Regeneracja pozyskiwania informacji z forum. |
Autor |
Wiadomość |
WreX
Mitsumaniak Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 1896 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 07-07-2012, 17:10 Regeneracja pozyskiwania informacji z forum.
|
|
|
Witajcie, mam nadzieję, że tym tematem nikogo nie zdenerwuje ani nie dostane głównej nagrody forumowej tj BAN'a, ale chciałbym wnieść swoje 3 grosze do tego gdzie nie gdzie bałaganu.
Byłbym za tym, żeby powstał jakiś FAQ (a dokładniej odnośniki od widniejącego tam FAQ'a do konkretnych tematów/postów na temat danego podzespołu w samochodzie) albo przyklejony o konkretnych tematach w tematach takich jak: sondy, opony, hamulce etc, ktoś ogarnięty by opisał co i jak konkretnie, taka wiedza w pigułce. A nie człowiek wchodzi, pyta się dostaje odpowiedź "przecież masz na XXX stronie!" no dobra ale nie lepiej zawrzeć to na połowie strony z samymi konkretami? Bo 70% to spam albo duble bo ktoś nie od tej strony zaczął czytać. Wiem, że może nie powinienem ale mnie to ultra denerwuje chcąc coś znaleźć sporo czasu to pochłania, a już o hamulcach albo LPG?! ludzie ponad 100 stron umrzeć można szukając konkretów a w ostatecznym rozrachunku i tak napisze człowiek tego posta bo nie znalazł tego co potrzeba... Ale i tak adminostwo rozpacza i cierpi widząc 1000 raz to samo pytanie. Mogła by się stać raz a porządnie jasność i byłby spokój przenajświętszy.
Amen.
P.S. Forumowa wyszukiwarka jest tragiczna, a już brak przeszukiwania tylko i wyłącznie 1 tematu przy 100-200 stron to jest jeszcze większa tragedia. Zawsze pokazują mi się takie same wyniki wyszukiwania nie ważne co wpiszę.
Proszę nie linczować i podejść do tego z dystansem
Pozdrawiam i zapraszam do wypowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez WreX 07-07-2012, 18:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
frenchman9
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 136KM 1998
|
Wysłany: 07-07-2012, 17:51
|
|
|
Kolego, zgadzam się z Tobą. |
_________________ frenchman9
"Im szybciej przejedziesz na czerwonym świetle, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś cię stuknie z boku." |
|
|
|
 |
anwi
Forumowicz

Auto: Galant 4x4 6a13 SingleTurbo
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Gru 2008 Posty: 206 Skąd: Działdowo
|
Wysłany: 07-07-2012, 23:49
|
|
|
myślę ze spam sie pojawił w tematach przez słabe " czyszczenie " moderatorów (powiniy byc bardziej czyszczone,), w jednym temacie milion pytań o ta samą rzecz, gdzie wcześniej tez już ktoś pytał, i potem sie tak przewija to wszystko, kwestia szukania,
no i chyba nie ten dział?? |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 08-07-2012, 00:25
|
|
|
WreX napisał/a: | taka wiedza w pigułce |
Taka wiedza jest w wikipedii, po za tym ci co pytają o pierdoły po raz enty na forum raczej nie korzystają z szukajki, więc i FAQ przeglądać im się też nie będzie chciało a jak już znajdą to będą padać pytania: no ale ja mam po lifcie i czy tu też pasuje? A pół strony wyżej będzie opisane co po lifcie zostało zmienione. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Krzysek
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5A SE
|
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
WreX

|
Wysłany: 13-07-2012, 15:38
|
|
|
Wiem, że jest FAQ, ale jest wyjaśnione, chodzi mi o konkretne odnośniki od FAQ'u do np podFAQ'u że sobie tak powiem, gdzie będzie konkretnie wyjaśnione co i jak. A tematy by zostały dla popychaczy pierdół albo dla jakichś nietypowych problemów. Wybaczcie ja czytałem w pizdu stron i tak zadawałem pytania bo czegoś nie wiedziałem, może i to uwłacza mojej inteligencji ale teraz czuje się mądrzejszy a czasu sporo zmarnowałem. I dalej nie twierdze, że jest tam wszystko przejrzyście. Może i jest ale dla ludzi w temacie ale dla nowych jest to nie do ogarnięcia. Przydał by się temat "Poznaj swojego galanta" gdzie były by tam szczegóły wyposażenie który lift jaka wersja itp, żeby taki newbie wiedział czego szukać, a nie musi zadać jeszcze 10 dodatkowych pytań... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-07-2012, 15:49
|
|
|
WreX pomysł dobry - działaj. Nie licz na innych rób sam.
To dotyczy wszystkich mających dobre pomysły - działajcie.
Jeżeli uważacie, że jest coś do zrobienia to załóżcie temat i wrzucajcie tam linki których nie ma w FAQ. Mod na pewno doceni pomoc. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 13-07-2012, 16:32
|
|
|
Tak jak Hubert napisał. Jak jak ktoś ma linki do konkretnego tematu to niech podsyła, dodam do FAQ.
WreX, jeśli masz czas i zapał to możesz liczyć na wsparcie. Sam napisałem takie FAQ o zawieszeniu (http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=703977#703977), czy o dieslu. Ale czasu na więcej brak. Samo sprzątanie zajmuje sporo czasu, bo jak sam zauważyłeś, jedno pytanie przewija się po 100 razy, a zwracanie uwagi spotyka się z oburzeniem użytkownika, bo jak to on nie ma czasu szukać...
Prośba by w FAQ zamieszczać obrazki podlinkowane do zarejestrowanego konta, inaczej znikają po czasie...
WreX napisał/a: | P.S. Forumowa wyszukiwarka jest tragiczna, a już brak przeszukiwania tylko i wyłącznie 1 tematu przy 100-200 stron to jest jeszcze większa tragedia. Zawsze pokazują mi się takie same wyniki wyszukiwania nie ważne co wpiszę. |
Wybierz wyświetl tematy jako posty i masz jak na dłoni. Zamiast tematu ze 100 stron, tylko te posty gdzie wystąpiła wyszukiwana fraza. Dodatkowo zaznaczaj szukaj wszystkich słów.
[ Dodano: 13-07-2012, 16:36 ]
Ankietę usunąłem, bo nie ma sensu się zastanawiać, tylko trzeba działać.
Zaczynamy
http://forum.mitsumaniaki...1081781#1081781 |
|
|
|
 |
WreX

|
Wysłany: 13-07-2012, 20:02
|
|
|
Dobra, zacząłem ponownie lekturę sond lambda, dziś wieczorem postaram się spłodzić jakiś tekst. |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 13-07-2012, 23:10
|
|
|
Tylko prośba do wszystkich, by cytować z opisem osoby, jeśli używamy czyjejś wypowiedzi. |
|
|
|
 |
Dread87
Mitsumaniak

Auto: Gal EA6A 2.0TD>SWAP 2,5V6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Maj 2011 Posty: 915 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 23-07-2012, 11:47
|
|
|
jesli ktos znalazł jakiegos manuala najlepiej ze zdjeciami jak sprawnie i dobrze wymienic tarcze z przodu bedzie fajnie bo sam szukalem i nie znalazlem a pewnie pare osob tez by chcialo sie dowiedziec;) ps. moge zmienic swoj nick?:D bo juz nie mam dreadow;D |
 |
|
|
|
 |
Tubi
Forumowicz Konserwatysta

Auto: ca
|
Wysłany: 23-07-2012, 11:50
|
|
|
Jakbyś napisał w piątek, to byś miał manual z wymiany tarczy i szpili, bo w zeszła sobote wymieniałem. |
|
|
|
 |
WreX

|
Wysłany: 23-07-2012, 12:28
|
|
|
Dread87, też ostatnio zdejmowałem tarcze nawet zaciski były regenerowane i klocki zdejmowane, no nic najwyżej będzie fotorelacja zacisków z tyłu w niedalekiej przyszłości. |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
Dread87
Mitsumaniak

Auto: Gal EA6A 2.0TD>SWAP 2,5V6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Maj 2011 Posty: 915 Skąd: Tychy
|
|