Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Przednie czujniki parkowania
Autor Wiadomość
mlodypabloo 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-08-2012, 21:46   [II 2.0 DID] Przednie czujniki parkowania

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem świeżym posiadaczem Outka II i dopiero zgłębiam jego tajniki. Mam pytanie odnośnie przednich czujników parkowania. Czy ktoś może zgłębiał ten temat i montował takowe czujniki? Dzięki bardzo, pozdrawiam.

fufaj3 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID INTENSE PLUS
Wysłany: 11-08-2012, 16:56   

Witam
tez się zastanawiam
bo czasami to na mm przechodzi przód a szkoda zarysowac misia

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 11-08-2012, 17:03   

Ori to chyba nie ma. Polecam uwadze bezprzewodowe z baterią słoneczną do wyświetlacza. Tylko włącznik zasilania trzeba "ręczny" wstawić

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 11-08-2012, 19:15   

fufaj3 napisał/a:
Witam
tez się zastanawiam
bo czasami to na mm przechodzi przód a szkoda zarysowac misia
Chcesz parkowac jak guru na centymetry? Tylko kamera szerokokatna w zderzaku :wink:

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-08-2012, 20:54   

mitsu00 napisał/a:
Tylko kamera szerokokatna w zderzaku
to prawda, z tyłu sprawdza się doskonale. Czujniki i tak tylko do 40cm coś pokazują, później to tylko piiiiii....:)

mlodypabloo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-08-2012, 22:37   

W sumie o przedniej kamerce nie pomyślałem. Posiada ktoś z Was takowe rozwiązanie? Póki co zastanawiam się nad czterema rzeczami w które chcę dozbroić miśka: DRL, navi (nie wiem czy kupić oryginalną lecz używaną czy może inną dedykowaną) za oryginalną przemawia fakt że można pozmieniać kilka ustawień auta (czułość czujnika świateł, coś przy lusterkach itp. nie trzeba od razu jechać do serwisu by to pozmieniać) nie wiem tylko jak z aktualizacjami map (pewnie trzeba to robić w serwisie), kamera cofania i przednie czujniki parkowania (lub kamerka). Sorki że tak tu namieszałem. Jak widzicie mam kilka tematów które mnie interesują i staram się powoli je ogarnąć i odnaleźć na tutejszym forum.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-08-2012, 08:05   

mlodypabloo napisał/a:
czy kupić oryginalną
a po co? aktualność map będzie wątpliwa, a ich cena jak cena wina - im starsze tym droższe ;) Już wolę chińczyka od ori sprzętu Mitsubishi. Ostatnio były wpisy na forum o Blaupunkcie za całkiem przyzwoitą cenę.

mlodypabloo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-08-2012, 23:42   

Za ori przemawia możliwość zmiany kilku ustawień auta - i tylko to. Czy jest opcja zmiany tych ustawień przez kompa we własnym zakresie? Pewnie tak, ale jakim programem?

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 13-08-2012, 09:16   

Kup jedne z tańszych czujników za 100zł, z wyświetlaczem LCD podłącz pod pedał hamulca z możliwością wyłączenia przyciskiem, wyłącz dźwięk i będzie ok.

Grzesq 
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Wysłany: 13-08-2012, 14:45   

mlodypabloo napisał/a:
W sumie o przedniej kamerce nie pomyślałem. Posiada ktoś z Was takowe rozwiązanie?

Tak to wygląda :

a TUTAJ więcej fotek

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2012, 20:14   

Ale krawędzi i tak nie widać, a to najbardziej wrażliwe miejsce na obcierki w samochodzie dla laików.

mlodypabloo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-08-2012, 21:54   

Student napisał/a:
Kup jedne z tańszych czujników za 100zł, z wyświetlaczem LCD podłącz pod pedał hamulca z możliwością wyłączenia przyciskiem, wyłącz dźwięk i będzie ok.

dlaczego pod hamulec?

Tak jednak myślę że te czujniki wystarczą. Obawiam się tylko demontażu przedniego zderzaka że coś połamię dzięki niewiedzy jak go zdemontować.

Czy ktoś z Was próbował zmieniać opcja które umożliwia MMCS za pośrednictwem jakiegoś programu a nie korzystając z usługi serwisu? Do niemieckich aut jest kilka programów a do Miśka nic nie znalazłem.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 13-08-2012, 22:11   

mlodypabloo napisał/a:
Student napisał/a:

dlaczego pod hamulec?

Tak jednak myślę że te czujniki wystarczą. Obawiam się tylko demontażu przedniego zderzaka że coś połamię dzięki niewiedzy jak go zdemontować.

Czy ktoś z Was próbował zmieniać opcja które umożliwia MMCS za pośrednictwem jakiegoś programu a nie korzystając z usługi serwisu? Do niemieckich aut jest kilka programów a do Miśka nic nie znalazłem.
Lexia 3 i robisz wszystko co ASO, tzn diagnostyka, zczytywanie bledow, programowanie funkcji, reset serwisowy etc.. 90 baksow z dostawa DHLem do drzwi. Potrzebny tylko laptop z systemem operacyjnym Win XP.
Przykladowy link do sklepu:
http://www.alibaba.com/pr...diagnostic.html

Dominik
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 13-08-2012, 22:17, w całości zmieniany 1 raz  

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2012, 22:16   

Bo jak parkujesz lub wyjeżdżasz to przeważnie naciskasz hamulec, wtedy podawane jest napięcie na czujnik i działa przez ok. 7 sekund pokazujac odległość.
Można kupić taki na8 sensorów za 200zł, i wymienić te ORI , wtedy masz tył normalnie sterowany a przód przez hamulec, generalnie kilka godzin pracy i zrobisz, a jak nie to każdy elektryk da radę.

mlodypabloo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-08-2012, 23:40   

mitsu00 napisał/a:
mlodypabloo napisał/a:
Student napisał/a:

dlaczego pod hamulec?

Lexia 3 i robisz wszystko co ASO, tzn diagnostyka, zczytywanie bledow, programowanie funkcji, reset serwisowy etc.. 90 baksow z dostawa DHLem do drzwi. Potrzebny tylko laptop z systemem operacyjnym Win XP.
Przykladowy link do sklepu:
http://www.alibaba.com/pr...diagnostic.html

Jesteś pewien że podejdzie pod Miśka? Wszędzie opisują że jest on pod francuzy.

Student napisał/a:
Bo jak parkujesz lub wyjeżdżasz to przeważnie naciskasz hamulec, wtedy podawane jest napięcie na czujnik i działa przez ok. 7 sekund pokazujac odległość.
Można kupić taki na8 sensorów za 200zł, i wymienić te ORI , wtedy masz tył normalnie sterowany a przód przez hamulec, generalnie kilka godzin pracy i zrobisz, a jak nie to każdy elektryk da radę.

W sumie masz rację, ale nie istnieje ryzyko że przy hamowaniu na światłach też się załączy? Pewnie trzeba jeszcze jakiś wyłącznik skombinować.

Odpowiedz do tematu