Kolizja z OC sprawcy - gotówkowo czy bezgotówkowo? |
Autor |
Wiadomość |
Pavlo
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sedan 2011
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-08-2012, 14:14 Kolizja z OC sprawcy - gotówkowo czy bezgotówkowo?
|
|
|
Witam,
wczoraj siedząc w zaparkowanym samochodzie na parkingu uderzyła mnie w tylni zderzak kobieta.
W efekcie mam pęknięty i obrysowany zderzak który wyskoczył z zaczepów i zdartą klapę bagażnika od dołu.
W środe umówiłem się z rzeczoznawcą, i mam do Was pytanie:
Z której opcji skorzystać bezgotówkowej czy gotówkowej jak mnie zapyta? Która jest korzystniejsza?
Ile mniej/więcej wynosił by koszt naprawy wg. was, mam jechać do ASO pokazać im i ich zapytać wcześniej niż przyjedzie i wyceni szkodę rzeczoznawca?
Samochód to Lancer sedan kupiony w listopadzie 2011 w leasing na firmę. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 20-08-2012, 14:21
|
|
|
Wszystko zależy co chcesz uzyskać. Jeśli po prostu naprawę i święty spokój to oddaj do ASO i załatw to bezgotówkowo. Oczywiście to też zależy u kogo to OC jest wykupione. Jeśli w jakiejś firmie "krzak" to skorzystaj ze swojego AC, a ubezpieczyciel załatwi sobie regres z OC sprawcy (nie tracisz zniżek). |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2011 Posty: 811 Skąd: okolice rybnika
|
Wysłany: 20-08-2012, 14:23
|
|
|
masz nowy samochód i chcesz go klepać w stodole?? zastanawiać to się można przy starszym aucie ale nie nowym.... oczywiście że opcja serwis.... auto zastepcze itd... a z rzeczoznawa to sie umów w serwisie a samochód odstaw i niech go też serwis przed rzeczoznawcą na spokojnie zobaczy.... a przy nowych autach nie ma żadnego klepania tylko wszystko nowe części od mitsu.... wiec naprawa do tanich należeć nie będzie..... coś o tym wiem bo też miałem z nie swojej winy kolizje... |
|
|
|
 |
Pavlo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2012, 14:47
|
|
|
krzychu napisał/a: | Wszystko zależy co chcesz uzyskać. Jeśli po prostu naprawę i święty spokój to oddaj do ASO i załatw to bezgotówkowo. Oczywiście to też zależy u kogo to OC jest wykupione. Jeśli w jakiejś firmie "krzak" to skorzystaj ze swojego AC, a ubezpieczyciel załatwi sobie regres z OC sprawcy (nie tracisz zniżek). |
Chciałbym wybrać najkorzystniejsza dla mnie opcję, bo czytałem ze na gotówkowej można czasem zyskać parę zł i dokupić coś do autka
Ubezpieczalnia kobiety to HESTIA moja to PZU.
Jestem zielony w tych sprawach i mam może trochę głupie pytanie : czy można wziąść pieniądze z OC i oddać auto do naprawy z AC?
maniax86 napisał/a: | masz nowy samochód i chcesz go klepać w stodole?? zastanawiać to się można przy starszym aucie ale nie nowym.... oczywiście że opcja serwis.... auto zastepcze itd... a z rzeczoznawa to sie umów w serwisie a samochód odstaw i niech go też serwis przed rzeczoznawcą na spokojnie zobaczy.... a przy nowych autach nie ma żadnego klepania tylko wszystko nowe części od mitsu.... wiec naprawa do tanich należeć nie będzie..... coś o tym wiem bo też miałem z nie swojej winy kolizje... |
Gdyby ucierpiała karoseria to bym się nie zastanawiał i oddał do ASO, ale skoro ucierpiał zderzak, obrysowany dół klapy i trochę wygięta chromowana listwa na zderzaku to tu klepać raczej niema co, tylko zderzak wymienić więc stad moje pytania. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2012, 14:52
|
|
|
Pavlo napisał/a: | czy można wziąść pieniądze z OC i oddać auto do naprawy z AC? |
mocno
Pavlo napisał/a: | głupie pytanie |
Pavlo napisał/a: |
Gdyby ucierpiała karoseria to bym się nie zastanawiał i oddał do ASO, ale skoro ucierpiał zderzak, obrysowany dół klapy i trochę wygięta chromowana listwa na zderzaku to tu klepać raczej niema co, tylko zderzak wymienić więc stad moje pytania. |
Możesz oczywiście się bawić. Zobaczyć ile wyliczy rzeczoznawca. Potem pojeździć po szrotach, przestudiować allegro, zamówić zderzak (może w kolorze Twojego nadwozia) i może coś zostanie... A klapę to nie wiem jak masz uszkodzoną, są też dobrzy lakiernicy, może wystarczy lekka zaprawka? Zależy kto co lubi. Jak wybierzesz rzeczoznawcę to będzie liczył części, amortyzację, zniszczenie, to co zostało przeważnie opcja "kosztorys" wychodzi mało atrakcyjnie po to, żeby klienta trochę przymusić do bezgotówkowego obrotu sprawy ponieważ właśnie towarzystwom ubezpieczeniowym zależy, żeby klient nie kombinował i zamiast naprawić nie:
Pavlo napisał/a: | dokupić coś do autka |
Więc zawsze możesz wziąć wycenę, a potem walnąć tym i oddać do ASO. Z Hestią nie powinno być problemu przez ASO.
Pamiętaj też, że tylny zderzak jest mocny i czasem jego niepozorne uszkodzenie kryje spore zniszczenia pod nim.... |
|
|
|
 |
moniaquba
Forumowicz UWAGA! OSZUST!
Auto: ZŁODZIEJ I OSZUST
|
Wysłany: 20-08-2012, 15:06
|
|
|
Wrzuć parę fotek jak to uderzenie wygląda.. bo delikatne zarysowanie to pojęcie względne..
Tak jak CI koledzy radzą - Ty masz przeciez gwarancje nawet na to auto.. załatwiaj wszystko przez serwis, będziesz miał i auto zastępcze i wieksza nadzieje ze zrobia to auto jak należy |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2012, 15:12
|
|
|
Pavlo, choćbyś miał klape tylko tylko centymetrowo muśniętą to idzie cała do wymiany na nowy oryginał..... tak się robi w nowych samochodach.... nie lakieruję się jakichś drobnych elementów tylko wymienia cały element na nowy..... po kolizji w moim aucie mimo że błotnik był tylko minimalnie szturchnięty od razu był nowy oryginał zakładany bez gadania.... dlatego nawet takię drobnostki wychodzą za kupę kasy... i w moim uznaniu to jest bardzo dobrze... zero prowizorek..... i wszystko leci z OC sprawcy..... co do zarobienia na szkodzie.... owszem można zarobić ale bardziej na kilkutenim aucie a nie na nowym..... no chyba że chcesz mieć zderzak używany ze szrotu.... to wtedy faktycznie na tym zarobisz..... ale w nowym aucie chyba nie warto....
aha i jeszcze jedno.... tylko nie wiem czy to obejmuje auto w leasingu..... ja starałem sie również o odzkodowanie z tytułu utraty wartości samochodu.... czyli róznica wartości auta sprzed kolizji i po kolizji..... dokłądnie sobie doczytaj na stronie rzecznika ubezpieczonych......
ja dla przykładu bez żadnych kłotni dostałem 2000 zł na swoje konto..... wiec chyba warto również o to asię starac..... zawsze wpadnie parę groszy za free... |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 20-08-2012, 15:28
|
|
|
Pavlo napisał/a: | leasing na firmę. |
o formie naprawy decyduje właściciel,a właściciel to firma leasingowa
powinienes się zwrócic do właściciela pojazdu, żeby Ci pozwolił na rozliczenie gotówkowe, jak chcesz ( w f-mach leasingowych domyślnie jest bezgotówkowa)
ja to przerabiałem - wniosek o gotówkowe, odpowiedź z EFL, naprawa za swoje, potem przelew na konto
kwetia jeszcze faktur - czy naprawę wciągasz jako koszt, a wypłatę jako dochód,
co do naparwy z AC - chyba się nie da. tej samej szkody zgłościć z OC i AC?
co do części uzywanych.... uważam, że używany malowany zderzak czy posklejany i pomalowany służy tak samo jak nowy orginalny... ale ja patologia jestem, patrząc na innych maniaków - uważam, że gumy pod nogi, do bagaznika czy chlapaki z allegro są równie dobre jak te z ASiO....a zapałacić kupe kasy za kawał plastkiu (zderzak) jest conamniej dziwne |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
Pavlo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2012, 15:28
|
|
|
Ok to poczekam aż wystawi kosztorys. Klapa zdarta tylko na tym łuku na dole co styka się z zderzakiem (obrysowana przez tą chromowana listwę co dostałem w salonie gratis )
I chodzi mi właśnie o to że jak będą mi chcieli policzyć w kosztorysie wymianę całej klapy na nową to ja bym wolał wsiąść kasę i zamalować rysy w warsztacie skoro szkoda jest tylko optyczna nie mechaniczna. Zderzak może być używany tylko żeby się nie odznaczał zabardzo bo w sumie ten obecny też był trochę porysowany przed całym zdarzeniem.
Poczytam o tym odszkodowaniu z tytułu utraty wartości samochodu bo 2000zł to kupa kasy
I jeszcze tak przeglądałem swoja umowę AC i w niej taki zapis :
"Postanowienia dodatkowe - stała wartość pojazdu przez 12 miesięcy(promocja)" czyli że przez 12 miesięcy przy jakiejkolwiek stłuczce z mojej winy odszkodowanie liczone bedzie od pełnej wartości auta?
edit:
w umowie leasingu mam taki zapis: "Uprawnionym do odbioru świadczenia jest Leasingodawca. Upoważnia on leasingobiorce do odbioru świadczeń z tytułu ubezpieczenia z wyłączeniem w przypadku kradzieży i kasacji sprzętu." czyli muszę się do niego zwrócić najpierw? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2012, 16:16
|
|
|
Pavlo napisał/a: |
w umowie leasingu mam taki zapis: "Uprawnionym do odbioru świadczenia jest Leasingodawca. Upoważnia on leasingobiorce do odbioru świadczeń z tytułu ubezpieczenia z wyłączeniem w przypadku kradzieży i kasacji sprzętu." czyli muszę się do niego zwrócić najpierw? |
chyba nie musisz, ale najlepiej by było jakbyś się z nimi skontaktował.
A swoją drogą jak jest samochód zarejestrowany na firmę (firma leasingowa) to kosztorys będzie w netto jeśli się nie mylę (i taka kwota będzie to wypłaty). |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2012, 17:32
|
|
|
Pavlo, a o używany zderzak zadzwoń sobie do Pszczyny do mitsustyle..... może akurat bedzie nawet w Twoim kolorze auta.... |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-08-2012, 18:04
|
|
|
Pavlo, po pierwsze kontakt z leasingodawcą.
Po drugie rozeznanie zakładów blacharskich w ASO do którego oddajesz - jak robią i czy robią u siebie, czy u podwykonawcy.
Po trzecie nie myśl o zarobku, bo jak chcesz zrobić profesjonalnie to bez względu czy to ASO, czy "stodoła" nie zarobisz.
Kosztorys jest z reguły (o ile nie zawsze) zaniżony i liczony jest na granicy fachowości i "drutu".
Opcje bezgotówkową oferują też prywatne zakłady.
Patrz po jakości usług i fachowości, a nie po cenie.
Auto masz nowe, więc masz je odebrać w takim stanie jak przed szkodą - bez względu na koszty.
Resztę Ci koledzy napisali.
maniax86, gratuluję zaufania do autoryzowanych stacji - oby trwała jak najdłużej |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 20-08-2012, 18:04
|
|
|
Pavlo napisał/a: | czyli muszę się do niego zwrócić najpierw? |
musisz.
pieniądze dostaje właścicel auta, a nie TWoja firma
zresztą, f-ma ubezpieczniowa się zwróci do właściceila auta - którego dane ma z dowodu rejetracyjnego -zobacz kto tam jest wpisany - nie Ty, nie Twoja firma
kosztorys dostałem brutto. ale ja VATowcem nie jestem, więc nie wiem jak to jest u tych, co VAT rozliczają
Pavlo napisał/a: | Uprawnionym do odbioru świadczenia jest Leasingodawca. Upoważnia on leasingobiorce do odbioru świadczeń z tytułu ubezpieczenia z wyłączeniem w przypadku kradzieży i kasacji sprzętu. | -a`propos - znam kogos, kto rozbił całkowicie auto na 10 dni przezd końcem leasingu - cała kasa poszła do f-my leasingowej, a on został bez kasy i bez auta..... |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2012, 18:12
|
|
|
mkm, Jeśli śledzisz temat opinii o różnych serwisach to zauważysz że wszyscy są zadowoleni z ASO Wierzgoń w Rybniku i mają do nich zaufanie ..... gdyby to byli partacze to bym im nie dał auta do zrobienia bo jakie krąża mity i legendy o ASO róznych marek to każdy wie |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 20-08-2012, 18:32
|
|
|
Nie wiem jak jest w przypadku lizingu, ale kiedy ja robiłem zderzak przedni i lampę (auto kupione na osobę fizyczną ale wcągnięte na działalność) to ubezpieczalnia opłacila fakture netto, a vat (prawie 2 tysie) musiałem wyjąć ze swojej kieszeni.
IMO wybierz wariant bezgotówkowy i zapomnij o kombinowaniu. Jak ktoś już wyżej napisał, kombinację są dobre przy starszych autach.
Osobiście mam w za ile to zostanie zrobione. Ma być zrobione na orginalnych nowych częściach bez względu na to czy to z OC sprawcy (tu przedewszystkim ) czy z własnego AC. Nie po to płaci się kupę kasy na ubezpieczenie żeby potem kombinować jak jeszcze coś z tego uszczknąć dla siebie. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
|