tym samochodzie malym kosztem to nie rob a jesli chcesz podniesc moc to zaloz turbine a Colcik bedzie kozak
pozdrawiam |
|
|
|
 |
ufoq [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2006, 15:22
|
|
|
nielicze na niesamowity wrost mocy za 1000 zł
planuje zainwestowac w auto tak okolo 5000 zł i szukam jakiegos efektywnego kierunku, bo wydanie tej kasy na 5KM wiecej tez mnie nie satusfakcjonuje. cos mi sie wydaje ze najlepszym kerunkiem bedzie zmiana auta.
turbo to dobra mysl, ale potwornie ciezko o czesci zeby zbudowac na bazie tego silnika silnik turbo. w stanach znalazlem 4G93T od Lancera Evo GSR, pasue jak ulal , ale spora odleglosc ciagnie za soba spore koszty (niecale $2000) i nigdy nie wiadomo co przysla, a na samym silniku sie nie skonczy. z koleji zakladanie samej turbiny, bez odprezania, mocniejszych tlokow i korbowodow jest troche dla mnie bezsensowne, jak robic to porzadnie, a dostanie za rozsadna tych podzespolow jest porwnywalne kosztowo ze sprowadzeniem tego sinika ze stanow, nie dodajac ze mozliwosc znalezenia jest praltycznie znikoma. i wlasnie szukam jakichs informacji, moze komus udalo sie uturbic takiego Colta CA5A, albo podkrecic N/A. nie chce sie uczyc na swoich bledach
pozdrawiam
ufoq |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2006, 17:16
|
|
|
zle sie wyrazilem nie chodzilo mi o zakladanie samej turbiny no ale wiesz ocb...
niestety nie mam doswiadczenia ktorego potrzebujesz bo dopiero przymierzam sie do kupna GTi ale podejrzewam ze ciezko Ci bedzie znalezc taka osobe, znam kogos kto zna ten samochod na wylot jednak nie robil w nim nic takiego. Z tego co sie orientuje w polsce jest kilka Coltow z wszczepionym silnikiem 4g63t z eclipse 2.0 T, jednak jest to dosyc kosztowny i skomplikowany zabieg. Zycze powodzenia w dazeniu do celu i chetnie poczytam o Twoich przerobkach (jesli jakies bedziesz robil) i ich efektach.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
ufoq [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2006, 00:41
|
|
|
borecki napisał/a: | znam kogos kto zna ten samochod na wylot jednak nie robil w nim nic takiego. |
a co wogule robil? kazda informacja na temat modyfikacji tego auta jest da mnie wazna
pozdrawiam
ufoq |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-07-2006, 00:44
|
|
|
Wydech zmienił na przelotowy. Jest tu na forum - nick piotrmas. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
piotrmas [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2006, 12:07
|
|
|
borecki napisał/a: | ufoq napisał/a: | bardzo mile widziane uwagi rowniez czego nie robic, bo pogarsza osiagi. |
pewniem madry czlowiek powiedzial kiedys: nie poprawiac fabryki a tym bardziej jednej z najlepszych na swiecie |
kto to powiedział? chetnie go poznam. ziomal jakis już to czuje ;) |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2006, 12:15
|
|
|
to byl czlowiek lasu
robin hood facet w rajtuzach |
|
|
|
 |
piotrmas [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2006, 22:52
|
|
|
borecki napisał/a: | to byl czlowiek lasu
robin hood facet w rajtuzach |
nie sledze tematow bo jakos mi to przeszlo ale...polepszyl ktos misia? wiadomo jaki model |
|
|
|
 |
sajmon [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2006, 01:39
|
|
|
tu byljuz taki temat ale skonczyl sie odeslaniem do forum streetracing.pl na ktorym to dosc dokladnie i szczególowo byla poruszana kwestia tuningu colta gti.
W kazdym razie doszli do wniosku ze tuning silnika 1.8 nie ma zadnego sensu bo jak juz to mozna by z bida to turbo ale jak zalozysz sam kit to silnik sie wysra po 1000km, turbo pociaga wymiane polowy elementow silnika na kute a przez co trwale. wyliczyli chyba ze koszt turbo w colcie to gdzes przynajmniej 12 k zl. jesli juz to swap na 4g63 da to wzrost o 10 km ale tez duzo wiekszy moment obrotowy. Mozna tez zmienic na 4g63t z 204 km ale w tym przupadku pogorszeniu ulegnie juz trakcja.
Podsumowywujac jezeli chcesz ulepszac to albo pakujesz tysiace zl albo wcale |
|
|
|
 |
|