|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9 DI-D] Rzężenie gdy auto... frunie :] |
Autor |
Wiadomość |
elfavorro
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DI-D '01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2012, 16:12 [Cari 1.9 DI-D] Rzężenie gdy auto... frunie :]
|
|
|
Czołem
Mam pewien mały problem ze swoim samochodzikiem i nie radzi sobie z tym całkiem niezły warsztat, w którym zawsze wszystko robię.
Otóż jest tak, że podczas jazdy czasami - rzadko - odzywa się rzężenie dobiegające gdzieś z przodu. Rzadko, bo żeby dało się to słyszeć, to muszą być spełnione wszystkie następujące warunki:
- dodaję gazu (nawet gdy ledwo dotykam pedału gazu)
- prędkość ok. 80 km/h wzwyż
- jadę prosto lub skręcam w lewo (wtedy nawet się nieco wzmaga)
- samochód akurat wybił się delikatnie w powietrze na jakiejś górce (czyli nadwozie "frunie")
Gdy nie zachodzi którykolwiek z powyższych warunków, wszystko jest okej.
Odgłos brzmiał mi dokładnie tak, jak bym sobie wyobrażał odgłos luzów na łożyskach kół (no i okoliczności by nawet pasowały, szczególnie to "frunięcie" -> mniejscy nacisk na łożyska); warsztat wymienił oba łożyska - powiedział, że niewielkie luzy faktycznie były - ale problem pozostał.
Zjawisko w żaden sposób nie oddziałuje na samą jazdę - jeździ się bardzo dobrze, nie ściąga itd. Nie jest też w żaden sposób zależne od obrotów; tak samo brzmi na 3 tys. na czwórce, jak i na 2 tys. na piątce
Fakt, że pojawia się to tylko przy większych prędkościach sugerowałoby, że
- albo to jakiś element, który współpracuje z półosiami i ma na niego wpływ ich prędkość obrotowa;
- albo chodzi o pęd powietrza, który coś unosi
Albo może coś jeszcze innego.
Gdy mechanik wsiadł razem ze mną na przejażdżkę, żeby tego posłuchać, odgłos pojawiał się rzadziej i na krócej - czyli tak jakby obciążenie miało znaczenie.
Mój strzał to luzy na łożysku półosi, ale chciałbym poznać Wasze zdanie.
Dzięki z góry i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-06-2012, 22:18
|
|
|
przeguby były brane pod uwagę? |
|
|
|
 |
elfavorro
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DI-D '01
|
Wysłany: 25-06-2012, 09:56
|
|
|
Wydaje mi się, że sprawdzali je ostatnio przy wymianie łożysk, ale upewnię się. I zasugeruję jakby co. Dzięki.
Jeszcze jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
|
|