[II 2.0 DID] Przednie czujniki parkowania |
Autor |
Wiadomość |
mlodypabloo
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 DID 2008
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-08-2012, 21:46 [II 2.0 DID] Przednie czujniki parkowania
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem świeżym posiadaczem Outka II i dopiero zgłębiam jego tajniki. Mam pytanie odnośnie przednich czujników parkowania. Czy ktoś może zgłębiał ten temat i montował takowe czujniki? Dzięki bardzo, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
fufaj3
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID INTENSE PLUS
|
Wysłany: 11-08-2012, 16:56
|
|
|
Witam
tez się zastanawiam
bo czasami to na mm przechodzi przód a szkoda zarysowac misia |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 11-08-2012, 17:03
|
|
|
Ori to chyba nie ma. Polecam uwadze bezprzewodowe z baterią słoneczną do wyświetlacza. Tylko włącznik zasilania trzeba "ręczny" wstawić |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 11-08-2012, 19:15
|
|
|
fufaj3 napisał/a: | Witam
tez się zastanawiam
bo czasami to na mm przechodzi przód a szkoda zarysowac misia | Chcesz parkowac jak guru na centymetry? Tylko kamera szerokokatna w zderzaku |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-08-2012, 20:54
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Tylko kamera szerokokatna w zderzaku | to prawda, z tyłu sprawdza się doskonale. Czujniki i tak tylko do 40cm coś pokazują, później to tylko piiiiii....:) |
|
|
|
 |
mlodypabloo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2012, 22:37
|
|
|
W sumie o przedniej kamerce nie pomyślałem. Posiada ktoś z Was takowe rozwiązanie? Póki co zastanawiam się nad czterema rzeczami w które chcę dozbroić miśka: DRL, navi (nie wiem czy kupić oryginalną lecz używaną czy może inną dedykowaną) za oryginalną przemawia fakt że można pozmieniać kilka ustawień auta (czułość czujnika świateł, coś przy lusterkach itp. nie trzeba od razu jechać do serwisu by to pozmieniać) nie wiem tylko jak z aktualizacjami map (pewnie trzeba to robić w serwisie), kamera cofania i przednie czujniki parkowania (lub kamerka). Sorki że tak tu namieszałem. Jak widzicie mam kilka tematów które mnie interesują i staram się powoli je ogarnąć i odnaleźć na tutejszym forum. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-08-2012, 08:05
|
|
|
mlodypabloo napisał/a: | czy kupić oryginalną | a po co? aktualność map będzie wątpliwa, a ich cena jak cena wina - im starsze tym droższe Już wolę chińczyka od ori sprzętu Mitsubishi. Ostatnio były wpisy na forum o Blaupunkcie za całkiem przyzwoitą cenę. |
|
|
|
 |
mlodypabloo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2012, 23:42
|
|
|
Za ori przemawia możliwość zmiany kilku ustawień auta - i tylko to. Czy jest opcja zmiany tych ustawień przez kompa we własnym zakresie? Pewnie tak, ale jakim programem? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 13-08-2012, 09:16
|
|
|
Kup jedne z tańszych czujników za 100zł, z wyświetlaczem LCD podłącz pod pedał hamulca z możliwością wyłączenia przyciskiem, wyłącz dźwięk i będzie ok. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Grzesq
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 290 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-08-2012, 14:45
|
|
|
mlodypabloo napisał/a: | W sumie o przedniej kamerce nie pomyślałem. Posiada ktoś z Was takowe rozwiązanie? |
Tak to wygląda :
a TUTAJ więcej fotek |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-08-2012, 20:14
|
|
|
Ale krawędzi i tak nie widać, a to najbardziej wrażliwe miejsce na obcierki w samochodzie dla laików. |
|
|
|
 |
mlodypabloo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2012, 21:54
|
|
|
Student napisał/a: | Kup jedne z tańszych czujników za 100zł, z wyświetlaczem LCD podłącz pod pedał hamulca z możliwością wyłączenia przyciskiem, wyłącz dźwięk i będzie ok. |
dlaczego pod hamulec?
Tak jednak myślę że te czujniki wystarczą. Obawiam się tylko demontażu przedniego zderzaka że coś połamię dzięki niewiedzy jak go zdemontować.
Czy ktoś z Was próbował zmieniać opcja które umożliwia MMCS za pośrednictwem jakiegoś programu a nie korzystając z usługi serwisu? Do niemieckich aut jest kilka programów a do Miśka nic nie znalazłem. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 13-08-2012, 22:11
|
|
|
mlodypabloo napisał/a: | Student napisał/a: | Kup jedne z tańszych czujników za 100zł, z wyświetlaczem LCD podłącz pod pedał hamulca z możliwością wyłączenia przyciskiem, wyłącz dźwięk i będzie ok. |
dlaczego pod hamulec?
Tak jednak myślę że te czujniki wystarczą. Obawiam się tylko demontażu przedniego zderzaka że coś połamię dzięki niewiedzy jak go zdemontować.
Czy ktoś z Was próbował zmieniać opcja które umożliwia MMCS za pośrednictwem jakiegoś programu a nie korzystając z usługi serwisu? Do niemieckich aut jest kilka programów a do Miśka nic nie znalazłem. | Lexia 3 i robisz wszystko co ASO, tzn diagnostyka, zczytywanie bledow, programowanie funkcji, reset serwisowy etc.. 90 baksow z dostawa DHLem do drzwi. Potrzebny tylko laptop z systemem operacyjnym Win XP.
Przykladowy link do sklepu:
http://www.alibaba.com/pr...diagnostic.html |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 13-08-2012, 22:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-08-2012, 22:16
|
|
|
Bo jak parkujesz lub wyjeżdżasz to przeważnie naciskasz hamulec, wtedy podawane jest napięcie na czujnik i działa przez ok. 7 sekund pokazujac odległość.
Można kupić taki na8 sensorów za 200zł, i wymienić te ORI , wtedy masz tył normalnie sterowany a przód przez hamulec, generalnie kilka godzin pracy i zrobisz, a jak nie to każdy elektryk da radę. |
|
|
|
 |
mlodypabloo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2012, 23:40
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | mlodypabloo napisał/a: | Student napisał/a: | Kup jedne z tańszych czujników za 100zł, z wyświetlaczem LCD podłącz pod pedał hamulca z możliwością wyłączenia przyciskiem, wyłącz dźwięk i będzie ok. |
dlaczego pod hamulec?
Czy ktoś z Was próbował zmieniać opcja które umożliwia MMCS za pośrednictwem jakiegoś programu a nie korzystając z usługi serwisu? Do niemieckich aut jest kilka programów a do Miśka nic nie znalazłem. | Lexia 3 i robisz wszystko co ASO, tzn diagnostyka, zczytywanie bledow, programowanie funkcji, reset serwisowy etc.. 90 baksow z dostawa DHLem do drzwi. Potrzebny tylko laptop z systemem operacyjnym Win XP.
Przykladowy link do sklepu:
http://www.alibaba.com/pr...diagnostic.html |
Jesteś pewien że podejdzie pod Miśka? Wszędzie opisują że jest on pod francuzy.
Student napisał/a: | Bo jak parkujesz lub wyjeżdżasz to przeważnie naciskasz hamulec, wtedy podawane jest napięcie na czujnik i działa przez ok. 7 sekund pokazujac odległość.
Można kupić taki na8 sensorów za 200zł, i wymienić te ORI , wtedy masz tył normalnie sterowany a przód przez hamulec, generalnie kilka godzin pracy i zrobisz, a jak nie to każdy elektryk da radę. |
W sumie masz rację, ale nie istnieje ryzyko że przy hamowaniu na światłach też się załączy? Pewnie trzeba jeszcze jakiś wyłącznik skombinować. |
|
|
|
 |
|