[Cari 1.6] Kontrolka AirBag nie gaśnie |
Autor |
Wiadomość |
sebek76
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma + LPG stag
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2012, 20:17 [Cari 1.6] Kontrolka AirBag nie gaśnie
|
|
|
Witam od wczoraj pali się cały czas kontrolka airbag spotkał się ktoś z podobnym problemem ?
a i jeszcze jedno czy to narmalne że silnik 1.6 16v 103 km za 50zł przejedzie tylko 80 km ?
gdzie można kupić nowy Czujnik otwartych drzwi ? |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 20-10-2012, 00:21
|
|
|
sebek76, za 50 zł masz około 8,5l więc spalanie około 10l/100 km, zależy od stylu jazdy i czy w korkach.
Krańcówki ( Ty to nazwałeś czujnik otwartych drzwi ) nie trzeba kupować, przeważnie wystarczy ją odkręcić i porządnie wyczyścić. To pomaga na jakiś czas.
A co do kontrolki SRS to chyba trzeba podpiąć pod kompa ale pewien nie jestem. |
|
|
|
 |
sebek76
Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2012, 10:30
|
|
|
kamir napisał/a: | sebek76, za 50 zł masz około 8,5l więc spalanie około 10l/100 km, zależy od stylu jazdy i czy w korkach.
Krańcówki ( Ty to nazwałeś czujnik otwartych drzwi ) nie trzeba kupować, przeważnie wystarczy ją odkręcić i porządnie wyczyścić. To pomaga na jakiś czas.
A co do kontrolki SRS to chyba trzeba podpiąć pod kompa ale pewien nie jestem. |
a można gdzieś kupić takie nowe Krańcówki ? czyszczenie styków nic nie pomogło ciekawe ile w serwisie zaśpiewają. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 20-10-2012, 10:45
|
|
|
Jak czyszczenie nic nie pomogło to odkręć ją, dobierz się do przewodu i podepnij go bezpośrednio pod masę. Jeżeli po tym zabiegu kontrolka się nie zaświeci (bądź nie zadziała brzęczyk - w zależności od tego, który przewód podepniesz ) to nie jest to wina krańcówki. Może być tak, że żarówka od kontrolki się po prostu spaliła. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 20-10-2012, 11:38
|
|
|
jeśli chodzi o kontrolkę SRS to niestety tylko komputer. Ja właśnie wczoraj podłączałem swoją i jest wszystko ok. Dodam, że wszystko zaczęło się od lekkiego dzwonka (jakieś 3 lata temu). Przy dzwonie poduszki nie wystrzeliły, jednak przestała gasnąć kontrolka SRS (nie wiem czy ma to jakiś związek, ale nie miałem zapiętych pasów). Po naprawie nie miałem dostępu do kompa, a nie chciało mi się wymigiwać błędów (czym i tak bym tego nie naprawił), więc wyciągnąłem żarówkę z kontrolki. Wczoraj podjechałem do szwagra, on ma launcha http://www.lampfind.com/l...ool-for-car.htm i podpięliśmy moją cari. wyskoczyły błędy nr 43 - L-RAB (cokolwiek to znaczy) i chyba błąd 14 - ten odpowiadający za brak żarówki. Szwagier skasował tego 43 i został tylko ten od żarówki. Następnie szybki demontaż licznika, założenie żarówki i kontrolka SRS znowu sama gaśnie. Z tego co on mówił to komputer nie może być tylko na zwykłe złącze OBD tylko musi mieć inne złącze z jakimś przeplotem, zwykłe jemu się nie łączyło z cari.
(mogłem zamotać nr kodów, jednak na pewno był 14 i 43) |
|
|
|
 |
sebek76
Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2012, 11:57
|
|
|
kamir napisał/a: | Jak czyszczenie nic nie pomogło to odkręć ją, dobierz się do przewodu i podepnij go bezpośrednio pod masę. Jeżeli po tym zabiegu kontrolka się nie zaświeci (bądź nie zadziała brzęczyk - w zależności od tego, który przewód podepniesz ) to nie jest to wina krańcówki. Może być tak, że żarówka od kontrolki się po prostu spaliła. |
już jest ok działa wszystko jak należy solidniejsze czyszczenie pomogło teraz jeszcze ta kontrolka SRS mam nadzieję że nic się nie stanie poduch mi nie wywali ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21022 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
sebek76
Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2012, 21:22
|
|
|
Panowie a jak wygląda sprawa z pilotem do centralnego mam pilot ale nie działa podobno cza jakis kod wpisać ale skąd ten kod ? |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 22-10-2012, 10:25
|
|
|
tej krancowki sie nie wymienia tylko czysci
potrafia byc mocno zasniedziale ale papier scierny czyni cuda |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21022 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 22-10-2012, 10:38
|
|
|
glina, kolega w temacie napisał:
sebek76 napisał/a: | gdzie można kupić nowy Czujnik otwartych drzwi ? |
Więc mu napisałem . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|