Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS3A 1.6] regulacja zaworow w 1.6
Autor Wiadomość
Iwonka 
Forumowicz

Auto: był Lancer kombi 1.6
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 03-08-2012, 10:56   [CS3A 1.6] regulacja zaworow w 1.6

Witam,

Czy ktos wie jak w silniku 1.6 jest rozwiazana regulacja luzow zaworowych, czy dokonuje sie okresowej regulacji? Pytalem sie pare razy w ASO ale za kazdym razem byla inna odpowiedz

pozdrawia brzydka polowa

smk 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS3A, 4G18 + LPG
Wysłany: 03-08-2012, 12:49   

W CS3A jest hydrauliczna regulacja luzu zaworowego.
Nie dokonuje się okresowej regulacji. :)

Iwonka 
Forumowicz

Wysłany: 03-08-2012, 14:10   

hmmmm, niedobrze. Malzonka wczoraj zameldowala ze kiedy odpala rano cos postukuje, w trakcie nagrzewania zanika. Sprawdzilem rano i faktycznie tak bylo, halas wyraznie metaliczny, dochodzacy z okolic dekla zaworow/rozrzadu. Zdjalem korek oleju i faktycznie halas wyglada ze jest zsynchronizowany z ruchem dzwigienek. Po delikatnym zwiekszeniu obrotow zaniklo ale zaraz wrocilo z powrotem, po chwili znow zniklo. Kiedy za chwile odpalila zona mowila ze juz bylo cich. WTF??!!

Auto ma 85kkm przebiegu (pewnego), olej od poczatku Valvoline SynPower 5W40, wymieniany co 15kkm
Ostatnio zmieniony przez Iwonka 03-08-2012, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  

smk 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2012, 15:07   

Hydrauliczne popychacze napełniane są olejem dopiero po napełnieniu uszczelniają. Do czasu kiedy tak zwana "szklanka" się nie napełni to zawór może sobie klepać(szczególnie zimą). Może olej już za gęsty i warto by go zmienić?

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 03-08-2012, 18:56   

Nie ma sie czym przejmować - u mnie 2.0 4g94 (sohc) i też zimą klepią przez 5-10 sek potem cisza jak makiem zasial - ma 80 000 (2004) w tym 60 000 na LPG.

Czas może na Space Stara dla żony?

smk 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2012, 23:16   

Dopóki nie słychać tego na rozgrzanym silniku to bym się tym w ogóle nie przejmował.
Co do oleju to zmiana albo co rok albo co 10-15,000. Najtańszy test to zmiana oleju.
Tu koledzy fajnie pokazali jak to działa -> http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73609
pzdr.

Iwonka 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2012, 12:59   

brzydka polowa byla dzis w serwisie :x

ow serwis po posluchaniu twierdzi ze halasuje ktorys z hydraulicznych regulatorow zaworow a powodem moze byc uzywanie niewlasciwego oleju. upieraja sie ze do silnika 1.6 wlasciwy olej jest "taki jaki leja czyli 5W30 Castrol lub Shell" a 5W40 jest niewlasciwy. Polecaja zmienic olej na 5W30 i zobaczyc co bedzie.

Sprawdzilem w ksiazce i 5W40 jest dopuszczony wiec ??!!

Dlaczego wysokiej jakosci olej o nieco wiekszej lepkosci (11.8mm2/s dla 5W30 vs 13.8mm2/s dla 5W40 wg. ASTM D-445 oba oleje to Valvoline SynPower) mialby zaszkodzic popychaczowi? W niewyzylowanym silniku, ktorego nikt nie katuje, po przebiegu ledwie 86kkm ??!!! Czy Valvoline to kiepski olej czy co? SynPower to topowy olej Valvo, kupuje go zawsze u autoryzowanego przedstawiciela.

Zeby juz wiedziec wszystko zapytalem o cene wymiany owego popychacza: sam popychacz 150 zl, wymiana ok 450 (2.7rbh wg Mitsu). Moim zdaniem cena zarowno czesci jak i robocizny przesadzona tradycyjnie dla Mitsu dosc zdrowo, tym bardziej ze wydaje mi sie ze wystarczy zdjac pokrywe zaworow, odkrecic walek na ktorym sa dzwigienki i jest dostep do popychaczy. Praca dla mechanika raczej prosta.

zajrzalem na stronke
http://www.japancars.ru/c...R6&mg=11&bg=230

i popychacz ma 2 numery katalogowe:

MD377560
MD377561

dlaczego 2 rozne ???!!! numer czesci popychaczy ssacych i wydechowych jest ten sam.

cena wg Google ok 18-20$ w USA

zeby bylo ciekawiej Mitsubishi ma kilka typow tych popychaczy z ktorych jedne sa zamiennikami innych czy cos takiego. Zamienniki popychaczy produkuja tez np. firmy INA, Ruville (ceny rzedu 50-70 zl / szt)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-08-2012, 13:36   

W Eclipsach po dużo większych przebiegach właśnie valovline pomagał uciszyć hydrauliczne kasatory luzów zaworowych. Ale te w tym silniku są zapewne inne. Jeśli hałasują tylko z początku to bym olał sprawę, w wielu samochodach tak się dzieje.

A tymi popychaczami jest ten problem, że ciężko (o ile możliwe) jest zdiagnozować który to popychacz... A wymiana 16-stu trochę kosztowna.... Niektórzy próbowali je moczyć (po wcześniejszym wymontowaniu) w benzynie przez paręnaście godzin podobno trochę pomagało. Bo to takie dziwne ustrojstwo jest... taki tłoczek i jego komorze jest śrut który działa jak zawór zwrotny. Jak się zabrudzi to może blokować napełnianie olejem...

A co do numerów to może ten wyższy to właśnie jakaś poprawiona wersja?

A co do wysilenia tego silnika, to on coś taki mało udany jest bo montowany tylko w 2 modelach przez krótki czas, a do tego już czytałem na forum o problemie z panewkami w tym silniku (dość poważna awaria). Do tego dość mała ilość oleju przez co szybciej się zużywa. A co do 5W30 to jest on zazwyczaj rzadszy w niskiej temperaturze, nie samą lepkością silnik żyje. Oleje 5W40 są raczej dedykowane do silników o długim skoku tłoka i wysokiej prędkości maksymalnej silnika jak 2.0 4G63 (odcięcie dopiero przy 7600) czy silniki w motorach.

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 07-08-2012, 21:14   

krzychu napisał/a:
A co do wysilenia tego silnika, to on coś taki mało udany jest bo montowany tylko w 2 modelach przez krótki czas

Montowany do dziś tyle że w modelach sprzedawanych poza Europą. Kilka modeli Mitsubishi, kilka Protonów i kilka innych typowo azjatyckich aut typu Zotye Nomad... W Europie chyba jednak głównym powodem braku zainteresowania 4G18 było jego spore "niewysilenie" i delikatnie mówiąc "niezbyt nowoczesna konstrukcja". 98KM z silnika 1,6 i na dodatek SOHC to powiedzmy sobie szczerze... nie było czego porównywać do konkurencji. Przestarzała konstrukcja stąd wycofana. Co do trwałości - pewnie koledzy z Space Starami mogą coś powiedzieć...

krzychu napisał/a:
Do tego dość mała ilość oleju przez co szybciej się zużywa.

No nie wiem. Wchodzi o ile pamiętam nieco ponad 3l. Wcześniej miałem silnik 1,8 VW i starczało mu też około 3l.

Natomiast same popychacze są w tym silniku wyjątkowo zamontowane. Wygląda na to że po prostu po najmniejszej linii oporu przerobili mechaniczny popychacz ze śrubką na hydrauliczny a reszta pochodzi z jakiegoś starego silnika:
http://autorambler.ru/bz/...f=34144&tag=322

Iwonka 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2012, 22:11   

cefaloid napisał/a:
W Europie chyba jednak głównym powodem braku zainteresowania 4G18 było jego spore "niewysilenie" i delikatnie mówiąc "niezbyt nowoczesna konstrukcja". 98KM z silnika 1,6 i na dodatek SOHC to powiedzmy sobie szczerze... nie było czego porównywać do konkurencji.

fakt ze 4G18 nie jest wyzylowany ale jezdzi lepiej niz by sie wydawalo. SOHC w niczym nie przeszkadza a wrecz wydaje mi sie pewna zaleta poniewaz chyba dzieki temu (niskie straty napedu rozrzadu) silnik jest oszczedny i przyzwoicie zachowuje sie w nizszych zakresach obrotowych.

Mialem przez rok Swifta 1.3 (DOHC) i mimo ze mial 92KM i 300kG mniej od Lancera to Mitsu jezdzilo mi sie przyjemniej, swift kompletnie nie mial dolu obrotow i bylo to na codzien meczace

cefaloid napisał/a:
krzychu napisał/a:
Do tego dość mała ilość oleju przez co szybciej się zużywa.

No nie wiem. Wchodzi o ile pamiętam nieco ponad 3l. Wcześniej miałem silnik 1,8 VW i starczało mu też około 3l.

moim zdaniem mala ilosc oleju nie jest korzystna dla bezpieczenstwa i dlugowiecznosci silnika. Chocby z powodu mniejszej pojemnosci cieplnej

cefaloid napisał/a:
Natomiast same popychacze są w tym silniku wyjątkowo zamontowane. Wygląda na to że po prostu po najmniejszej linii oporu przerobili mechaniczny popychacz ze śrubką na hydrauliczny a reszta pochodzi z jakiegoś starego silnika:

mnie tez ten wynalazek wydaje sie cokolwiek idiotyczny (szczegolnie ze zaczal o sobie glosno przypominac :P ). Wole proste rozwiazania np. tradycyjne Hondowskie srubki ktorymi kreci sie co 40kkm i nie trzeba glowkowac co zrobic zeby pozbyc sie klekotania.

p_k 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 CS_W 2003
Wysłany: 07-08-2012, 22:38   

"Do tego dość mała ilość oleju przez co szybciej się zużywa.[/quote]
No nie wiem. Wchodzi o ile pamiętam nieco ponad 3l. Wcześniej miałem silnik 1,8 VW i starczało mu też około 3l."

do 4G18 mi włazi 3,3 litra

A wg mojej instrukcji co do oleju jest napisane tak:
- 0W-30 ZALECANY
- 5W-30 DOBRY
- 10W-40 DOPUSZCZALNY

Iwonka 
Forumowicz

Wysłany: 30-09-2012, 10:00   

male spostrzezenia z ostatnich paru kkm.

Klekotanie zauwazylem przy 85kkm, okazalo sie ze jest ok min oleju (Valvo SynPower 5W40). Dolalem 0.5L czy jakos tak, stan wzrosl do ok 0.7-0.8, klekotanie ustalo.

Auto pojezdzilo troche, w tym trasa do Chorwacji czyli duzo autostrad z wiekszymi predkosciami wiec moze cos odparowalo z oleju i dlatego tez poziom spadl. Klekot powrocil. Sprawdzam - znow ok minimum oleju. Dolalem 0.3L (polsyntetyka 10W40 bo taki mialem pod reka a 2 dni pozniej miala byc wymiana). Na drugi dzien rano - cisza.

Z tego wniosek ze klekot pojawia sie przy minimum oleju. Ale dlaczego tak sie dzieje ktos wyjasni??

(obecnie zostala zastosowana plukanka Valvoline i wymiana na SynPower 5W30, jest cisza ale poziom oleju max)

jack78 
Forumowicz

Auto: Lancer '13 Sportback 1.8
Wysłany: 14-03-2016, 10:51   

Stary temat jednak pozwolę sobie coś napisać.
Mój 4G18 mieści 2,8l oleju do połowy stanu na bagnecie. Niestety po 200k km z czego połowa na gazie, zżera straszne ilości oleju. na 5k km dolewam około 1l :shock: Nie muszę wymieniać oleju, bo ciągle dostaje nowy. :lol:
Zawory faktycznie "grają" , ale tylko jak jest niski stan oleju i zimny silnik, po zagrzaniu dźwięki ustają.
Nauczyłem się już rozpoznawać niski stan oleju, silnik wtedy nie ma mocy, więc na pobocze i dolewka :D

Iwonka 
Forumowicz

Wysłany: 16-03-2016, 19:17   

1L oleju na 5kkm to nie jest jeszcze dramatycznie duzo, ja dolewam wiecej bo 1L na 3kkm. Mimo dolewania olej wymieniam.

Utraty mocy z powodu niskiego stanu oleju nigdy nie zauwazylem, klekotanie na zimno owszem ale zwykle tylko przez krotka chwile.

Przyzwyczailem sie aby regularnie poziom sprawdzac i jesli trzeba olej dolewac. To auto nie generuje w zasadzie zadnych innych problemow wiec nie mam mu tego za zle ;)

pozdr
Alex

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 16-03-2016, 20:32   

masakra , ja płaczę że mi oleju znika ok 0,2l / 10 tyś. km, wchodzi mi równe 3 litry i mam przy górnej kresce na bagnecie, dolewam po ok 6-7 tyś ok 0,2l i znów mam na full, jak mi założył mechanik nieoryginalną uszczelkę pod korek spustowy to dolewałem ok 0,5l na 10 tyś. km, teraz używam oryginalnych uszczelek i nic nie przecieka, robię 50 tyś. rocznie więc olej zmieniam 5 razy na rok. Zbadajcie dając oryginalną podkładkę pod korek spustowy - jest ona aluminiowa pusta w środku i się płaszczy przy dokręcaniu śruby więc niweluje nierówności.

Odpowiedz do tematu