Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Hubeeert
04-06-2012, 15:45
podswietlenie z drzwi (asystent wysiadania)
Autor Wiadomość
alvaro69 
Forumowicz
latajacy HOLENDER

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2012, 14:42   podswietlenie z drzwi (asystent wysiadania)

panowie mam problem z podłączeniem do krancówki drzwi,a mianowicie mase podłączam do sróby którą przykręca sie tą krancówke a plus do czerwonego lub sielonego ale to mniej istotne chyba bo prad jest w jednym i drugim .po wcisnieciu diody swiecą a powinno byc na odwrót ,juz sam nie wiem jak to zamontowac? prosze o jakies wskazówki

http://www.youtube.com/watch?v=JAIkwarcbAM cos takiego

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 23-05-2012, 17:26   

z tego co mi się wydaje to to ma być sterowane masą (tak działa krańcówka), więc musisz podpiąć stały "+" a masę "-" ma dawać krańcówka przy otwartych drzwiach. Po zamknięciu drzwi nie ma masy i światełko zgaśnie.

alvaro69 
Forumowicz
latajacy HOLENDER

Wysłany: 24-05-2012, 11:45   

no to to wiem tylko jak to umiescic skoro plus dałem na czerwony kabel w krancówce bo napiecie ma cały czas a minus do blaszki krancówki i wtedy działa jak nalezy ale jak dokrece krancówke do karoseri to jest lipa bo wtedy ledy załączają sie po wcisnieciu a powinny po otwarciu .

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 24-05-2012, 12:14   

z tego co rozumiem to masz teraz stały +, natomiast masę podłączyłeś do śrubki mocującej krańcówkę, więc też masz stały -. Jak zamkniesz drzwi to świeci - bo będzie świecić, a jak otworzysz to nie mam pojęcia dlaczego gaśnie - ja obstawiam na zwarcie.
Jeszcze jedno. kabel "-" musisz podłączyć pod kabel w krańcówce i to taki w którym przy otwartych drzwiach jest "-" natomiast przy zamkniętych nie ma niczego (lub + w ostateczności). Ja bym jeszcze sprawdził te kable "+" o których piszesz, nie wiem czy nie będzie lepiej pociągnąć jakiegoś dodatkowego +, a - wykorzystać z krańcówki (no chyba, że ten + jest tam faktycznie cały czas)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-05-2012, 12:26   

Na kablach dochodzących do krańcówki nie ma napięcia + 12V tylko to co zostaje po przejściu przez żarówkę od światła w kabinie. W ten sposób diody podłączyłeś w szereg wraz z lampą w kabinie i przez to, że diody mają małą moc, to one tylko świecą. Jeśli zamiast diod podłączył byś zwykłą żarówkę to świeciła by ona wraz z żarówką od lampki obie słabszym światłem o około połowę. Aby to działało właściwie, to musisz do tych lamp podciągnąć właściwe zasilenie a minus podłączyć pod kable idące do krańcówki.
Ty zrobiłeś tak:

a powinno być tak:

alvaro69 
Forumowicz
latajacy HOLENDER

Wysłany: 24-05-2012, 13:06   

czyli co mam plusa podciągnąc np z zapalniczki i reszte pozostawic bez zmian czy jak?
prosze o tłumaczenie łopatologiczne :D
a własnie ja nic z pod lamki sufitowej nie ciągnołem tylko prosto z tej wtyczki do krancówki

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-05-2012, 13:22   

Plus nie musi być koniecznie od lampki ale jeśli byś tak zrobił, to miałbyś tę lampkę zabezpieczoną bezpiecznikiem od oświetlenia kabiny. Jeśli jednak podłączysz się do jakiegoś innego kabelka, to załóż jakiś mały bezpiecznik.
Minus od ledów podłącz do kabla idącego do krańcówki. Przy drzwiach kierowcy do krańcówki będą dochodziły dwa przewody, podłącz się do tego, który ma taki sam kolor jak ten przy krańcówce od strony pasażera bo ten drugi w krańcówce kierowcy obsługuje obwód kontrolki otwartych drzwi i sygnału dźwiękowego zapalonych świateł..

alvaro69 
Forumowicz
latajacy HOLENDER

Wysłany: 24-05-2012, 13:27   

czyli minus do czerwonego kabelka w krancówce bo taki jest wszedzie a plus ? gdzie by było najprosciej ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-05-2012, 13:33   

Trzeba szukać przewodu w którym będzie napięcie nawet po wyjęciu klucza ze stacyjki, najlepiej jednak do przewodu od lampki w kabinie. Przewody do niej biegną pod tapicerką przedniego lewego słupka, bardzo łatwo tę tapicerkę się demontuje.

alvaro69 
Forumowicz
latajacy HOLENDER

Wysłany: 24-05-2012, 13:39   

plecho1, dzieki za pomoc póżniej sprawdze bo trzeba do roboty leciec

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-05-2012, 14:07   

Nie ma za co :)

rogal133 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.6 16v
Wysłany: 24-05-2012, 20:18   

najlepiej jak podlączysz tą lampke pod kabel który idzie w przednim lewym słupku, musisz tylko zdjąć tą osłone słupka i tam jest kabel najlepiej go troche oskrobac i przylutować tam kabelek tzn dwa bo tam idą dwa kable i pod jeden dajesz plus pod drugi minus. a u Ciebie dzieję sie tak dlatego że w Carismie krąncówki sa tak podłączone że jak nie jest zwarta to jest w niej plus dopiero po otwarciu drzwi zmienia sie w minus w tylnym zamku tez tak jest (podswietlenie Bagażnika) a jak podlączysz te diody czy co tam masz pod te kable w słupku to bedzie dobrze bo te kable ida do lampki oswietlenia kabiny

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 24-05-2012, 23:11   

jak już napisałem Ci na pw zdejmujesz osłonki bocznych słupków wyciągasz lampkę w suficie wpinasz się pod nią puszczasz kabel najpierw lewym potem prawym słupkiem i gotowe też próbowałem z krańcówką ale mnie to przerosło i nie miałem ochoty się z tym męczyć założenie kompletu 4 listw ledowych na podświetlenie nóg zajęło Mi tym sposobem 2 godziny gdzieś miałem zdjęcia z tych prac ale po zdjęciu osłony słupka sam zobaczysz że to jest bardzo proste
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

alvaro69 
Forumowicz
latajacy HOLENDER

Wysłany: 25-05-2012, 14:29   

no panowie 30min roboty i kable pociagniete teraz czas do roboty wieczorem podepne. co ja bym bez was zrobił

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 25-05-2012, 14:40   

a w drzwiach jak to będziesz chciał zamontować???
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi