Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] skrzynia biegów
Autor Wiadomość
marcin d 
Forumowicz

Auto: pajero2800td 1995
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-02-2013, 21:47   [2.8 TD] skrzynia biegów

Witam skończyło się w miśku sprzęgło no to do mechanika i wymiana chłopcom poszło szybko ale przy wyjeżdżaniu z kanału mały zonk wszystkie biegi są oprócz jedynki na drążku zmiany niby wchodzi ale nie załącza co mogli schrzanić jutro mają zamiar znów wyciągać skrzynie jakieś sugestie?

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 18-02-2013, 22:04   

nie wiem jak w 2,8 ale w 2,5 trzeba pamiętać które śruby od pokrywy drążków gdzie siedziały bo mają rożne długości . Jak je pomylisz efekt będzie jak piszesz.

marcin d 
Forumowicz

Wysłany: 18-02-2013, 22:09   

dzięki za podpowiedz jutro z rana wpadnę do mechaniora i mu powiem oby pomogło

[ Dodano: 19-02-2013, 19:08 ]
Dzisiaj rano pojechałem do mechanika z sugestią lukasa78 i mówię w czym rzecz a on się śmieje i mówi że nie wie jakim cudem wszystko gra wsiadł rano do auta a tu niespodzianka jedynka się znalazła dzisiaj cały dzień jeżdziłem i wszystko w porządku skrzynia chodzi jak malina to się nadaje do archiwum X :shock:

masonry 
Forumowicz

Auto: Pajero long 2.8
Wysłany: 19-02-2013, 19:09   

Ja po wymianie sprzęgła miałem podobnie.
U mnie 1 ciężko wchodziła i wyskakiwała, a reszta biegów była poprzestawiana (to znaczy wajcha od biegów stała w innym miejscu i jak wrzucałem 3 to ręką uderzałem w radio).
Muszą chłopaki rozebrać wajchy zmiany biegów od strony kabiny , dostać się pod gumę przy wajchach. Już nie pamiętam co tam zrobiłem, ale pamiętam ze coś tam pasowało w dwóch położeniach i po przełożeniu biegi są ok. Jak to rozbiorą to na pewno dojdą o co chodzi.
Ważne to aby dobrali się od kabiny.

marcin d 
Forumowicz

Wysłany: 19-02-2013, 19:18   

Wczoraj u mnie też tak poskładali dżwignie wsiadłem do auta i odrazu to zauważyłem tęż udeżałem rękom o radio ale wystarczyło odkręcić pokrywe z drążkami coś tam przełożyli i jest ok dosłownie 20 min roboty

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 19-02-2013, 21:42   

marcin d napisał/a:
dzięki za podpowiedz jutro z rana wpadnę do mechaniora i mu powiem oby pomogło

[ Dodano: 19-02-2013, 19:08 ]
Dzisiaj rano pojechałem do mechanika z sugestią lukasa78 i mówię w czym rzecz a on się śmieje i mówi że nie wie jakim cudem wszystko gra wsiadł rano do auta a tu niespodzianka jedynka się znalazła dzisiaj cały dzień jeżdziłem i wszystko w porządku skrzynia chodzi jak malina to się nadaje do archiwum X :shock:

pewnie się kapnął albo doczytał i przełożył śruby co miał Ci mówić :wink:

marcin d 
Forumowicz

Wysłany: 20-02-2013, 19:52   

Pewnie tak było najważniejsze że wszystko gra jeszcze raz wielkie dzięki :biggrin:

kiler00725 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Wysłany: 25-02-2013, 23:08   

Witam wszystkich mam problem ze skrzynią automatyczna w pajero2 2.8 TDI nie załącza nadbiegu skrzynia chodzi normalnie ładnie zmienia biegi ale tylko trzy co może być?

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-02-2013, 00:44   

kiler00725 napisał/a:
Witam wszystkich mam problem ze skrzynią automatyczna w pajero2 2.8 TDI nie załącza nadbiegu skrzynia chodzi normalnie ładnie zmienia biegi ale tylko trzy co może być?
zawiesił się sterownik o ile wszystko OK z olejem. Zdejmij klemy z akumulatora na kilka minut->> powinien zresetować się sterownik. Czynność tę możliwe że trzeba będzie paro krotnie powtórzyć->> w mojej skrzyni zadziałało i pomogło.

kiler00725 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-02-2013, 08:28   

dzięki dzisiaj to zrobię olej w skrzyni jest ma stan wiec raczej to nie to odepne ten akumulator napisze jak mi poszło

[ Dodano: 26-02-2013, 18:08 ]
witam jest w trakcie zdjecia klemy juz raz to zrobiłem ale jeszcze nie pomogło

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-02-2013, 19:35   

tomek5 napisał/a:
--policz mrugnięcia powinien być jakiś błąd.
tylko musi znać sekretny kod mrugnięć ->> najlepiej nagrać telefonem i spokojnie policzyć.
kiler00725 napisał/a:
witam jest w trakcie zdjecia klemy juz raz to zrobiłem ale jeszcze nie pomogło
a czy coś dodatkowego nie wyświetla się na wskaźnikach ??? może wcisnąłeś ten przycisk przy gałce. Zdejmujesz obie klemy ??

kiler00725 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-02-2013, 20:23   

jedna zdejmowałem kleme
a teraz dwie na konsoli nic sie nie wyswietla jak przycisk przycisne to widać na konsoli of ale wiem ze musi być on

[ Dodano: 26-02-2013, 20:25 ]
trzy biegi ładnie wchodza i inne funkcie tez tylko brak nad biegu a gdzie jest przekaznik?

[ Dodano: 26-02-2013, 22:02 ]
witam nie wiem jak to zrobić zeby odczytac kody błedów jak to zrobić bo nie kumam tego

[ Dodano: 26-02-2013, 22:03 ]
http://pajero.us/repair/at_code.shtml
strona ok tylko nie wiem jak sie do tego zabrać

[ Dodano: 26-02-2013, 22:13 ]
gdzie jest gniazdo diagnostyczne w moim pajero ile ma pinów

[ Dodano: 26-02-2013, 23:44 ]
Witajcie udało mi sie zdiagnozować błąd wyskoczyło 11 czyli błąd czujnika przepustnicy kupić nowy co proponujecie dziekuje za wszystkie rady do tej pory ciesze sie bo to nie skrzynia

[ Dodano: 26-02-2013, 23:46 ]
myślicie ze przepustnica ma coś wspólnego z nadbiegiem?

kiler00725 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-02-2013, 19:28   

dziekuje Ci bardzo dziś juz nie zdążyłem sprawdzić ale jutro zacznę działac choć teść namawia mnie na komputer zeby go podpiąć i wiedzieć napewno

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 20:05   

Podobny temat przerabiałem jakiś czas temu. W rozpaczy bo było to tuż przed urlopowym wyjazdem kupiłem drugą skrzynię biegów. Po wymianie skrzyni ten sam efekt. W warsztacie co robiłem mieli taką samą. Trzecia skrzynia i...... bez pozytywnego efektu. Powrót/montaż do mojej skrzyni. Zdemontowany i umyty sterownik i nic->> brak "4" Parokrotne zdejmowanie klem->> obu->> jazda +/- 1km i znowu zdejmowanie. Wieczorny powrót do domu ->> nadal tylko "3". Rano uruchomienie silnika. Kierunek warsztat i ....znalazła się "4".
Jak znajdziesz warsztat który będzie miał do tego modelu program sprawdzający to.... wygrałeś "6" w Totka-->> zapomnij. Jedyna metoda to: mrygajacy kod lub demontaż sterownika od skrzyni biegów i reset ręczny. Podnieś jeszcze->> sprawdź czy aby dywanik nie zablokował tego "kicdowna". W czasie jazdy włączaj i wyłączaj przycisk przy drążku-->> a nuż skubaniutki sterownik odpuści sobie strajkowanie. Może uda mi się odnaleźć namiary na forumowicza co resetuje ,miałem od Niego taką propozycję :mrgreen: , sterowniki-->> parę latek od tego faktu już minęło :mrgreen:
Znalazłem :D zobacz http://forum.mitsumaniaki...profile&u=17445

kiler00725 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-02-2013, 20:15   

wczoraj sprawdzałem mrugniecia i wyskoczył błąd 11 czyli czujnik przepustnicy moze być tez temperatura wiesz przestał działać nagle wiec dziwne bede jeszcze walczył z klemami i przejże instalacje elektryczna kto wie może pomoże ale powiedz mi co ma wspólnego przepustnica ze skrzynia?

Odpowiedz do tematu