[MSS 1.3] ELEKTRONIKA |
Autor |
Wiadomość |
djmitsu
Nowy Forumowicz
Auto: space star
|
Wysłany: 03-05-2009, 16:12 [MSS 1.3] ELEKTRONIKA
|
|
|
jak to naprawić : szukałem i nic
poprawienie styków na kostce też nic nie daje
ale pomogę ponieważ miałem ten problem i naprawiłem mss 1.3 wyświetlacz mono
zaczynamy;
1. przyczyną są złe luty na płytce wyświetlacza zrobione przez automat lutowniczy
2. naprawa polega na przelutowaniu tych punktów (ważne nie robimy tego lutownicą
tzw. zwarciówką ona przepali ścieżki na płytce ) lutownicą paluszkową najlepiej z regulowaną temperaturą
zdejmujemy plastikową maskownicę z tyłu wyświetlacza taką półokrągłą uwaga 4 zaczepy
proponuję zacząć od tych co są bliżej szyby zdjąłem je nożem owiniętym taśmą klejącą nie zostawia śladów.
teraz panel z wyświetlaczem przykręcony 4 śróbami od góry
TERAZ JESZCZE ZACZEPY 2 SZTUKI
TERAZ z trzeba odkręcić wyświetlacz z obudowy 4 śróby takie z dużymi podkładkami
zostaje nam sam wyświetlacz w małej obudowie ściągamy czarny plastik jest na zaczepach
łatwo się ściąga
te miejsca poprawiamy lutownicą UWAGA trzeba jeszcze wyczyścić styki wyświetlacza pokryte sa one zielonym lakierem należy je zedrzeć śróbokrętem i przelutować
skręcamy wszystko podłączamy koski i
gotowe pare złotych w kieszeni
myślę że to wam się przyda ja to naprawiłem i jest OK.
pozdro |
Ostatnio zmieniony przez cns80 23-07-2009, 09:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gabriel68
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 04-05-2009, 16:38
|
|
|
Pięknie i przejrzyście opracowane, świetna robota !!! Prawdziwy mitsumaniak |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 05-05-2009, 10:09
|
|
|
djmitsu napisał/a: | ale pomogę ponieważ miałem ten problem i naprawiłem mss 1.3 wyświetlacz mono | to ja poproszę o "pomógł" dla kolegi:)
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 05-05-2009, 12:29
|
|
|
halbog napisał/a: | to ja poproszę o "pomógł" dla kolegi:) | Jak najbardziej należy się. Niestety jako MOD mogę dać tylko ostrzeżenie Musiałby ADMIN stuknąć. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 18-06-2009, 11:01
|
|
|
witam wszystkich, jestem zupełnym nowicjuszem na tym forum. gratuluję djmitsu podejścia do tematu i "pełności" opisu i zdjęć. właśnie kupiłem MSS i jak wiele innych ma padnięty wyświetlacz. zamierzam go naprawić i wymienić fabrycznego kaseciaka na CD Panasonica. jeśli mi się to nie uda, postaram się napisać jak sobie nie zepsuć auta |
Ostatnio zmieniony przez cns80 18-06-2009, 14:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bogdan54
Mitsumaniak bogdan54
Auto: space star 1.6 comfort
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 100 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 22-06-2009, 22:14
|
|
|
Kaseciaka chcesz wymienić ..O.k. Pamiętaj ,że tylko radio Mitsubishi będzie współpracować z wyświetlaczem .Porozglądaj się za orginałem z CD , lub z CD i mapą . |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 23-06-2009, 13:19
|
|
|
bogdan54 napisał/a: | Kaseciaka chcesz wymienić ..O.k. Pamiętaj ,że tylko radio Mitsubishi będzie współpracować z wyświetlaczem .Porozglądaj się za orginałem z CD , lub z CD i mapą . | nie polecam "cd z mapą", czyli navi - nie ma swiezych (o ile w ogóle są) dla Polski, taniej wyjdzie kupić dokładaną navi i w142 (czyli dedykowane do miśka cd) - co prawda w142 nie obsługuje mp3, ale nie tracisz niektórych funkcji kompa |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 23-06-2009, 13:30
|
|
|
xjacobs napisał/a: | co prawda w142 nie obsługuje mp3, ale nie tracisz niektórych funkcji kompa | Można dołożyć zmieniarkę CHM. Ona podobno obsługuje |
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 23-06-2009, 13:48
|
|
|
bogdan54 napisał/a: | Kaseciaka chcesz wymienić ..O.k. Pamiętaj ,że tylko radio Mitsubishi będzie współpracować z wyświetlaczem .Porozglądaj się za orginałem z CD , lub z CD i mapą . |
Wiem, że tylko radio Mitsu będzie współgrało z wyświetlaczem, ale najważniejsze dla mnie funkcje-spalanie, temperatura na nim pozostaną. Mam dobre radyjko z mp3 z poprzedniego auta, uważam, że fabryczne nie są najlepszej klasy i chcę je wymienić razem z głośnikami. Na razie zrobiłem jedno podłączenie i klapa - na radiu wyświetla się "MUTING 0". Nigdy wcześniej nie widziałem takiego komunikatu na tym odtwarzaczu. Winy szukam w przejściówce - straszna chińska tandeta.
A propos wyświetlacza - po krzyku, działa jak należy. Do opisu djmitsu dodam tylko, że właściwie trzeba zacząć od zatrzasków od strony szyby. Ja zacząłem od boku, bo tak było mi wygodniej, ale 15 minut szarpaniny i nic. Polecam krótki wkrętak płaski albo nożyk i zaczynać od szyby w miejscu gdzie są zatrzaski (widać na zdjęciach).
Trochę zboczyliśmy z tematu wyświetlacza, ale chciałem dopisać coś o montażu niefabrycznego radia. jak napisałem wcześniej po zamontowaniu radia za pomocą przejściówki miałem dziwny komunikat i brak dźwięku (ogólnie "muting"). sposobem na to było odłączenie od kostki ISO kabli od anteny i podświetlenia - ANT i ILL (czasem określany "DIM"). możliwe, że tylko jeden z nich dawał radiu sygnał do wyciszenia, ale właściwie oba są w niefabr radiu niepotrzebne. ważna jest również masa - czarny kabel podłączony do obudowy oryginalnego radia, najlepiej do niej podłączyć masę która wystaje luzem z przejściówki Mitsu-ISO. bez tego radio może działać ale może też trzeszczeć, bo pobiera wtedy masę ze złącza antenowego. |
Ostatnio zmieniony przez lapass 26-06-2009, 11:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 23-06-2009, 14:02
|
|
|
cns80 napisał/a: | xjacobs napisał/a: | co prawda w142 nie obsługuje mp3, ale nie tracisz niektórych funkcji kompa | Można dołożyć zmieniarkę CHM. Ona podobno obsługuje | CHM? nie kazda zmieniarka obsługuje mp3 |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 23-06-2009, 22:11
|
|
|
xjacobs napisał/a: | cns80 napisał/a: | xjacobs napisał/a: | co prawda w142 nie obsługuje mp3, ale nie tracisz niektórych funkcji kompa | Można dołożyć zmieniarkę CHM. Ona podobno obsługuje | CHM? nie kazda zmieniarka obsługuje mp3 | Przepraszam CHM nie obsługuje MP3. CHA obsługuje. A tu dowód:
Chooper napisał/a: | 2. radio posiada mozliwość sterowania zmieniarką. Mozna podpiąć zmieniarkę fabryczną, lub za pomocą przejściówki ALPINE CHM-S630 lub CHA-S634 (MP3) |
Link do tematu: http://forum.mitsumaniaki...?t=7168&start=0 |
|
 |
budda99 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2009, 15:38
|
|
|
Świetna robota, ale czy ktoś wie jak przełączyć zegar w tryb 24-godzinny? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 31-08-2009, 15:54
|
|
|
budda99 napisał/a: | jak przełączyć zegar w tryb 24-godzinny? | Tylko 12 h w Spejsie |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
budda99 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2009, 15:57
|
|
|
dzięki |
|
|
|
 |
tortuga
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 15-11-2009, 11:22
|
|
|
jakiś czas temu, tuż po zakupie autka pytałem o takie właśnie problemy z wyświetlaczem (w osobnym temacie, bo nie dość dokładnie przeszukałem forum). w tamtym temacie któryś z kolegów z Warszawy zadeklarował pomoc przy przelutowywaniu styków. ponieważ tamten temat został skasowany przez moderatorów - nie jestem w stanie sprawdzić kto z Was zaoferował pomoc
ja nie za bardzo jestem za pan brat z lutownicą (ostanie doświadczenia to zajęcia z wychowania technicznego w liceum i nie chcielibyście zobaczyć wykonywanych przeze mnie wtedy lutów). obawiam się, że więcej zepsuję niż naprawię gdy zabiorę się za to sam. czy ktoś z Warszawy miałby czas i chęć pomóc mi w tym? |
|
|
|
 |
|