Przesunięty przez: Hubeeert 11-02-2007, 00:49 |
Wasze opinie o Space Starze |
Autor |
Wiadomość |
Kati [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 10:51 Wasze opinie o Space Starze
|
|
|
Witajcie,
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem Space Stara (celuję w 2003 rocznik). W związku z tym, że do tej pory jeździłam corollą (ale mi ją niedawno ukradli) i nie znam marki Mitsubishi mam do Was kilka pytań:
1. Jak Space Stary plasują się na liście "kradziejnych" samochodów? Czy jest na nie (lub na części) duże zapotrzebowanie wśród złodziei?
2. Jak jest z niezawodnością tych aut (chodzi o nowsze roczniki)?
3. Podobno Space Stary już nie są produkowane? Jak jest z dostępnością części?
4. Space Star to podobno tzw. starsza konstrukcja? Czy są z tego powodu jakieś kłopoty? 5. jaki silnik lepiej wybrać benzynę czy dizla?
6. Czy Space Stary to prawdziwe "japończyki" czy raczej europejskie auta?
Przepraszam za dużą ilość pytań, ale bardzo mi zależy na zgromadzeniu jak największej ilości informacji o Space Starze.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-07-2006, 11:53
|
|
|
Kati napisał/a: | Witajcie, |
Dzień dobry Kati napisał/a: | Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem Space Stara (celuję w 2003 rocznik). |
Dobry wybór Kati napisał/a: | W związku z tym, że do tej pory jeździłam corollą |
Współczuję
Kati napisał/a: | (ale mi ją niedawno ukradli) |
Współczuję podwójnie Kati napisał/a: | nie znam marki Mitsubishi mam do Was kilka pytań: |
No że nie znasz Miśków to możemy Ci jakoś wybaczyć skoro chcesz SS-a kupić.
Kati napisał/a: | 1. Jak Space Stary plasują się na liście "kradziejnych" samochodów? Czy jest na nie (lub na części) duże zapotrzebowanie wśród złodziei? |
Wiesz powiem Ci że jakoś nie słyszałem żeby ukradziono komuś SS. Kati napisał/a: | 2. Jak jest z niezawodnością tych aut (chodzi o nowsze roczniki)? |
Są niezawodne. Typowe ustarki występujące w nich są opisane w postach na naszym forum i na www.mitsubishiklub.pl/forum - poczytaj i wyciągnij wnioski. Jako ciekawostkę podam Ci fakt że te samochody bardzo dobrze trzymają cenę jako używane i mają mniejszy spadek wartości niż na przykład Corolla. Kati napisał/a: | 3. Podobno Space Stary już nie są produkowane? Jak jest z dostępnością części? |
Owsem nie są produkowane a jak z dostępnością części? odpowiem Ci przykładem - mojego Mitsu wyprodukowano 18 lat temu całe 1600 egzemplarzy z przeznaczeniem tylko na USA. Do dziś mogę kupić do niego nowe części. Kati napisał/a: | 4. Space Star to podobno tzw. starsza konstrukcja? Czy są z tego powodu jakieś kłopoty? |
Starsza konstrukcja? Możesz rozwinąć pytanie bo nie rozumiem?
Kati napisał/a: | 5. jaki silnik lepiej wybrać benzynę czy dizla? |
Odwieczne pytanie - trudna odpowiedź. generalnie powiem tak - benzynówki to Mitsubishi, Diesle to Renault. Użytkownicy diesli bardzo je chwalą. Ci od benzynówek również. Diesel mniej pali. Argumentów można dać tysiące - wybór należy do Ciebie. Kati napisał/a: | . Czy Space Stary to prawdziwe "japończyki" czy raczej europejskie auta? |
SS był produkowany w Holandi. W zakladach należących do MMC razem z Carismą. No i razem z Volvo 40.
Prawdziwe Japończyki w ofercie Mitsu to Lancery (w tym segmenie)
Ale Twoja Corolla była wyprodukowana w Turcji
Kati napisał/a: | Przepraszam za dużą ilość pytań, ale bardzo mi zależy na zgromadzeniu jak największej ilości informacji o Space Starze |
Nie przepraszaj - po to jest forum żeby szukac informacji.
Gdybyś znalazła jakiegoś SS-a zarzuć temat na forum - podejrzewam że znajdzie się ktoś kto będzie mógł/chciał Ci pomóc w obejrzeniu/zakupie.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
arek 69 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 16:39
|
|
|
jako szczęśliwy posiadacz MSS'a z 2004r. potwierdzam wszystko to co napisal boss Hubert.
jesli ktos mówi ze MSS to przestarzala konstrukcja to ma chyba na myśli ze nie wyglada tak glupio i dziwacznie jak niektóre nowe modele innych marek.
ja mam benzyniaka ,dodatkowo dorobilem instalke lpg i narazie jest miodzio.juz wiem ze jak bede chcial za 5,6 lat zmienic samochod(a bedzie to na pewno mitsu) to tego Mss'a nie sprzedam bo zona tez jest nim zachwycona.
jak trafisz jakas ofertę ciekawa to wrzuć ja na forum.na pewno pomozemy w wyborze. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 02-07-2006, 16:45
|
|
|
Kati napisał/a: | Space Star to podobno tzw. starsza konstrukcja? Czy są z tego powodu jakieś kłopoty? |
Tak to już starsza konstrukcja z drugiej połowy lat 90-tych. Kolejne wersje to tylko tzw. "face liftingi". Jakie kłopoty mogą się pojawić....?
Ano nie jest to zapewne szczyt techniki w kwestii bezpieczeństwa, podejrzewam, że porównywalny chyba Scenic będzie wypadał lepiej w testach zderzeniowych. Ale z drugiej zaś strony mnie bardziej podoba się ta starsza sylwetka Space'a niż te nowsze "jaja" typu Scenic, Picasso.
Dostępność części .... tu może być mały problem, bo nie ma tylu zamienników, co do bardziej popularnych modeli.
Diesel czy benzyna?
To zależy od Twoich preferencji co do stylu jazdy, tego gdzie będziesz się więcej poruszać (miasto/trasa), ile km bedziesz robić rocznie, itp.
Poczytaj dział Space-owy znajdziesz pewnie parę przydatnych informacji.
Na resztę pytań chyba już Hubeeert odpowiedział ale w razie wątpliwości pytaj śmiało. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 17:20
|
|
|
JCH napisał/a: |
Tak to już starsza konstrukcja z drugiej połowy lat 90-tych. Kolejne wersje to tylko tzw. "face liftingi". Jakie kłopoty mogą się pojawić....?
|
Żadne ze względu na czas opracowania modelu. Ilość elektroniki była na akceptowalnym poziomie, auto jest jak większośc japończyków naprawialne przez więĸszość rozsądnych warsztatów (nie tylko wtajemniczone ASO...). Silniki benzynowe (oprócz GDI) nieudziwnione specjalnie (ja do GDI nic nie mam oprócz tego, że średnio pasował do realiów polskiej benzyny i przeciętnej stacji obsługi...), o bardzo miłej charakterystyce. Bardzo dobrze dobrane skrzynie biegów pozwalające wydobyć z tego auta więcej niz dałoby się przewidzieć na podstawie mocy i gabarytów, lecz pochodzące od Reno (oj, nie aby się psuła, ale jak rzekł mój mechanik gdy narzekałem na jej precyzję na niskich biegach i szum - Panie, to Reno, na tym się jeździ do jej smierci nie marudzi a potem wymienia na nową...).
Ano nie jest to zapewne szczyt techniki w kwestii bezpieczeństwa, podejrzewam, że porównywalny chyba Scenic będzie wypadał lepiej w testach zderzeniowych. Ale z drugiej zaś strony mnie bardziej podoba się ta starsza sylwetka Space'a niż te nowsze "jaja" typu Scenic, Picasso. |
Dwie uwagi:
1) Scenic i Picasso nie są porównywalne do SS. Chyba tylko w Polsce SS był "podnoszony" do rangi tego segmentu. SS jest autem zauważalnie mniejszym i o zupełnie innej funkcjonalności w porównaniu z powyższymi. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady.
2) Scenic i Picasso to konstrukcje równie strare jak MSS. Wypadają lepiej w testach zderzeniowych bo wtedy Francja ostro się za to brała a Mitsubishi miało ten aspekt jeszcze nieco w nosie (i jak mi się zdaje dużo nie zmienili w tem względzie do dziś)
Dostępność części .... tu może być mały problem, bo nie ma tylu zamienników, co do bardziej popularnych modeli. |
IMO to sprawa spojrzenia: ja bym napisał: nie jest źle, chcociaż faktycznie ceny i wybór zamienników odstaje od tego jaki jest dla przeciętnego modelu europejskiego
Dla mnie MSS pozostanie bardzo miłym wspomnieniem, autem w którym wygodnie i bez większych niespodzianek spędziłem 4.5 roku...
Pzdrw. |
|
|
|
 |
arek 69 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 19:11
|
|
|
twoje argumenty mojego syna i mnie nie przekonały.wybieralismy wlasnie miedzy scenikiem i Mss'em i reno odpadlo w przedbiegach mimo iz wczesniej jezdzilem renowką i bardzo ja chwalilem.Mss po prostu ma to cos czego jajco picassa i scenic z dziwna d.pą nie maja,sorry.
a JCH ma racje ze to ten sam segment, poczytaj gazety nie tylko polskie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 02-07-2006, 20:50
|
|
|
JCH,
Nadużywasz mojej cierpliwości
Kati, pytanie do Ciebie - czy rozawżasz zakup czegos innego? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Ka_ti [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 21:38
|
|
|
Panowie,
Witam ponownie, to ja ta sama Kati, autorka postu. Musiałam założyć jeszcze jedno konto bo niestety coś narobiłam i tamto zablokowałam
Anyway, dziękuję za wszystkie informacje.
Co do zakupu innych samochodów to myślę o:
- Carismie
- Mazdzie 323
Ale Space Stary bardzo mi się podobają. Co do ofert to znalazłam dwie, co do których proszę o opinie.
http://allegro.pl/show_item.php?item=112453890
http://allegro.pl/show_item.php?item=112453890 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 02-07-2006, 22:06
|
|
|
Ka_ti napisał/a: | Musiałam założyć jeszcze jedno konto bo niestety coś narobiłam i tamto zablokowałam |
Zapomniałaś hasła i po 3 logowaniu z błednym hasłem zostałaś zablokowana na 15 minut. W kwesti formalnej - wolisz to czy tamto konto bo jedno musze skasować? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 02-07-2006, 22:16
|
|
|
Ka_ti napisał/a: | Co do ofert to znalazłam dwie, co do których proszę o opinie. |
Ten 1 - bordowy DID Comfort .... ze zdjęć za wiele nie widać bo małe, może ktoś ze szpeców od blachy coś powie. Ale wersja Comfort powinna mieć halogeny z przodu - przynajmniej tak jest w specyfikacji na Polskę. Mógł być robiony przód i zrezygnowano z halogenów.
Ten 2 - wkleiłaś ten sam link |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 22:46
|
|
|
Tak - wygląda jak family - chyba nie ma progów plastikowych - moj comfort je ma. Zgadzam się co do halogenów. Wersja comfort była również na alusach - a tu zwykłe stalowe fele. Ale w opisie jest że 4 AIR bagi są - a family miał 2 - wygląda na jakiegoś comforta ale w innej niż polskie comforty specyfikacji.
Pzdr
Przemek. |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-07-2006, 08:46
|
|
|
no i 70 tysi
ja dopiero 58 a w tym samym roczniku chodzimy |
|
|
|
 |
Ka_ti [Usunięty]
|
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 03-07-2006, 10:43
|
|
|
Ka_ti napisał/a: | oto kolejny Space Star |
Czyli jednak w kierunku DI-D
Tu już jest typowy Family czyli mniej wypasiony. Wyposażenie sobie porównasz, w razie czego służymy opisem. Pieniądze podobne więc ciekawszy chyba ten Comfort pomimo większego przebiegu.
W opisie tego Family jest mowa o "małej kolizji" - czy jest dokumentacja zdjęciowa?
Jeszcze taka uwaga - patrzysz na auta 3-letnie czyli być może na pograniczu końca gwarancji. Może zatem wspólna wycieczka do ASO i oględziny w ASO.
Kolejna uwaga - przy 90 kkm czeka Cię duży przegląd - ok. 2,5 tys zł po cenach ASO-wskich.
PS. W Lublinie dość prężnie działają koledzy pod kryptonimem LUKS Squad - myślę, że w razie potrzeby pomogą w oględzinach. Wrzuć tylko te linki na Forum Ogólnym bo mogą nie zaglądać do Działu Space. |
 |
|
|
|
 |
Ka_ti [Usunięty]
|
Wysłany: 03-07-2006, 11:02
|
|
|
Na 100% wybiorę sie z tymi Miśkami do ASO przed kupnem.
Dzięki za info o LUKS Squad |
|
|
|
 |
|