Coraz większy problem ze strumieniowym odtwarzaniem video |
Autor |
Wiadomość |
Obywatel
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-06-2012, 14:33 Coraz większy problem ze strumieniowym odtwarzaniem video
|
|
|
Nie wiem, czy to tylko mój problem, ale w oststnim czasie coraz gorzej jest z odtwarzaniem video z takich portali jak YouTube czy Wrzuta. Ładowanie pliku ślimaczy się, obraz nie jest zgrany z dźwiękiem i odtwarza się skokowo. Na YT dodatkowo występuje problem przeskakiwania obrazu co 5 sekund w związku z funkcją przywracania sesji przeglądarki.
Jak by tego było mało, ostatnio na YT zaczął się problem z dźwiękiem - pojawił się efekt 'zaciętej płyty'. Co ciekawe problem nasila się po przełączeniu na pełny ekran. Korzystam z IE i Firefoxa. Firefoxowi odtwarzanie idzie lepiej, ale tylko odrobinę lepiej. Nie jest to też raczej wina łącza bo mam 8Mb.
Z czym to może być związane? Czy to wina przeglądarki? Czy inni też tak mają? Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Sunderland86
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
|
Wysłany: 27-06-2012, 14:45
|
|
|
Jakim sprzętem dysponujesz?
Jaki antywirus jest zainstalowany? |
_________________ 28.04.2014 [*]
 |
|
|
|
 |
Obywatel
Forumowicz

|
Wysłany: 27-06-2012, 16:34
|
|
|
Sprzęt dość leciwy: AMD Sempron 2600+ 1.83 GHz 768 MB RAM. Antywirus to AVG. Generalnie ostatnio mam wiekszy problem z ładowaniem niektórych stron - zwłaszcza takich z dużą ilością multimediów, grafiki i przeładowanych różnego rodzaju skryptami i wtyczkami. Z kolei pobieranie plików idzie jak burza. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
|
Wysłany: 27-06-2012, 16:58
|
|
|
Obywatel, dokup ram-u i prawdopodobnie format C: się kłania |
|
|
|
 |
Obywatel
Forumowicz

|
Wysłany: 27-06-2012, 17:15
|
|
|
RAMu muszę dokupić - o tym wiem i od dawna noszę się z tym zamiarem. Format c: to to co lubię najbardziej Wprawdzie mam zrobiony obraz Ghostem, ale i tak zawsze jest sraczka ze strachu czy wszystko się przywróci jak należy a po wszystkim i tak niezła kołomyja bo konfiguracja sprzed 1,5 roku to jednak prehistoria. |
_________________ Był Lancer 1.3 '98 CK1A |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
|
Wysłany: 27-06-2012, 19:07
|
|
|
jeżeli chodzi o ładowanie filmów to wszystko działa ok ( chociaż YT od pewnego czasu przymula ale to akurat norma )
coś masz z systemem skopcone i tyle na ten temat
btw. jaki system XP czy 7 ? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 27-06-2012, 19:19
|
|
|
Obywatel masz neta po kablu TP? Zobacz sobie jakiegoś speedtesta... Często jest tak, że dokładają dokładają i potem się od lokalnej centrali do sieci szkieletowej przypycha... Ja tak miałem, reklamacja za reklamacją i po pół roku zrobili w końcu chodzi 10MBps... A wcześniej ledwo 4 wyciągało w godzinach szczytu. |
|
|
|
 |
Obywatel
Forumowicz

|
Wysłany: 27-06-2012, 21:53
|
|
|
Mój system to Windows XP. Internet mam z Vectry i z reguły on trzyma parametry, ale jeszcze na wszelki wypadek sprawdzę. Mam nadzieję, że z systemem wszystko w porządku i jeszcze trochę uda mi się odwlec format c: Zacznę od dołożenia pamięci bo wydaje mi się, że problem staje się mniejszy po pozamykaniu niepotrzebnych okien i kart przeglądarki, gdy otwarte jest tylko jedno okno i jedna karta. Poza tym AVG dość często mi monituje, że IE pożera zbyt dużo zasobów. |
|
|
|
 |
Sunderland86
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
|
Wysłany: 28-06-2012, 10:15
|
|
|
Format c: to ostateczna ostateczność. Sprawdź co pożera zasoby, RAMu faktycznie mało ale wnioskuję, że komp wcześniej się nie mulił.
Ile masz miejsca na partycji systemowej bo to istotne jak oglądasz filmy na yt. Może masz jakieś oprogramowanie, które niepotrzebnie obciąża procesor lub po prostu robala. |
_________________ 28.04.2014 [*]
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-06-2012, 11:48
|
|
|
Obywatel napisał/a: | mam z Vectry i z reguły on trzyma parametry |
To masz chyba inną Vectre niż ja. Gorszego neta nie miałem. Zapchane węzły do niektórych serwisów często mam tak, że coś działa szybko, a drugie muli.... Oczywiście u Ciebie może być lepiej, ale ja jestem strasznie niezadowolony. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
|
Wysłany: 28-06-2012, 17:57
|
|
|
Obywatel napisał/a: | Sprzęt dość leciwy: AMD Sempron 2600+ 1.83 GHz 768 MB RAM |
Niestety ten sprzęt już nawet do netu zaczyna się robić za słaby. Zerknij sobie do menadżera zadań. U mnie flash plugin z firefox wciągał mnóstwo ramu i procesor utylizował masakrycznie. Na operze było trochę lepiej...
Ja miałem Bartona 2500+ i 2GB ramu. Format pomagał na krótko. Zapadła decyzja o zmianie sprzętu... Wcześniej wyłączałem też wszystko co się da. Usługi procesy... Wszystko co nie było niezbędne do działania systemu wylatywało. Jednak współczesne strony to nie jest już tylko html, a bardzo mocno rozbudowane aplikacje. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-06-2012, 07:21
|
|
|
Owczar napisał/a: | U mnie flash plugin z firefox wciągał mnóstwo ramu |
Jak mi firefox zaczął w pracy np. po 6h zajmować >1GB pamięci poszedłem do nich na forum o co come one... Poradzili wejść w narzędzie->dodatki i tam wszystko we wtyczkach i rozszerzeniach wyłączyć (zostawić tylko flash). Zużycie się mocno poprawiło... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 29-06-2012, 10:01
|
|
|
U mnie nie wyłączany przez kilka dni wciągał do 600-700MB. Ale procek nie miał lekko z flashem |
|
|
|
 |
Obywatel
Forumowicz

|
Wysłany: 29-06-2012, 11:05
|
|
|
Z ciekawości wszedłem w Menedżera Zadań i okazuje się, że procesor pałuje się na 100% przy otwieraniu stron i odtwarzaniu video Czas na format czy wymianę sprzętu?
I jeszcze pytanie: które okienko monitoruje RAM, "Pamięć zadeklarowana" czy "Pamięć fizyczna"? |
_________________ Był Lancer 1.3 '98 CK1A |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 29-06-2012, 11:11
|
|
|
Obywatel, posortuj po użyciu procesora procesy i zobacz który zjada... Ale na 90% plugin container for firefox. Format pomoże, ale na krótko...
Ja zmieniłem sprzęt. Zainwestowałem 1k w dwuprocesorowego Della 690 Sprzęt już leciwy, ale praca na nim to sama przyjemność
Ram to pamięć fizyczna. |
|
|
|
 |
|