Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] nowy rzęch w "klubie CJ0"
Autor Wiadomość
kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-10-2007, 20:44   [CJ1A 1.3] nowy rzęch w "klubie CJ0"

Proszę mnie przywitać w tej części forum, do której nigdy nie zaglądałem... :oops: A zaglądać będę częściej. Jeszcze trochę i będę posiadaczem niezłej kolekcji - wszystkie sprzęty są zarejestrowane na mnie: Sigma, Celeste, Colt. - oj niewielu takich mitsumaniaków :mrgreen: wcześniej katowałem galanta jajo. w planach: outlander. pozdrawiam wszystkie kolty i ich użytkowników - nie przypuszczałem, że 1,3 ma takie rącze kopytko

ale nie o tym chciałem, bo pojawił się mały problem - jakie powinny być rozmiary kółek, by licznik pokazywał prawidłowo prędkości? mój kolt smiga na 15 calach czy w związku z tym prędkościomierz/licznik oszukuje???

dzięki za podpowiedzi

DZIEŁA na SZTUKI
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  

DiPi
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 21:18   

witam na początek w tym zakątku forum :)
Z tego co mi wiadomo colty CJ0 wychodziły na 13" 175x65 sam już nie pamiętam co mam założone :twisted: )
A z tego co wyczytałem na forum licznik nie powinien przekłamywać bo jak zwiększa się felga to zmniejsza się profil opony :) więc powinno wyjść to samo !! Jak wspomniałem debata już była i chyba wynikiem tej debaty było parę kilometrów , ale chyba w granicach błędu pomiarowego 8)

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 21:24   

witam, ja smigam na 16 calach, jezeli chodzi o licznik to wszystko zalezy od opon, najlepiej sobie tutaj sprawdzic jak jaka jest roznica http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

ja mam 215/40/16 i na tym kalkulatorze wychodzi mi 5mm roznicy w calej srednicy kola do fabrycznego, czyli jak jade 100km/h to tak na prawde jade 100,5km/h wiec nie ma tragedi

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 14-10-2007, 17:27   

Dzięki Rado za radę... "pomógł" się należy.
Poza tym sprawdzałem organoleptycznie - brat ścigał mnie sigmą i wyszło że faktycznie nie ma jakichś przekłamań, mimo, że moje pączki ledwo mieszczą się w nadkolach. Wciąż nie mogę pojąc, jak ten mały silniczek grzebie szerokimi kapciami jeszcze na dwójce? Jednakowoż uważajcie na szarometaliczną torpedę z przyciemnionym tyłem.

DZIEŁA na SZTUKI

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 21:00   

kordiank2 napisał/a:
Dzięki Rado za radę... "pomógł" się należy.

dzieki ;)

kordiank2 napisał/a:
Wciąż nie mogę pojąc, jak ten mały silniczek grzebie szerokimi kapciami jeszcze na dwójce?

masz na mysli colta 1,3 12V?
ja swoim kilka razy probowalem, nawet jak jezdzilem na 155/85/13, bardzo wysokie obroty (prawie odcinka)... dwojka i strzal z sprzegla i cisza, nie chce piszczec
ogolnie czuje ze na dwojce ma ciezej sie rozbujac od 3000 obrotow niz np na trojce z tych samych obrotow
ale skoro mowisz ze twoj piszczy to pewnie u mnie docisk sprzegla juz tak dobrze nie trzyma...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 14-10-2007, 21:08   

...albo kapcie gorsze i szybciej i łatwiej uślizg łapią

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 23:57   

no moje kapcie na 13 to byly First Stop Tour, a teraz na 16 mam Zeta Linea... na jedynce piszcza obie oponki, a na dwojce zadne :( - nie da sie szpanowac pod wiejska dyskoteka ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-10-2007, 08:56   

kordiank2 napisał/a:
Wciąż nie mogę pojąc, jak ten mały silniczek grzebie szerokimi kapciami jeszcze na dwójce?
Rado, kolega kordiank2 miał napewno max. skręcone koła i grzebało tylko jedno. Z Twoim sprzęgłem jest napewno wszystko OK. Przecież 1.3 to nie jakaś torpeda.

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 15-10-2007, 12:10   

1.3 na kolach 16' ? Rado, ciesz sie ze wogole Ci zapiszczy na jedynce a nie slizga sprzeglo

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 16-10-2007, 17:25   

Hugo napisał/a:
Rado, kolega kordiank2 miał napewno max. skręcone koła i grzebało tylko jedno. Z Twoim sprzęgłem jest napewno wszystko OK. Przecież 1.3 to nie jakaś torpeda.

1,3 12v - niby nie torpeda, ale na 15' firestone'a grzebie przed dwójką bez skręconych kół. nie mam zamiaru próbować tej sztuki codziennie, dodam tylko, że sprzęgło ma miesiąc (ok800km), a półosie z przegubami zmieniane były jakiś rok temu. możliwe jeszcze, że sztywne zawieszenie ma tu coś do rzeczy - jakieś sportowe kyaby i twarde sprężyny ma założone.
chyba był szpanowany przed dyskoteką, albo poprzedni właściciel tańczył nie z tą co trzeba, bo karoseria jest przejechana czymś ostrym - najbardziej na masce. ale przed zimą zrobimy kolcia na bóstwo. chcę dodać skromne nakładki na progi i na przedni zderzak, kolor zostawię bez zmian dodam najwyżej jakieś aerografy... ale powoli OT się robi, więc uciekam, póki mnie jeszcze ostrzeżenia nie dopadły :lol:

DZIEŁA na SZTUKI

Odpowiedz do tematu