Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik bez oleju!?
Autor Wiadomość
djsmile 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-06-2012, 13:57   Silnik bez oleju!?

Witam.

Wczoraj oddałem auto do wymiany hydropopychaczy bo silnik "klekotał" :) Mechanik oddzwonił do mnie po czasie i powiedział że dolał do silnika 3,5 litra oleju O_o :?: Prawdopodobnie dziura w misce olejowej dlatego uciekł... Ale nie o to pytam. Jeździłem na resztce oleju jakiś miesiąc :/
Moje pytanie brzmi czemu kontrolka niskiego się nie zapaliła, czemu z silnika nie poszedł dymek i się np. nie zatrzymał - patrz zatarł???

W tej chwili czekam na wieści od Mechanika co zdiagnozował.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-06-2012, 14:06   

Kontrolka jest od niskiego ciśnienia (jeśli działa poprawnie i tam jest), a nie stanu oleju. Przy odrobinie szczęścia może po prostu jeszcze było tyle oleju, że ciągnęło do pompy może jest pobierany z jakiegoś zagłębienia miski czy coś.... Może dziura w misce zrobiła się jak dojeżdżałeś i chwilę przed wyciekł?

djsmile 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Wysłany: 12-06-2012, 14:12   

Wiem że od ciśnienia jest. A z ta dziurą w misce to tylko strzelam, bo wiem że troszkę skorodowana jest od spodu...
Myślę ze nieszczelne popychacze też się przyczyniły do tego. Wydaje mi się że jakiś czas jeździłem na zerowym stanie, bije sie w głowę że nie sprawdziłem na bagnecie.
A co do kontrolki ciśnienia oleju to działa... podczas zapalenia zapłonu świeci się więc raczej działa

[ Dodano: 18-06-2012, 11:23 ]
No więc po wymianie hydropopychaczy silnik się wyciszyl i ku mojemu szczęściu silnika nie zatarlem. Powiedzcie ile Wam oleju lyka silnik?

Heavy1155 
Mitsumaniak
MSS 1.6 Mivec 170bhp

Auto: MSS Mivec
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 12-07-2012, 09:10   

hejka, moj karaluch oleju nie lyka. ostatnio bylem z nim i rodzinka w gorach. na ostrych podjazdach z 3 doroslymi, dzieckiem i bagazem na pokladzie dawal sobie swietnie rade :) niski bieg wysokie obroty i jakos karaluch wdrapal sie na klify (z ktorych, dzieki "wiedzy" mojej zony, o malo nie spadl).
karaluch zrobil w ciagu 2 dni 960km z czego 250 to dosc trudny teren (wzniesienia, polne drogi, dziury jak w PL - hehe). po powrocie z wycieczki sprawdzilem stan oleju nie brakowalo ani troche - aktualny przebieg to 91k mil (145600km)
pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz do tematu