|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Komputer pokładowy, i inne rzeczy |
Autor |
Wiadomość |
sync9
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-07-2012, 18:51 Komputer pokładowy, i inne rzeczy
|
|
|
Witam, jest to mój pierwszy post więc serdecznie witam wszystkich użytkowników. Nie wiedziałem za bardzo jaki dać temat wiec jest taki dziwny trochę. a teraz do problemu. ;P
Tata kupił ostatnio dokładnie jakieś 2tyg temu samochód Mitsubishi Space Star 1.3 r.2000. po przejechaniu czterech tysięcy kilometrów zapaliła się kontrolka silnika. Byliśmy z tym u mechanika i powiedział że trzeba wejść do komputera pokładowego i usunąć błędy. Jednak nigdzie nie mógł znaleźć wejścia żeby się podpiąć. Widzieliśmy z tatą że jest także za dużo oleju wlanego, myśleliśmy że może przez to się świeci.
2 sprawa, gdy spuścimy okna do samego końca to nie chcą się otworzyć... a po stronie kierowcy szyba lekko się rusza jak jest otwarta, można to jakoś naprawić czy trzeba całe drzwi wymieniać?
3 sprawa, mamy niby elektryczne lusterka, jednak jak zauważyłem to w środku samochodu są zasłonięte gumą, jak ją wyjąłem tą gumę to jest tam wtyczka i kabelki które nigdzie nie są podłączone, nawet nie wiemy gdzie jest jakiś guzik czy coś żeby ustawić te lusterka.
i ostatnie pytanie na komputerze który jest nad radiem, prawie nic nie widać czasami jest wszystko ok a czasami nic nie ma. Godziny to w ogóle cała zamazana jest nie idzie zobaczyć. Dopiero po dotknięciu ekraniku pojawia się np połowa rzeczy a druga połowa znika. Chciałbym się dowiedzieć czy trzeba wymienić ekranik, czy np nie ma jakiegoś styku w kabelkach czy coś.
Pozdrawiam ;P |
|
|
|
 |
RaDuS
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.8 GDI
|
Wysłany: 25-07-2012, 19:31
|
|
|
wejscie do komputera jest pod miejscem na napoje, druga sprawa to linki w szybach sa zadlugie, ja mam patent ze gdy zejdzie na sam dol i nie chce wrocic to przyciskam tylko raz ( nie na auto - podwojny przycisk pierwsza faza reczna, jak puscisz to szyba zatrzymuje sie a druga faza to idzie automatycznie do gory lub w dol) jesli nie raz to pulsacyjnie ale tylko na recznym a ona podjedzie spokojnie do gory, na reszte pytan Ci nie odpowiem. a mam pytanie, masz wyswietlacz kolorowy czy monochromatyczny? |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 25-07-2012, 21:08
|
|
|
W sprawie lokalizacji złącza diagnostycznego kolega powiedział - jedna rada - nie jedź już do tego mechanika , jeśli nie wie gdzie jest złącze diagnostyczne to raczej marny fachowiec z niego.
Raczej CE nie powinien się palić z powodu nadstanu oleju chyba że wyrzuciło go już gdzieś. Możesz spróbować odpiąć aku na parę minut - powinny się błędy skasować. Jeśli powróci to podłączenie pod kompa cię czeka. Chociaż jeśli masz możliwość jedź na diagnostykę od razu - zazwyczaj CE zwiastuje coś poważniejszego przy silniku a bez podłączenia nie dowiesz się co to. Może to być niewielka rzecz typu sonda lambda ale może być i coś dużo poważniejszego. Skasowanie błędów wiele nie da - trzeba je odczytać i zobaczyć z czego wynikają.
Co do punktu 3 - powinieneś mieć po lewej stronie kierownicy panel z 4 pozycyjnym "joystickiem" i przełącznikiem "lewe-prawe" . Jeśli nie masz to pewnie jakaś rzeźba z tymi lusterkami jest. Może najpierw podważ szkło lusterka i go wyjmij. Sprawdź czy we wnęce lusterek są silniczki i cały mechanizm regulacji - możliwe że ktoś tylko przełącznik wygrzebał. Jeśli nie masz tam elektryki to zostaje albo założyć ręcznie sterowane albo pozakładać elementy z elektrycznych, kable powinny być już pociągnięte. W każdym bądź razie trochę roboty jest.
W wyświetlaczu prawdopodobnie masz zimny lut gdzieś. U nas albo na podforum Cari był temat jak regenerować wyświetlacz musisz poszukać. Ew. wymiana samego wyświetlacza. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
sync9
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 26-07-2012, 10:05
|
|
|
aha, dziękuję za pomoc,
RaDuS - u mnie jak zejdzie na sam dół to już nie pójdzie do góry sprawdzałem dzisiaj, ona zostaje na samym dole i się blokuje idzie tak że chce iść do góry ale jednak nie idzie. Muszę drzwi rozkręcać i trzymając guzik ręcznie jej pomóc. ;/
Wyświetlacz mam monochromatyczny.
drymf - z lusterkami już wiemy, na początku były ręczne, ale ktoś podobno chciał sobie elektryczne założyć i tylko je wsadził, żadne kabelki nic nie są poprowadzone do środka, a w lusterkach nie ma mechanizmu sterowania. ;( |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 26-07-2012, 10:37
|
|
|
sync9 napisał/a: | drymf - z lusterkami już wiemy, na początku były ręczne, ale ktoś podobno chciał sobie elektryczne założyć i tylko je wsadził, żadne kabelki nic nie są poprowadzone do środka, a w lusterkach nie ma mechanizmu sterowania. ;( | no to faktycznie chciał , tyle że nie wyszło
Jak mówię, jeśli byś chciał to trzebaby kupić wkłady z silniczkami i przełącznik z regulacją. Kable w drzwiach i pod deską powinny być chociaż głowy nie daję. Na przykład do halogenów instalacja jest wystarczy kupić halogeny i przełącznik i powpinać. Nie wiem jak z lusterkami ale podejrzewam że podobnie. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
RaDuS
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.8 GDI
|
Wysłany: 26-07-2012, 16:48
|
|
|
musi sie dac, kazdy znajduje jakis patent na te szyby, tez na poczatku sie tym stresowalem ale teraz to luzik, wiadomo nie zawsze zaskoczy ale slychac dzwiek przeskakiwania, spokojnie nie nerwowo i Ci sie uda, nalapiesz wprawy, czasem wystarczylo chwile poczekac. |
|
|
|
 |
|
|