Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander - zbyt miękkie pasy + o fotelikach trochę
Autor Wiadomość
rworks 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2011 2.4CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-06-2012, 08:52   Outlander - zbyt miękkie pasy + o fotelikach trochę

Witajcie,

Ogólnie niesamowicie zadowolony jestem ze swojego Outka (2011, forever automat!, forever bezyna!), ale mam jeden kłopot.

W Outku są dosyć miękkie pasy bezpieczeństwa. Problem jest generalnie znany, bo rozmawiałem z kilkoma serwisami, ale nie mają na to rady (innych pasów nie montują, materiału wymieniać nie wolno, etc.). Problem się objawia tym, że pasy się skręcają w prowadnicach (albo zwijają na pół wzdłuż) i wtedy pas "nie pracuje". W innych samochodach (volvo V50/hyundai ix20/VW Polo) pasy są bardzo/nieco/bardzo sztywniejsze i tam ten problem nie występuje - tam pasy "pracują" dociskając dziecko w czasie jazdy. W outku pasy wiszą jak szmata (przez te zakrętki w prowadnicach) i nie chcą się chować do stanu naprężonego.

Czy jest jakiś sposób żeby ten pas usztywnić? Naklejka, naszywka, wgrzanie kawałka folii, itp?

Off-topic: Fotelik kupowałem najtańszy z maksymalnej oceny ADAC - Sunshine Kids Monterey Isofix - jestem niesamowicie zadowolony. Używam dwóch takich fotelików w 4 samochodach łącznie. Pojawiały się głosy tutaj na forum o nie-trzymaniu isofix w co specjalnie nie wierzę, ale nawet gdyby to chyba lepiej mieć isofix + pasy niż same pasy - zawsze isofix trochę od siebie pochłonie. Teraz mam znowu powrót do Maxi-Cosi Cabrio-Fix bo mi się urodziło i tam też ten pas szmacieje. Czyli to raczej nie wina prowadnic fotelika samych w sobie, tym bardziej, że w każdym innym aucie jest lepiej. - a, i jeszcze jedno - nie lata - jak się dobrze upnie isofix i zadba o to, żeby te metalowe "szekle" wjechały na prawdę do środka po wciąganym pasku (wymaga trochę wprawy i ruszania fotelikiem na boki) to można tak upiąć, że nawet przy użyciu dorosłej siły przód siedziska fotelika się rusza tylko o marne milimetry - trzeba tylko na prawdę dobrze upiąć i nawet jak się wyjmuje za kilka miesięcy to cały czas jest naprężone i nie lata.

Off-topic2: dobrze, że żona jeździ tym samochodem bo ma spalanie 11.5l/100km. Jak ja wsiądę to zazwyczaj kończy się to 14.5l/100km :mrgreen:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-06-2012, 09:23   

Ale po co zapinasz pas skoro masz isofix?

A jak patrzyłem na instruktarze montowania fotelika to gość prezentował tak obrazowo skakanie po foteliku, żeby go dobrze zapiąć pasem (bez isofixa). Więc jak mówisz, że po mocnym zapięciu jest ok to w czym problem? Od zawsze patent z przypinaniem fotelika pasem wydaje się mi totalnym bezsensem i dlatego wymyślono isofix....

rworks 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-06-2012, 11:10   

Foteliki 15kg+ i podstawki podwyższające nie mają swoich własnych pasów. Dzieciaka się upina normalnym pasem. Przy takiej wadze to by plastik już pewnie nie wytrzymał.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-06-2012, 11:29   

A rozumiem czyli problem nie leży po stronie montażu fotelika tylko pas w oryginalnej klamrze (przy słupku) podwija się i sam się blokuje? Więc fotelik nie ma tu nic do rzeczy...

rworks 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-06-2012, 11:34   

... a konkretnie w przelotce na pas w foteliku, która dopasowuje wysokość przejścia pasa do wysokości dziecka (regulowane). Nawet jakby człowiek spędził 5 minut na układaniu pasa w tej przelotce to i tak napinacz go nie wciąga. A może po prostu za słaba sprężyna bębna pasa jest w outku? Ale zaraz, w każdej innej bryczce co ma nieco sztywniejszy pas ten problem nie występuje. Już nie wspominam o volwiaku, ale nawet w hujndaju przy słabej sile napinania ten pas po prostu wraca - a tutaj nie. No a na urlop to teraz już nie pojadę niczym innym, bo się nie zmieszczę z całym przedszkolem.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-06-2012, 11:56   

A czyli klamra w foteliku. A jak włożysz coś w tą klamrę tak żeby była ciut węższa to może nie będzie się podwijał?

Daj jakaś fotę.

jmgmotocykle 
Forumowicz
marcin78

Auto: outlander 2.2 156ps
Wysłany: 24-06-2012, 20:42   

Panie - KROCHMAL Pan zastosuj - bedziesz Pan zadowolony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
- taki mały żarcik :wink:

rworks 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-07-2012, 14:55   

Udało mi się wreszcie zdjęcia zrobić. Jestem tak zdesperowany, że przemyślę i krochmal.

- się zagina i nie wraca
- inne ujęcie tego zagięcia
- trochę pod kątem, ale jest kształt przelotki
- nawet jak się rozprostuje to ledwo chodzi, taki miękki
- a tak się gnie najczęściej i nie chce wracać

Odpowiedz do tematu