Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylatory drugi bieg carisma gdi 1,8 po lifcie
Autor Wiadomość
Adam1971 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI po lifcie
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-06-2012, 18:56   Wentylatory drugi bieg carisma gdi 1,8 po lifcie

Witam.
Byłem dzisiaj nabijać klimę i gościu stwierdził że nie będzie chłodzić tak jak powinna bo nie działa drugi bieg wentylatora
Po uruchomieniu klimy działają dwa wentylatory. W którym jest drugi bieg czy w obu wentylatorach czy w jednym (a może w ogóle nie ma drugiego biegu).

Jeżeli jest drugi bieg to po jakim czasie się załącza i jak się za to zabrać żeby naprawić (sprawdzić). Poproszę o jakieś wskazówki.

ahalek23 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V 4G92
Wysłany: 19-06-2012, 22:53   

Wentylator chłodnicy załącza się od razu po włączeniu klimy (stan kiedy sprężarka chłodzi ,działa )jest to wentylator od trony kierowcy i ma tylko jeden bieg

Wentylator skraplacza (chłodnicy klimy ) to ten po stronie pasażera i ma dwa biegi .Pierwszy bieg działa wspólnie z wentylatorem chłodnicy i odpowiada za to przekaznik Lo w skrzynce bezpieczników po stronie pasażera obok pompy ABS-u
Natomiast 2-gi bieg jest załączany przez przekaznik Hi w tej samej skrzynce

Pierwszy bieg kable koloru niebieski czarny
drugi bieg pozostałe dwa

Sprawdzenie wentylatora podłączyć z akumulatora dwa kable +,- i jóż wiesz czy wentylator jest sprawny jeśli tak to sprawdzić przekazniki opisane wyżej oraz dwa bezpieczniki 10Ahttp://www.fotosik.pl/pok...bae24eeff5.html
Ostatnio zmieniony przez ahalek23 21-06-2012, 11:59, w całości zmieniany 6 razy  

Adam1971 
Forumowicz

Wysłany: 20-06-2012, 14:15   

Przekaźnik sprawdzony jest dobry. Wentylator ma drugi bieg (sprawdzone) ale niestety nie załącza go.

Czy jest możliwość że sprężarka już siada i nie daje ciśnienia żeby załączyć drugi bieg wentylatora.

Może ktoś ma jakiś inny pomysł.

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 21-06-2012, 09:26   

Adam1971 napisał/a:
Przekaźnik sprawdzony jest dobry. Wentylator ma drugi bieg (sprawdzone) ale niestety nie załącza go.
wentylatora.

Mam to samo jeszcze nigdy nie widziałem i słyszałem by był włączony drugi bieg a pod maskę zaglądam często.

ahalek23 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2012, 16:33   

Nie wiem jak u innych ale gdy sprawdzałem szybkość z jaką kręci się ten wentylator to na pierwszym i drugim biegu obroty były te same (podpinałem zasilanie bezpośrednio z akumulatora )nie widać różnicy więc możliwe że i w aucie będzie to nie zauważalne
Koszt wentylatora to od 20 do nawet 200 zł na allegro 1.6 1.8SOHC, DOHC i 1.8 GDI mają identyczne

Adam1971 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2012, 21:32   

Ja łączyłem na krótko styki na przekaźniku HI i mi włącza się drugi bieg i jest spora różnica. Tylko nie chce się włączyć automatycznie sam.

ahalek23 
Forumowicz

Wysłany: 23-06-2012, 10:06   

Być może jest to tak skonstruowane aby wentylator na 2 bieg zapinał się tylko w krytycznym momeńcie nagły wzrost temperatur bądz awaria pierwszego biegu

Odpowiedz do tematu