Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant zgasł i nie odpala.
Autor Wiadomość
tomarek1 
Forumowicz

Auto: Galant EA2W 2.0 2000r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-08-2012, 11:49   Galant zgasł i nie odpala.

Witam.
Jechałem Galantem z pracy i podczas wyprzedzania (dość ostro na trójce) ,a w sumie zaraz po wyprzedzeniu auto zgasło.Jechałem na gazie. Auta już nie udało się odpalić,również po przełączeniu na paliwo.Żaden check się nie pali. Auto wstawiłem do elektromechanika który po podłączeniu do kompa stwierdził że nie wyświetliło mu żadnych błędów,a coś tam sprawdzając bardziej szczegółowo stwierdził że nie nie widać obrotów wałka rozrządu. Po założeniu innego czujnika obrotów wałka auto dalej nie odpala.
Wydaje mi się też że mechanik coś wspomniał o błędzie 22 co by sugerowało czujnik położenia wału ,ale nie jestem pewien.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek lub wie co to może być?
Tematy na forum są o takich przypadkach,ale żaden zakończony i wyjaśniony co było powodem usterki(no chyba że ja nie wszystkie przeczytałem :roll: )

Nie mrugałem też błędów ponieważ zaholowałem auto do mechanika i całkiem zapomniałem,może jak będę później w warsztacie to wymrugam.
Z góry dzięki za sugestie.
Pozdrawiam
Tomek

fredfm 
Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 98r
Wysłany: 14-08-2012, 13:58   

Błąd 22 pojawiał się u mnie właśnie gdy auto gasło z niewyjaśnionych przyczyn.... wtedy jeszcze nie wyjaśnionych.

Problemem okazał się aparat zapłonowy, a dokładniej moduł zapłonu. Regenerowałem go u yakuzy, przy okazji wymieniłem palec rozdzielacza, kopułkę i cewkę. Od tego czasu problem gaśnięcia nie wystąpił.

doczytałem... masz 2,0... czyli pewnie coś innego go będzie gryzło

seba77 
Mitsumaniak
www.cb-Polska.pl

Auto: Galant 99r. 2.5 V6 A/T Tip.
Wysłany: 14-08-2012, 16:48   

Ja tak miałem kiedys przy 2.4 GDI pękł pasek rozrządu i uszkodził czujnik położenia wału.

danino88 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5V6TT & Lancer 1.
Wysłany: 14-08-2012, 17:56   

spróbuj go teraz odpalić a jak nic nie zdziałasz to wymrugaj sobie błędy. Jeśli mówisz o błędzie 22 to niestety ale nic nie poradzisz. Trzeba wymienić czujnik położenia wału. Możesz jeszcze sprawdzić czy rzeczywiście on, podłączając się oscyloskopem :)
a do jazdy na codzień Outlander I Turbo 288/365

Był :
Galant EA5A VR4 2001r 2,5V6TT 2011- http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67562

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 14-08-2012, 21:50   

Gdyby padł czujnik wału lub wałka to by wywaliło błąd. Mi to wygląda na padnięty moduł zapłonowy.

fabryka24 
Forumowicz

Auto: galant 2.5v6 1997 automat
Wysłany: 14-08-2012, 22:16   

http://sklep.intercars.co...rupyS¬itle=1 Czy o ten moduł chodzi , jednostka sterująca zapłonem

tomarek1 
Forumowicz

Auto: Galant EA2W 2.0 2000r
Wysłany: 14-08-2012, 22:22   

Dzwonił elektromechanik i stwierdził że czujnik położenia wału.Może na czwartek uda mi się załatwić na podmiankę więc się odezwę czy to ten czujnik. Póki co dzięki za wszelkie sugestie i propozycje :wink: .
Pozdrawiam
Tomek

[ Dodano: 20-08-2012, 12:15 ]
Więc dzisiaj wziąłem się za wymianę czujnika położenia wału.Niestety po ściągnięciu osłony zobaczyłem że pasek balansowy jest w strzępach i uszkadzając właśnie czujnik położenia wału.
Tutaj mam pytania do Was. Gdzie można zamówić taki pasek (oprócz M.Malika,bo jest na urlopie),oraz jak się zabrać do jego wymiany?
Pozdrawiam
Tomek

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz do tematu