Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 12:59 |
Jak sprawdzić historię pojazdu oraz rzeczywisty przebieg? |
Autor |
Wiadomość |
ONdragon
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-07-2012, 09:19 Jak sprawdzić historię pojazdu oraz rzeczywisty przebieg?
|
|
|
Witam zamierzam obejrzeć carismę z 2000 r. Autko sprowadzane z Niemiec, według osoby która sprowadzała serwisowane było w ASO. Sprzedawca podaje dość mały przebieg auta. I teraz pytanie jak sprawdzić historie tego samochodu oraz jego rzeczywisty przebieg. Jak wiadomo książkę serwisową z wypełnionymi pieczątkami można bez problemu kupić na allegro. Nie jest to więc przekonywujący dowód. Pozostaje VIN i komputerowa baza. Dzwoniłem do autoryzowanego serwisu w Polsce jednak dostałem informacje ze Mitsubishi nie prowadzi takiej bazy (a przynajmniej oni nie mają do niej dostępu)
Stąd moje pytanie. Może ktoś wie w jaki sposób sprawdzić historię oraz autentyczny przebieg.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
baks86
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI 2003
|
Wysłany: 05-07-2012, 14:31
|
|
|
Dobry sposób to po prostu zadzwonić do mechaników niemieckich, zazwyczaj są to otwarci i bardzo sympatyczni ludzie i po nazwisku właściciela lub VIN powiedzą Ci ile km było na liczniku kiedy samochód był u nich naprawiany.
Poproś o parę zdjęć z książeczki i fotkę briefu lub zapisz/zapamiętaj dane jak będziesz już auto oglądał.
Ja trochę ich oszukałem przedstawiając się jako nowy właściciel samochodu który chce "den Kilometerstand checken". Jak nie sprechasz dobrze to też nie problem bo i po angielsku się dogadasz.
powodzenia |
|
|
|
 |
ONdragon
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 05-07-2012, 14:57
|
|
|
Dzięki za odpowiedz.
Też już o tym myślałem. Rozumiem że muszę dzwonić do konkretnego salonu w którym to autko było serwisowane. A może w Niemczech mają taką ogólnokrajową bazę wpisów? |
|
|
|
 |
baks86
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI 2003
|
Wysłany: 06-07-2012, 11:49
|
|
|
Nie orientuje się czy mają ale raczej wątpię. Druga sprawa co raz częściej jest tak, że Niemcy każde € liczą i od pewnego momentu nie serwisują w ASO, prywatne warsztaty zazwyczaj mają swoją bazę danych w której zapisują przebiegi podczas napraw/wymian. |
|
|
|
 |
|