Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek od czynności cywilnoprawnych i PCC-3
Autor Wiadomość
draco09 
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 99' 2,5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-06-2012, 22:42   Podatek od czynności cywilnoprawnych i PCC-3

Witam,

Pytanie dotyczy nieszczęsnego podatku od od czynności cywilnoprawnych. Auto kupiłem w lutym a dopiero dzisiaj dowiedziałem się, że trzeba zapłacić jakiś podatek :/ Nikt do tej pory mnie o tym nie poinformował eh. Jak do tej pory z US nic nie przyszło więc pomyślałem, że sam na siebie doniosę, zapłacę i będę prosił o zwolnienie z kary. Wgłębiając się w temat doczytałem, że osoba, która zakupiła auto i otrzymała FV-marża nie musi płacić podatku od czynności cywilnoprawnych?

Jak to jest z tym podatkiem? Czy jeśli mam FV-marża muszę płacić ten podatek?

Niestety w trakcie rejestracji auta w WK nie okazałem się wspomnianą fakturą - może wtedy urzędnik sam by coś wspomniał o podatku lub zwolnieniu z jego płacenia.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Old JDM 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 1.8 TD GLS
Wysłany: 05-06-2012, 22:54   

Faktura VAT czy Faktura VAT Marża (to to samo - różnica tylko taka, że przy VAT Marża - zysk firmy/komisu jest już wliczony w cenę sprzedaży BRUTTO i troche inne rozliczanie jest ksiegowo).

W obu przypadkach jesteś zwolniony z opłaty PCC (podatek od czynności cywilno prawnych).

Teraz moje pytanie. W jaki zatem sposob zarejestrowales samochod, skoro nie okazałes FA Vat Marża w Wydziale Komunikacji ?

Zeby zarejestrowac samochod nalezy przedstawic umowe kupna sprzedazy / w twoim wypadku FA Vat Marza. Na podstawie czego (jakiej umowy) samochod zostal zarejestrowany ?

Bo tego nie rozumiem. Jesli miales FA Vat Marza - to na jej podstawie rejestrowales samochod. Nie ma innej fizycznej mozliwosci :)

draco09 
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 99' 2,5 V6
Wysłany: 06-06-2012, 12:22   

Old JDM napisał/a:
Teraz moje pytanie. W jaki zatem sposob zarejestrowales samochod, skoro nie okazałes FA Vat Marża w Wydziale Komunikacji ?

Zeby zarejestrowac samochod nalezy przedstawic umowe kupna sprzedazy / w twoim wypadku FA Vat Marza. Na podstawie czego (jakiej umowy) samochod zostal zarejestrowany ?

Posiadam zarówno FV-marża jak i umowę kupna-przedaży i z tego co pamiętam w WK miałem oba dokumenty ale tylko na umowie kupna sprzedaży jest pieczątka z WK. Dlatego tez mam wątpliwości - płacić czy nie :/

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 06-06-2012, 15:54   

draco09 napisał/a:
Niestety w trakcie rejestracji auta w WK nie okazałem się wspomnianą fakturą - może wtedy urzędnik sam by coś wspomniał o podatku lub zwolnieniu z jego płacenia.

Obecnie WK nie interesuje czy zapłaciłeś podatek czy nie. Moim zdaniem jeśli zarejestrowałeś auto na umowę Kupno-Sprzedaż, to musisz zapłacić podatek.
Gdybyś rejestrował na fakturę Vat byłbyś zwolniony- płaci komis.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 06-06-2012, 19:35   

draco09 napisał/a:
Jak to jest z tym podatkiem? Czy jeśli mam FV-marża muszę płacić ten podatek?

Zgodnie z polskim prawem nieznajomość owego(prawa) nie zwalnia z odpowiedzialności prawnej. Lepiej póki czas spytaj się w US i jak co to zapłać.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-06-2012, 20:21   

"Rozdział 5
Zapłata, pobór i zwrot podatku
Art. 10. 1. Podatnicy są obowiązani, bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, według ustalonego wzoru, oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego, z wyłączeniem przypadków, gdy podatek jest pobierany przez płatnika."

Odpowiedz do tematu