Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CARISMA 1.8 GDI kupiona.
Autor Wiadomość
technik1987 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-08-2012, 11:01   CARISMA 1.8 GDI kupiona.

Witam Zakupiłem Carisme 1.8 GDI 2000 rok wejsja Elegance.

Otóż mam pytanie co mam do niej kupic części chce wymienic nowe takie jak: Tarcze+ klocki jaka firma? i zeby byly ok.
Filtry(komplet)-?
i jaki olej do tego silnika?
Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam.

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 17-08-2012, 11:32   

Tarcze brembo klocki ferrodo premier dobry zestaw.Filtr knecht oleju, powietrza kup zwykły.Paliwa też warto zmienić.Co do oleju to zależy co miałeś lane ogólnie dużo ludzi leje 5W30.Ja mam z przed liftu GDI i leje 10W40 bo wczesniej był ten zalewany a olej comma nie narzekam na niego.

technik1987 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-08-2012, 13:10   

to naleje 10 W 40 tak jak mowisz- dzieki za pomoc dobry człowieku!

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 17-08-2012, 13:49   

lej coś rzadszego niż ten 10w40. filtra paliwa nie wymienisz. to nie masz go co szukać.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 17-08-2012, 16:52   

technik1987 napisał/a:
Tarcze+ klocki jaka firma?

Ja od siebie mogę zdecydowanie polecić klocki TRW, trochę kosztują, ale w porównaniu z Boshem są super ;) Tarcz nie wymieniałem, więc na razie nie wiem co polecić.

technik1987 napisał/a:
Filtry

Filtr oleju tak jak kolega polecał. Dodaj jeszcze filtr powietrza jeśli potrzeba ;)

technik1987 napisał/a:
i jaki olej do tego silnika?

Ja bym na Twoim miejscu zastanowił się nad 5W40, sam leję takiego właśnie Valvoline i polecam.

Do tego całego zestawu o którym pisałeś pomyślał bym nad rozrządem. Jeśli nie masz pewności co do tego, kiedy był wymieniany, to zajmij się tym jak najszybciej, nie ma sensu ryzykować.

I na koniec polecam dotrzeć do naszego podforum grupy zachodniopomorskiej oraz zawitać czasem na spota :D

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 18-08-2012, 00:32   

volve napisał/a:
Tarcz nie wymieniałem, więc na razie nie wiem co polecić.

ATE
a najlepiej ATE+ATE, tylko nie patrzeć do katalogu IC, bo oni tam ceną zabijają. Na alle.... trzeba poszukać.

technik1987, żebyś miał z głowy, to czyszczenie przepustnicy, sprawdzenie (oczyszczenie) cewek zapłonowych (trzeba wyjąć fajki, i sprawdzić, czy nie są zabrudzone olejem), ew wymiana świec i rozrząd oczywiście.
Wymiana płynu hamulcowego moim zdaniem obowiązkowo.
Płyn chłodniczy do sprawdzenia.
Płyn w układzie wspomagania i sprzęgła min do sprawdzenia (ja wymieniłem i mam z głowy).

Do sprawdzenia paski.
Do wymiany filtr kabinowy (za schowkiem).

A, i jak chcesz mieć działające GDI, to możesz się zacząć za evoscanem i kabelkiem zacząć rozglądać :wink:

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

technik1987 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-09-2012, 14:46   

dajcie jakis fajny tani sklep z tarczami i klockami do carismy mojej bo duzo tego jest i ceny rożne ale nie ma konkretów i nie chce kupic bubla. a i pytanie czy do wymiany klockow i tarcz trzeba dokupic zestaw naprawczy? dzieki za pomoc i pozdrawiam mam na układ hamulcowy ( tarcze i klocki) z 550 zl moze byc tanszy zestaw jezeli ktos takowy zna

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 09-09-2012, 16:07   

technik1987, może jeszcze kupić i wysłać? :wink:
Sprawdź jaką masz średnicę tarcz (na 99% 281mm, ale w carismach rózne cuda się zdarzają).
Tu http://sklep.intercars.co...notitle=1&wsk=O sprawdź numery katalogowe i googlaj. Generalnie można zalożyć, że jakieś 25-30% poniżej katalogu IC powinno się dać te części kupić.
Co do marek, to tak jak już wielokrotnie pisaliśmy ATE+ATE, Brembo+Ferodo, TRW....
Zależy od sposobu użytkowania i budżetu. Znam takich, co i z kashiyamy są zadowoleni.
Zestaw naprawczy kupujesz jak masz co naprawiać. Normalnie, to potrzebujesz szczotkę drucianą (małą, miękką), klucze i smar silikonowy (takie małe niebieskie tubki - znany częściej jako smar do hamulcy :roll: )

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Odpowiedz do tematu