Podatek od czynności cywilnoprawnych i PCC-3 |
Autor |
Wiadomość |
draco09
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 99' 2,5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-06-2012, 22:42 Podatek od czynności cywilnoprawnych i PCC-3
|
|
|
Witam,
Pytanie dotyczy nieszczęsnego podatku od od czynności cywilnoprawnych. Auto kupiłem w lutym a dopiero dzisiaj dowiedziałem się, że trzeba zapłacić jakiś podatek :/ Nikt do tej pory mnie o tym nie poinformował eh. Jak do tej pory z US nic nie przyszło więc pomyślałem, że sam na siebie doniosę, zapłacę i będę prosił o zwolnienie z kary. Wgłębiając się w temat doczytałem, że osoba, która zakupiła auto i otrzymała FV-marża nie musi płacić podatku od czynności cywilnoprawnych?
Jak to jest z tym podatkiem? Czy jeśli mam FV-marża muszę płacić ten podatek?
Niestety w trakcie rejestracji auta w WK nie okazałem się wspomnianą fakturą - może wtedy urzędnik sam by coś wspomniał o podatku lub zwolnieniu z jego płacenia.
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Old JDM
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 1.8 TD GLS
|
Wysłany: 05-06-2012, 22:54
|
|
|
Faktura VAT czy Faktura VAT Marża (to to samo - różnica tylko taka, że przy VAT Marża - zysk firmy/komisu jest już wliczony w cenę sprzedaży BRUTTO i troche inne rozliczanie jest ksiegowo).
W obu przypadkach jesteś zwolniony z opłaty PCC (podatek od czynności cywilno prawnych).
Teraz moje pytanie. W jaki zatem sposob zarejestrowales samochod, skoro nie okazałes FA Vat Marża w Wydziale Komunikacji ?
Zeby zarejestrowac samochod nalezy przedstawic umowe kupna sprzedazy / w twoim wypadku FA Vat Marza. Na podstawie czego (jakiej umowy) samochod zostal zarejestrowany ?
Bo tego nie rozumiem. Jesli miales FA Vat Marza - to na jej podstawie rejestrowales samochod. Nie ma innej fizycznej mozliwosci |
_________________ 02832/KMM
 |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 99' 2,5 V6
|
Wysłany: 06-06-2012, 12:22
|
|
|
Old JDM napisał/a: | Teraz moje pytanie. W jaki zatem sposob zarejestrowales samochod, skoro nie okazałes FA Vat Marża w Wydziale Komunikacji ?
Zeby zarejestrowac samochod nalezy przedstawic umowe kupna sprzedazy / w twoim wypadku FA Vat Marza. Na podstawie czego (jakiej umowy) samochod zostal zarejestrowany ? |
Posiadam zarówno FV-marża jak i umowę kupna-przedaży i z tego co pamiętam w WK miałem oba dokumenty ale tylko na umowie kupna sprzedaży jest pieczątka z WK. Dlatego tez mam wątpliwości - płacić czy nie :/ |
_________________ Galant Avance 99' 2,5 V6 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 06-06-2012, 15:54
|
|
|
draco09 napisał/a: | Niestety w trakcie rejestracji auta w WK nie okazałem się wspomnianą fakturą - może wtedy urzędnik sam by coś wspomniał o podatku lub zwolnieniu z jego płacenia.
|
Obecnie WK nie interesuje czy zapłaciłeś podatek czy nie. Moim zdaniem jeśli zarejestrowałeś auto na umowę Kupno-Sprzedaż, to musisz zapłacić podatek.
Gdybyś rejestrował na fakturę Vat byłbyś zwolniony- płaci komis. |
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 06-06-2012, 19:35
|
|
|
draco09 napisał/a: | Jak to jest z tym podatkiem? Czy jeśli mam FV-marża muszę płacić ten podatek? |
Zgodnie z polskim prawem nieznajomość owego(prawa) nie zwalnia z odpowiedzialności prawnej. Lepiej póki czas spytaj się w US i jak co to zapłać. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
|
Wysłany: 06-06-2012, 20:21
|
|
|
"Rozdział 5
Zapłata, pobór i zwrot podatku
Art. 10. 1. Podatnicy są obowiązani, bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, według ustalonego wzoru, oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego, z wyłączeniem przypadków, gdy podatek jest pobierany przez płatnika." |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|