Niepokojący odgłos w lewej przedniej stronie auta |
Autor |
Wiadomość |
Krzych91
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-07-2012, 12:48 Niepokojący odgłos w lewej przedniej stronie auta
|
|
|
Mam mały problem po wizycie u mechanika ( wymienił filtr paliwa). Jak jadę po dziurach słyszę plastikowy odgłos.Sprawdziłem pod maską elementy plastikowe czy o siebie zahaczają lub mogłyby w czasie jazdy o siebie wadzić.Jedynie filtr paliwa rusza się do góry i w dół. Teraz pytanie czy powinno tak być czy ma być on nieruchomy? Byłem na stacji diagnostycznej w zawieszeniu wszystko jest ok. Jedynie mówił że stabilizator na prawym kole można wymienić. |
|
|
|
 |
mateusz8230
Forumowicz
Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 344 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 23-07-2012, 14:14
|
|
|
umnie tak co jakiś czas się rozkręca mocowanie górne mcpersona i podczas jazdy na małych dziurkach itp było słychać stuki.Założyłem nakrętkę mocno dokręciłem i na to jeszcze jedną i nie trzaska.Ale plastiki stuki to mogą być te pod spodem silnika (osłaniające silnik) ja miałem poluzowane wszystkie i poskręcałem i na nity pozakładałem i cisza:) |
|
|
|
 |
rzoberto
Mitsumaniak Robert

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2008 Posty: 286 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 23-07-2012, 15:45
|
|
|
Z tego co mi wiadomo filtr paliwa nie powinien się ruszać |
|
 |
Krzych91
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2012, 16:57
|
|
|
Z tego co widziałem od spodu auto nie mam żadnej obudowy pod spodem silnika.Spróbuje z mcpersonem i zobaczymy co będzie.No i będę musiał dostać się do filtra paliwa i go dokręcić aby się nie ruszał. Zobaczymy co po tym zabiegu będzie. |
|
|
|
 |
mateusz8230
Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2012, 23:39
|
|
|
no filtr nie powinien sie ruszac, jak to oslony nie ma? A może stabilizator też pukać też u mnie taki był objaw... |
|
|
|
 |
Krzych91
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2012, 09:35
|
|
|
Ok więc tak Filtr paliwa zamocowałem tak że już się nie rusza poza tym posprawdzałem wszystkie plastiki pod maską czy aby żaden o siebie nie haczy. Osłonę mam jeden zatrzask był obluzowany.Jednak Dalej puka. Złapałem sprężynę amortyzatora i ciągnąłem ją do siebie i wydaje dziwny odgłos jakby była lekko luźna.Teraz moje pytanie czy mogę odkręcić śrubę od amortyzatora tą pod maską i nic się nie stanie?? |
|
|
|
 |
mateusz8230
Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2012, 10:22
|
|
|
ja osobiscie ja odkreciłem i nic sie nie stało |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21955 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 29-07-2012, 14:00
|
|
|
Krzych91 napisał/a: | Złapałem sprężynę amortyzatora i ciągnąłem ją do siebie i wydaje dziwny odgłos jakby była lekko luźna | Może być pęknięta (najczęściej pęka ostatni zwój u góry). Czasami pękniecie widać dopiero po wykręceniu amortyzatora ze sprężyną z auta. Krzych91 napisał/a: | Teraz moje pytanie czy mogę odkręcić śrubę od amortyzatora tą pod maską i nic się nie stanie?? | Jak amortyzator jest zamontowany i stoi na kołach to tak. Nic się nie stanie. Jeśli będzie wyjęty to nie radzę. |
|
|
|
 |
Krzych91
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2012, 22:34
|
|
|
Dokręciłem tą śrubę z podkładka ale nic nie pomogło dalej stuka.Muszę kupić sprężyny i wymienić. Dzięki wielkie za pomoc. |
|
|
|
 |
|