[Cari 1.9TD] Padło podgrzewanie lusterek i tylnej szyby |
Autor |
Wiadomość |
krzyh
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-08-2012, 20:21 [Cari 1.9TD] Padło podgrzewanie lusterek i tylnej szyby
|
|
|
Jak w temacie, padło podgrzewanie lusterek i tylnej szyby.
Po włączeniu przycisku podgrzewania słychać przekaźnik gdzieś w okolicach lewego kolana kierowcy, ale nie zapala się lampka w przycisku ani nie działa samo podgrzewanie.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, te w kabinie i pod maską. Sprawdziłem wyłącznik i żarówkę sygnalizującą włączenie podgrzewania (po pod łączeniu do prostownika świeci).
Co jeszcze mogło się popsuć, że nagle padły lusterka i szyba?
Na tylnej półce nic nie wożę, więc ścieżki na szybie powinny być ok. Gdyby nawet któraś ze ścieżek została przerwana przestało by grzać wszystko? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-08-2012, 22:10
|
|
|
Sprawdź przekaźnik, dokładnie tam gdzie go słyszysz |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2012, 07:25
|
|
|
Podpowiem jeszcze, że w celu jego sprawdzenia możesz podmienić przekaźnik od klimatronika. Są one montowane obok siebie i są identyczne. Jest tylko do nich trochę trudny dostęp. Trzeba poodkręcać plastikowe osłony pod nogami kierowcy.
U mnie również był ten przekaźnik uszkodzony. Koszt ok. 30 zł używka na aukcji. |
|
|
|
 |
krzyh
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2012, 11:41
|
|
|
Dostałem się do przekaźnika, wyciągnąłem i sprawdziłem - przekaźnik jest sprawny. Problemem jednak wydaje się brak prądu na przekaźniku. Mimo że po użyciu włącznika 'pstryka' (cewka łapie i puszcza) to po zwarciu styków nie przepływa prąd do szyby i lusterek. Teraz mam pytanie, czy ktoś się orientuje skąd jest doprowadzany prąd do przekaźnika? Czy może gdzieś przed przekaźnikiem jest dodatkowy bezpiecznik który mógł się spalić? Lub ew jeżeli nie ma dodatkowego bezpiecznika to gdzie szukać usterki? |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-08-2012, 13:39
|
|
|
A sprawdzałeś styk przekaźnika? może być nadpalony, miałem tak w przekaźniku od klimatronika. sprawdź czy dochodzi napięcie na styk zasilający, i czy po załączeniu przekaźnika przechodzi na 2-gi styk. U mnie pomogło wyczyszczenie styku papierem drobnoziarnistym (około 220). |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
krzyh
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2012, 14:41
|
|
|
Wyciągnąłem przekaźnik i sprawdzałem go przy pomocy prostownika. Po załączeniu prąd przechodzi na drugi styk - dla pewności przekładałem identyczny przekaźnik który jest umieszczony zaraz obok tego od podgrzewania.
Sprawdziłem też czy w ogóle dostarczane jest napięcie na styk zasilający przekaźnika. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce na styku zasilającym nie ma napięcia, wiec wnioskuję że to jest cały problem (dla przekaźnika umieszczonego obok tego od podgrzewania po przekręceniu kluczyka jest napięcie na styku zasilającym).
Przeglądałem schemat elektryczny cari, ale niestety nie wiele mi on mówi i stąd moje pytanie, czy może ktoś się orientuje czy przed przekaźnikiem jest jakiś dodatkowy bezpiecznik? Ew jeżeli ktoś mógłby 'rozszyfrować' schemat elektryczny i mógł mi nieco pomóc. Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
|