[MSS DID] Podskakuje wskazówka prędkościomierza |
Autor |
Wiadomość |
leon__1
Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DiD 115KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-08-2012, 12:32 [MSS DID] Podskakuje wskazówka prędkościomierza
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu podczas jazdy mniej więcej tą sama prędkością - około 80 - 90 km/h, wskazówka prędkościomierza dziwnie podskakuje i przemieszcza się w obrębie 5 km/h. podczas przyspieszania działa płynnie, dopiero przy jeździe na równej prędkości podskakuje. co może powodować taką usterkę?
z góry dziękuję za pomoc. |
_________________ Leon
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 03-08-2012, 14:13
|
|
|
Cytat: | Od jakiegoś czasu podczas jazdy mniej więcej tą sama prędkością - około 80 - 90 km/h, wskazówka prędkościomierza dziwnie podskakuje i przemieszcza się w obrębie 5 km/h. | Hehe, też to miałem
Serwis coś majstrował przy wtyczce, która wchodzi gdzieś tam do skrzyni biegów. Na jakiś czas pomagało. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
leon__1
Forumowicz
|
Wysłany: 03-08-2012, 14:30
|
|
|
czyli samemu nic nie zaradzę...dzięki za pomoc |
_________________ Leon
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 03-08-2012, 19:32
|
|
|
Musiałbyś od spodu dostać się do tej wtyczki i prysnąć tam jakimś "contact sprayem". W moim przypadku nic więcej nie robili. Ale jak napisałem wcześniej na chwilę pomogło a później czasem się pojawiało ponownie a czasem było ok. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
SiMa
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2011 Posty: 368 Skąd: Opole; Kępno
|
Wysłany: 04-08-2012, 10:08
|
|
|
Ten temat był już gdzies na forum i generalnie nasze SS-y tak mają . U mnie się to pojawia tylko co jakiś czas, na krótką chwilę. Pozdr |
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 04-08-2012, 12:54
|
|
|
Też to mam, a raz czy dwa potrafiła się zawiesić na 100km/h i tak chwilę stać mimo, że ostro zwolniłem przed fotoradarem |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
leon__1
Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2012, 10:45
|
|
|
dziękuję za pomoc. pojadę na kanał i prysnę contaktem. generalnie usterka mało uciążliwa. kolega ma golfa IV i ma więcej problemów... |
_________________ Leon
 |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
|
Wysłany: 09-10-2012, 00:43
|
|
|
Witam, mi właśnie przestał działać prędkościomierz całkowicie, wcześniej sie blokował i zostawał na dole to pstrykałem palcem w szybkę i zaskakiwał, teraz sie blokował na długo i nnic nie pomagało i jak nie chodził to nawet kilometry sie nie nabijały na licznik. Dzisiaj go rozebrałem myśląc ze tam jest jakaś linka a tu same wtyki elektroniczne coś tam przeczyściłem od kabiny i teraz kilometraż działa ale wskazówka od prędkościomierza ani drgnie.Obrotomierz i reszta działa. Jakieś pomysły na taka przypadłość ???
I drugie pytanie czy tam gdzie sa wolne dziurki na lampki mozna je podokladac zeby było ich więcej i jaśniej bo ogólnie mam slab podświetloną ta deskę rozdzielcza ??? |
_________________ Pawel,Colt CZ3, |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 09-10-2012, 08:44
|
|
|
Od pukania elektronika sama się nie naprawi:) Przeczyść styki dokładnie te taśmy w zegarach wacikiem. U mnie jak ręką odjął a głupiała wskazówka obrotów.
Do czyszczenia styków w zegarach użyj "Kontakt S" by rozpuścić osad a potem "Kontakt U" by nie śniedziały ( ok 5zł spray).
Na wacik do uszu i delikatnie czyścimy, niczym nie drapiemy:). Nie trzeba wycierac na sucho po "Kontakt U" nie podnosi rezystancji.
Psiuknij też w kostki które będziesz miał po wyjęciu zegarów. Tutaj w środku ewentualnie możesz szpilką podrapać. Odłącz wcześniej akumulator. Zwarcia i tak nie zrobisz gdyż kazdy Pin w kostce jest izolowany ale to tak dla twojego lepszego samopoczucia:)
(choć ja nadal za winowajce obstawiam taśmy w zegarach)
Jeżeli masz słabo podświetloną deskę lub nierównomiernie to polecam wymienić przepalone żaróweczki
Typ żarówki to "W1,2W 12V1,2W" koszt ok 1zł
Ja u siebie puste miejsca na oprawki w zegarach wraz z żarówkami mam tylko na linii kontrolek na samym dole, chyba 2 pola (hak i przeciwmgielne przednie). Nigdzie indziej. W zegarach przy wskażnikach wszystkie muszą być zajęte
Z praktyki polecam ci wymienić nawet sprawne żaróweczki u mnie sprawne byly lekko zaciemnione,świeciły ale już nie tak jasno jak nowe i dlatego miałem różne zaciemnienia.
Te sprawne zaciemnione ( wyglądają jak lekko przypalone, niektóre były czarne i świeciły) to wykorzystałem w kontrolkach np kierunki ręczny akumulator, tam bez różnicy czy dasz nową czy używaną. Ważne byś w samych zegarach dał nowe z opakowania. Efekt murowany:)
PS. Ewentualnie wymień wszystkie w całych zegarach na nowe by potem się nie okazało że któraś używana akurat zgasła, wybór należy do ciebie
Ps. Jeżeli powyższa procedura nie pomoże będziemy szukać dalej:) |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
|
Wysłany: 09-10-2012, 10:01
|
|
|
dzięki, dam znać jak poszło
[ Dodano: 09-10-2012, 11:57 ]
a jeszcze troche z innej beczki, przycisk w przednich drzwiach od pasarzera od szyby zalal mi sie woda bo zostawilem na noc otwarte okna podczas deszczu , potem wyczyscilem i zeczywiscie nbyl nalot ale dalej nie dziala co to moze byc bo to prosta plytka i nic tam innego nie widze a od strony kierowcy moge opuszczac ta szybe bez problemu tzn nie mam juz tej pozycji ze za jednym kliknieciem cala szyba sie podnosi ... |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-10-2012, 11:54
|
|
|
niedoczyściłeś ............
zalało całe drzwi, rozbierz je
pozostałości wody lub brak kontaktu przez niedoczyszczenie nalot itp powodują takie objawy
zdejmij bok drzwi
wyjmij przycisk całkowicie, rozbierz go, szukaj styków połączeń
wyczyść kontaktem s i u (stara szcczoteczka do zębow) styki płytkę itp nie wiem jak w srodku jest zbudowany ten włącznik być moze pod nim jest jeszcze osad z wody
prześledz droge kabla od włacznika szyby do drzwi, szukaj kostek i połączeń - wyczyść je
Generalnie całą drogę sterowania szybami musisz sprawdzić w drzwiach.
Sprawdz miernikiem napiecia czy jak wcisniesz przycisk to cos sie dzieje jeden kabel do masy do drzwi drugi do wlacznika( oczywiscie przy podlaczonych kostkach), sprawdz w kostkach czy jest napiecie.
Zacznij powoli sprawdzac od kabla ktory wychodzi z drzwi a znajdziesz przyczyne gdzie nie ma styku przez wodę |
Ostatnio zmieniony przez cakp 10-10-2012, 15:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
|
Wysłany: 10-10-2012, 12:12
|
|
|
Witam, z szybami jeszcze walcze, ale wracajac do prędkościomierza.... wymieniłem żaróweczki (fajnie) przeczyściłem sprajem do styków wszystko i nabija kilometry ale prędkościomierz dalej nie działa. Jak wkładałem cala deskę rozdzielcza to podskoczyły wskazówki czyli jakiś kontakt jest. Ruszyłem tez wcześniej wskazówkę tzn zdjąłem ja na chwile do czyszczenia wszystkiego i wczoraj zauważyłem ze jak sie bujnąłem ok 100km/h to wskazówka zaczęła sie podnosić az do 40kn/h możliwe ze ja źle włożyłem ???? czy to komputer sam raczej kalibruje wszystko jak sie wkłada??? , bo przy wskazówce nic nie ma zaznaczonego zeby ja włożyć w jakis odpowiedni punkt. |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-10-2012, 15:39
|
|
|
Jeżeli się bujnęła przy wkładaniu zegarów znaczy się kontakt jest jak mówisz.
U mnie drgnęly tak samo przy wkładaniu zegarów po wymianie żarówek
Nie wiem jak jest sterowana wskazówka prędkościomierza, co wysyła komputer dokładnie i którym to kablem idzie. Może za niskie napięcie i dlatego dopiero się podnosi przy 100km/h ? hmmmm
Może gdzieś opór prądowy jest? ale skoro się bujnęła znaczy nic jej nie blokuje mechanicznie ani napięciowo. Czy są jakieś przekażniki odpowiedzialne za zegary? Teraz to już sam jestem ciekaw gdzie tkwi problem.
Ps. Prosba do moderatorów, byłoby łatwiej gdyby tematy były pogrubiane w przypadku nowej odpowiedzi która nadeszła do 24H. Pozostałe powyżej 24H czcionka zwykła bez pogrubienia. Ułatwiłoby to napewno odpowiedzi w tematach bez szukania po datach |
|
|
|
 |
macos
Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
|
Wysłany: 11-10-2012, 22:19
|
|
|
Jeśli nie działa prędkościomierz,to przyczyną może być padnięty czujnik prędkości znajdujący się w skrzyni.Dowiedziałem się że w serwisie żądają 500,-pln za to ustrojstwo ale udało mi się naprawić,i jak na razie działa bez problemów,gdzieś opisywałem jak to zrobiłem zdjęć niestety nie zrobiłem ,a szkoda. |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
|