Mitsubishi Carisma 19.TD 1996r. brak świateł |
Autor |
Wiadomość |
choke
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9TD 96
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-07-2012, 16:44 Mitsubishi Carisma 19.TD 1996r. brak świateł
|
|
|
Witam. Dzisiaj rano zauważyłem, że żadne światła w mojej Carismie się nie świecą. Mijania, drogowe, żadne z nich. Kierunkowskazy, awaryjne, lampki w środku (prócz lampki świateł długich) świecą normalnie. Bezpieczniki ok. Jakieś pomysły co to może być, od czego zacząć? |
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5A i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20739 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Posty: 320 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 26-07-2012, 22:19
|
|
|
dziwna sprawa przełącznik od kierunków jest zespolony tylko z awaryjkami natomiast ja bym poszukał dużego bezpiecznika lub stacyjki nic więcej nie ma w tym układzie jeśli natomiast na pewno sprawdziłeś wszystkie ale powtarzam wszystkie bezpieczniki to stacyjka podaj na krótko i będzie jasne a dodam awaryjki nie idą przez stacyjkę więc bezpiecznik lub urwany przewód zasilający część skrzynki zasilania taki gruby szukaj
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
Jaro1974

Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20739 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

|
Wysłany: 01-08-2012, 22:08
|
|
|
Jak by usterka dotyczyła samych świateł mijania lub drogowych to tak jaro miał byś rację, ale tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Odpada włącznik obracany na gałce kierunków natomiast sam przełącznik działa bo zaświeca się kontrolka na desce najprawdopodobniej też przekaźniki są wysterowywane ale trzeba było by podnieść maskę i włączyć światła nawet posłuchać czy przekaźnik działa jeśli nie to sprawdzić masę na przekaźniku i sterowanie stacyjka odpada bo w cari światła są poza stacyjką.Może nie ma głównego zasialnia na przekaźnikach więc zasilanie główne skrzynki i to będzie raczej to usterką . Ja bym szukał jak napisałem może też zainteresował bym się masą w skrzynce głównej.Napiszę jeszcze raz sugerował bym się brakiem zasilania na awaryjkach więc jak możliwe aby radio działało mi wygląda bardziej jak by ktoś coś kombinował jakaś złączka ale nie pamiętam aby była taka która odpowiadała by za większość urządzeń. Szkoda że kolega SCHOKE nie odpowiada jakie kroki uczynił i czy problem rozwiązał. Jeszcze raz powiem zasilanie główne skrzynki z bezpiecznikami lub sama skrzynka bezpieczników
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Jaro1974

|
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

|
Wysłany: 02-08-2012, 21:43
|
|
|
Nie zrozumiałem fakt mógł bardziej w prosty sposób napisać, że nie działają tylko mijania i długie. A w tym przypadku faktycznie masz rację zaczął bym od bezpieczników i przełącznik w gałce, mało prawdopodobne aby przekaźniki poleciały chociaż z tego co napisał postojówki świecą. Więc, zostaje tylko przekaźnik, bezpiecznik i przełącznik nic więcej |
|
|
|
 |
Jaro1974

|
|
|
|
 |
|