Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
L200 z 2006/07 - VAT a krótka paka?
Autor Wiadomość
gąsior 
Nowy Forumowicz
gąsior

Auto: vw sharan `98 tdi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-06-2012, 13:49   L200 z 2006/07 - VAT a krótka paka?

Po pierwsze - dzień dobry :)

- jestem tu nowy i mam taki zgryz...

zamierzam kupić L200 używkę (tak z 2006/07 do 100 tys. km).. i mam pytanie odnośnie VAT`u - podobno pick-up powinien mieć % dłuższą część ładunkową od osobowej (pomimo "stałej, fabrycznej przegrody" jak w łaśnie w eLce)... Sęk w tym, że któryś z kolei znafca z którym miałem kontakt stwierdził, że te starsze L200 (jeszcze z nieprzedłużoną paką`06/07) nie kwalifikują się do VAT`u... Tylko nowsze (ew. inne Rangery/ Hiluxy itp :P ).

jak powielam wątek - to sorry (ale przepatrzyłem wszystkie posty, mimo to nie znalazłem konkretnej i aktualnej informacji na nurtujące pytanie. A z tego co mi się wydaje, przepisy dot. VATu i aut dość szybko sie zmieniają ).

W sumie L200 i tak mi się podoba, ale możliwość odliczenia VATu - jest głównym "za" kiedy będę robił przesiadkę z osobowego na pickup`a tzn. na :D L200...

miczon 
Mitsumaniak

Auto: L 200 '08
Wysłany: 11-06-2012, 14:28   

Z tego co kojarzę, L200 spełnia warunki ustawy o VAT (VAT-4).
Natomiast przedłużenie paki po 2009r było związane z niespełnianiem warunków związanych z akcyzą, w związku z czym, mimo że samochód ciężarowy (VAT zgodny) importer był zobowiązany uiścić podatek akcyzowy od sprzedaży. Dlatego MMC musiało 'naciągnąć' eLkę, żeby pozostać konkurencyjnym cenowo na rynku i nie cedować akcyzy na klientów ;)

gąsior 
Nowy Forumowicz
gąsior

Auto: vw sharan `98 tdi
Wysłany: 11-06-2012, 17:53   

O dzięki ! :)

To dobra wiadomość. ... W takim razie jako ew. właściciel używanej eLki - nic mnie nie obchodzi akcyza.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 12-06-2012, 11:53   

W Radiu Zet w zeszły miesiącu w wiadomościach była informacja że jakiś klient który kupił L200 i odliczył sobie VAT przegrał proces w sądzie przeciwko urzędowi skarbowemu, bo po zakupie zmieniła się definicja samochodu ciężarowego.

miczon 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-06-2012, 12:27   

Ja również słyszałem o problemach związanych z L200. Ale chodziło o niezapłaconą (wg urzędów bezprawnie) akcyzę od samochodów sprowadzanych z zagranicy. Jak wiadomo pojazdy użytkowe są z niej zwolnione, niestety L200 z 2006-2009 nie spełniało tych warunków. Problem nie dotyczy samochodów zakupionych w kraju, ponieważ obowiązek ten spoczywał na importerze, a nie na kliencie.
Jeżeli chodzi o VAT, to organem upoważnionym do potwierdzenia spełnienia warunków ustawy jest Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów, która za 50 zł wystawia stosowne zaświadczenie, będące podstawą do odliczenia. Ja takie posiadam dla L200 2008', więc nie widzę problemu ;)

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 12-06-2012, 13:03   

miczon napisał/a:
Jeżeli chodzi o VAT, to organem upoważnionym do potwierdzenia spełnienia warunków ustawy jest Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów, która za 50 zł wystawia stosowne zaświadczenie, będące podstawą do odliczenia. Ja takie posiadam dla L200 2008', więc nie widzę problemu ;)
Tyle że to zaświadczenie przestaje być ważne jeśli nagle zmienią się przepisy na podstawie których zostało wydane, CHYBA że w nowych przepisach jest napisane wprost że stare zaświadczenia są nadal ważne i do kiedy.

miczon 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-06-2012, 15:52   

http://podatki.gazetapraw...niz_towaru.html

Tu jest napisane, czego dotyczy problem. Natomiast kwestia VAT-u nie była rozpatrywana.
W zeszłym roku zniesiono po raz kolejny "kratki" i na tym koniec. Gdyby Pick-Up nie dawał możliwości odliczenia Vat-u, nie spełniając wymogów samochodu ciężarowego, to co z pandami VAN, oplami combo itp? Jak one mogą spełniać te wymogi? ;)

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 12-06-2012, 18:30   

Ja kupiłem elkę w kraju u pewnego krakowskiego importera.Niedawno dostałem wezwanie do UC w charakterze świadka.
Chodziło o niezapłaconą akcyzę przez importera.
Po złożeniu wyjaśnień, pani bardzo się zdziwiła o co chodzi, skoro to samochód ciężarowy.

Wojtek1977 
Nowy Forumowicz

Auto: L 200 (2007)
Wysłany: 12-06-2012, 19:29   

romero napisał/a:
Ja kupiłem elkę w kraju u pewnego krakowskiego importera.Niedawno dostałem wezwanie do UC w charakterze świadka.
Chodziło o niezapłaconą akcyzę przez importera.
Po złożeniu wyjaśnień, pani bardzo się zdziwiła o co chodzi, skoro to samochód ciężarowy.

Witam,ja także kupowałem w Krakowie,coś mi się wydaję że też u tego samego importera,też byłem wzywany do UC w charakterze świadka,vat odliczałem i odliczam,nic się nie doszukałem że coś się zmieniło.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 12-06-2012, 20:42   

Wojtek1977 wiadomość ci wysłałem na PV

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 13-06-2012, 19:14   

zbyszekm2 napisał/a:
Wojtek1977 wiadomość ci wysłałem na PV

Jeżeli mnie to również dotyczy, to też poproszę.
Pozdrawiam.

Arapaho 
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Wysłany: 14-06-2012, 17:09   

.... co koledzy tacy tajemniczy? Ja też zastanawiam się, jak z tym VAT-em od paliwa. Bo skoro US zakwestionował L200 jako auto ciężarowe, wzywając importera do opłacenia zaległej akcyzy VAT, to jak to ma się do odliczania VAT-u od paliwa, skoro auto nie jest w opinii US autem ciężarowym?

wezyr.pl 
Forumowicz

Auto: l200 instyle 167
Wysłany: 22-06-2012, 10:12   

Arapaho napisał/a:
.... co koledzy tacy tajemniczy? (...)

O uchylenie rąbka tajemnicy proszą wszyscy Elkowicze. 8)

miczon 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-06-2012, 17:55   

Arapaho napisał/a:
.... co koledzy tacy tajemniczy? Ja też zastanawiam się, jak z tym VAT-em od paliwa. Bo skoro US zakwestionował L200 jako auto ciężarowe, wzywając importera do opłacenia zaległej akcyzy VAT, to jak to ma się do odliczania VAT-u od paliwa, skoro auto nie jest w opinii US autem ciężarowym?

Arapaho, nie Urząd Skarbowy, tylko Urząd Celny.
Akcyza nie ma nic wspólnego z VAT-em. Jest naliczana od importowanych samochodów do kraju, w zależności czy te kwalifikują się pod 'pojazdy specjalne', czy nie. Ele z roczników 2006-2009 na pewno się nie kwalifikowały, stąd to zamieszanie, ale dotyczy głownie importerów prywatnych z zachodu. Od samochodów zakupionych w salonie akcyzę odprowadzało MMC Polska. Natomiast czy te "wydłużone elżbiety" po 2010 spełniają warunki ustawy akcyzowej - nie wiem.

Natomiast sam jestem ciekaw, o czym spiskują pozostali koledzy ;)

Arapaho 
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Wysłany: 28-06-2012, 19:00   

Miczon - jasne, Urząd Celny....

Ale chodzi mi o to, że skoro jeden urząd w którymś momencie stwierdził, że L200 nie jest samochodem ciężarowym i domaga się uregulowania zaległej akcyzy, to jak ma się do tego drugi urząd --> Urząd Skarbowy?

Czy w związku z tym Urząd Skarbowy nie dojdzie do takiego samego wniosku i nie zażyczy sobie zwrotu odliczonego VAT-u od paliwa....?

Odpowiedz do tematu