Chyba rozrusznik czy może coś innego |
Autor |
Wiadomość |
Lukaszfs
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DID 2001
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-08-2012, 10:25 Chyba rozrusznik czy może coś innego
|
|
|
Witam
Mam taki problem przekręcam stacyjkę tak aby kręcił rozrusznikiem i gasną kontrolki ale rozrusznik sie nie kręci po tym jak holowałem auto i wytłukło się na wybojach odpalił bez problemu. Myślicie że to może być rozrusznik czy coś innego. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 29-08-2012, 10:28
|
|
|
rozrusznik lub luźne klemy na aku. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 30-08-2012, 15:35
|
|
|
Luźne klemy, nalot na klemach i słupkach akumulatora, brak masy lub rozrusznik. Ale najprawdopodobniej nalot na klemach. Trzeba je zdjąć przeczyścić papierem ściernym i ponownie skręcić smarując wazeliną techniczną. |
|
 |
Lukaszfs
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DID 2001
|
Wysłany: 30-08-2012, 16:00
|
|
|
Niestety nie klemy są czyste i przesmarowane. Zastanawiam się nad rozrusznikiem lub jeszcze ktoś mi mówił o przekaźniku od automatycznej skrzyni biegów który blokuje możliwość uruchomienia gdy wybierak jest w Pozycji na D |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 30-08-2012, 20:45
|
|
|
cześć, kolego jak masz nalatane około 250 tyś. to zużyły się szczotki rozrusznika ( takna 99 %), możesz to sprawdzić stukając młotkiem ( nie za mocno) w tył rozrusznika i wtedy próbować kręcić jak będzie załapywał to masz odpowiedź. Same szczotki można wymienić koszt jakieś 30 zł, ale musisz mieć dostęp do zgrzewarki bo lutowanie nie wchodzi w grę (max 50-100) uruchomień rozrusznika.
pozdrawiam |
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30-08-2012, 21:36
|
|
|
Lukaszfs napisał/a: | lub jeszcze ktoś mi mówił o przekaźniku od automatycznej skrzyni biegów który blokuje możliwość uruchomienia gdy wybierak jest w Pozycji na D | rozrusznik zakręci tylko gdy masz na "P" lub "N"
Co do czystości połączenia z aku to sprawdź jeszcze połączenie z masą samochodu Lukaszfs napisał/a: | po tym jak holowałem auto | z automatem holowanie innego samochodu tylko na sztywnym holu-->>> tak wiem życie jest życiem ale naprawa skrzyni jest troszkę kosztowna-->> krótki dystans i bardzo spokojnie. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
siersciunio
Forumowicz BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Gru 2011 Posty: 268 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-08-2012, 22:32
|
|
|
A o co kamon z tym sztywnym holem ? |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 31-08-2012, 08:27
|
|
|
Waldek chyba miał na myśli wózek, na który wsadzasz furę tak, by koła napędzane nie dotykały drogi i się nie kręciły razem ze skrzynią. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
Eskapada
Forumowicz
Auto: Pajero L040
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2012 Posty: 58 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 31-08-2012, 08:56
|
|
|
można odkręcić wał pędny i po sprawie - holować można auto aż do Zanzibaru
|
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-08-2012, 13:13
|
|
|
Chyba z lekka się nabijacie -->> instrukcja obsługi samochodu z automatyczną skrzynią biegów mówi że->> holowanie innego pojazdu na lice holowniczej jak i ciągniecie w celu uruchomienia innego samochodu może spowodować uszkodzenie automatycznej skrzyni biegów. Bartosz do Zanzibaru nie ma sensu holować lepiej gdzieś w kraju naprawić ale jest to też ratunkowa metoda. Heilsberg napisał/a: | chyba miał na myśli wózek, na który wsadzasz furę tak, by koła napędzane nie dotykały drogi i się nie kręciły razem ze skrzynią. | nie, nie bo na jaskółce znalazły by się tylne koła a przednie powodowały by jazdę od krawężnika do krawężnika-->> no chyba że jaskółka z tylnym wózkiem, tym pod przednimi kołami samochodu holowanego, była by połączona na sztywno"dyszlem"
jaki sztywny hol ??? a są takie składane do kupienia na Allegro lub jako opcja ratunkowa odpowiedniej długości ( w Zanzibarze może być kłopot ) żerdź z zamontowanym uchwytem na hak ( taki uchwyt jak do przyczepek) jak jest oczywiście, lub szekla odpowiednio zamocowana.-->> zrobiłem OT |
 |
|
|
|
 |
Heilsberg

|
Wysłany: 31-08-2012, 14:06
|
|
|
No ale jak różnica czy na lince czy na sztywny,? Jeśli koła na ziemi to wał i skrzynia się kręcą a smarowania na zgaszonym silniku nie ma. Na sztywnym też. |
L200 HP '10
|
|
|
 |
Eskapada
Forumowicz
Auto: Pajero L040
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2012 Posty: 58 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 31-08-2012, 14:10
|
|
|
Półżartem półserio napisałem ....ale wiele osób staje przed dylematem , zaholowania auta z automatyczna skrzynia biegów do warsztatu. Auta z automatem nie wolno holować lub dopuszcza się na krótkim odcinku z niską prędkością. Laweta czy Auto-pomoc jest droga. Po demontażu wału napędowego, samochód typu Pajero, L200 można holować jak zwykłe auto a manualną skrzynią |
|
|
|
 |
ITR
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 31-08-2012, 18:23
|
|
|
Witam,
mnie też to dopadło autko w warsztacie Zbyszek szybko dosłał rozrusznik i w poniedziałek się odpali mam nadzieje. Ale wymianę szczotek raczej mi odradzali bo działa na trochę a kłopot znowu ten sam. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-08-2012, 21:41
|
|
|
jawaldek napisał/a: | No ale jak różnica czy na lince czy na sztywny,? Jeśli koła na ziemi to wał i skrzynia się kręcą a smarowania na zgaszonym silniku nie ma. Na sztywnym też. | -->>>z automatem holowanie innego samochodu tylko na sztywnym holu. |
 |
|
|
|
 |
Heilsberg

|
Wysłany: 31-08-2012, 22:47
|
|
|
A oto chodziło. Dopiero pojąłem. Ale nasz przedmówca to chyba był holowany a nie holował. Zresztą dwuznacznie napisał. Ale ja zrozumiałem, że padł mu rozrusznik, zholował się drugim autem i po drganiach w czasie holowania zapalił a teraz rozrusznik nadal mu nie chodzi. |
L200 HP '10
|
|
|
 |
|