|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Carisma GDI 1998 |
Autor |
Wiadomość |
artlit
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-06-2012, 21:19 Carisma GDI 1998
|
|
|
Witam wszystkich.
Moją Carismę mam od 6 lat. Do tej pory wszystko chodziło jak złoto. A spalanie, przy odpowiednio spokojnej jeździe było rewelacyjne. 5,5 l/100 km w trasie.
Ale wszystko co dobre już się skończyło. Teraz w mieście pali ok. 11 a na trasie 7 . Analiza spalin pokazuje że:
- lambda=2,9 dla normy 1,03
- CO=0,6 dla normy 0,5
- HC=155 dla normy 100
A wszytko zaczęło się od tego że miałem problemy z odpalaniem. Zaprowadziłem do mechanika. Teraz odpala za każdym razem ale spalanie jest nie do przyjecia.
Poza tym: nie pali sie żółta kontrolka od silnika i jest problem z obrotomierzem. Wskazówka skacze po całej tarczy albo wskazuje 0 gdy pracuje silnik.
Myślę że zawala czujnik prędkości obrotowej silnika. Gdy zaniża obroty skład mieszanki jest bardo bogaty i dlatego tyle pali.
Proszę o pomoc. Gdzie jest ten czujni (może dane o prędkości obrotowej odczytywane są z czujnika położenia wału korbowego???????) albo czy w ogóle w tym kierunku szukać?
Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję.
[ Dodano: 19-06-2012, 21:34 ]
artlit, |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik