Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY zaczęło kopcić na biało i stanęło
Autor Wiadomość
tonys 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 02, Canter 01
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-09-2012, 15:45   POMOCY zaczęło kopcić na biało i stanęło

Jechałem dzisiaj obroty ok 2000 nagle samochód stracił moc, z tyłu pojawiły się kłęby białego dymu, zapaliła się kontrolka silnika i SC. Podpięty pod komputer pokazał następujące błędy
16. AIR TEMPERATURE SENSOR
41. THROTTLE VALUE SOLENOID
49. OVER BOOST
26. CSP SENSOR
48. GE
31. CAN COMMUNICATION
52. VGT CONTROL PRSSURE
51. EGR POS. SENSOR
Z CZEGO BŁĘDY 48, 31, 52 i 51 SIĘ NIE KASUJĄ
W SPALINACH CZUĆ ROPĘ. CO ROBIĆ ???????????????????????????? POMOCY

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 26-09-2012, 16:09   

Kłęby białego dymu to sugerują uszczelkę pod głowicą najczęściej. Sprawdź płyn, olej, korek oleju i wszystkie inne sprawy jakie trzeba sprawdzić diagnozując uszczelkę.

tonys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-09-2012, 17:02   

Heilsberg napisał/a:
Kłęby białego dymu to sugerują uszczelkę pod głowicą najczęściej. Sprawdź płyn, olej, korek oleju i wszystkie inne sprawy jakie trzeba sprawdzić diagnozując uszczelkę.

Sprawdziłem, tutaj jest wszystko ok.

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 27-09-2012, 08:38   

cześć, błąd 26 i 48 ma związek z nastawnikiem pompy, 41 to przepustnica,51 elektrozawór EGR,16 czujnik temp. w kolektorze dolotowym. Masz do wyczyszczenia i sprawdzenia EGR i nastawnik w pompie.

tonys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-09-2012, 16:39   

tompol34 napisał/a:
cześć, błąd 26 i 48 ma związek z nastawnikiem pompy, 41 to przepustnica,51 elektrozawór EGR,16 czujnik temp. w kolektorze dolotowym. Masz do wyczyszczenia i sprawdzenia EGR i nastawnik w pompie.

Jak się dobrać do nastawnika w pompie???????

tompol34 
Forumowicz

Wysłany: 27-09-2012, 18:43   

od góry po demontażu kolektora dolotowego. Przeczytaj dokładnie moje wszystkie posty odnośnie pompy.

tonys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-09-2012, 22:06   

Znalazłem instrukcje poparte zdjęciami z demontażu górnej części pompy. W postach przewijał się temat opiłków w filtrze paliwa, wtedy przypomniało mi się - około 3 tygodni temu wymieniałem olej w silniku wraz z możliwymi filtrami, gdy odkręciłem filtr paliwa bez zlewania ON dolnym czujnikiem i po przechyleniu jak z kubka do obciętej butelki po wodzie (rozpalam tym w piecu) zauważyłem właśnie sporą ilość opiłków mosiężnych lub z brązu - to by miało sens. Tylko od czego jest filtr?? czy nie powinien wyłapać tego syfu skądkolwiek on się wziął w baku. (może z pompy z dystrybutora).
Czy jest jakieś ryzyko że przy rozmontowywaniu tego nastawnika coś może pójść nie tak?
Czy po rozbiórce należy wymienić uszczelnienia czy składać na płynną uszczelkę?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 29-09-2012, 07:05   

jest to powłoka niklowo-cynkowa która od środka pokryty jest zbiornik. Cząstki powłoki sa tak ostre, że przebijają filtr paliwa i lecą sobie dalej.

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 29-09-2012, 07:22   

Polecam nowy zbiornik :)

tonys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-09-2012, 14:03   

Szacunek P. Zbyszku, dwa lata minęły bezawaryjnej jazdy Pajero po ostatnim przeglądzie w Pomysku i teraz niespodzianka. Stoję przed dylematem czy rozbierać nastawnik jak radzi kolega tompol34. Czytałem instrukcję czyszczenia nastawnika w pompie VP34 - czy bez VAG jest to naprawdę tak skomplikowane nie wystarczy odkręcić delikatnie przeczyścić nie dotykając stacyjki złożyć w odwrotnej kolejności.

tompol34 
Forumowicz

Wysłany: 29-09-2012, 15:35   

bez problemu przeczyścisz bo w tej pompie w nastawniku jest znacznik "wycięcie" i nie można złożyć inaczej

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 29-09-2012, 16:34   

Zleży jak daleko weszły opiłki, jeśli tylko w nastawę to da się łatwo zrobić. Jeśli poszły dalej, potrzeba troszkę głębiej rozebrać pompę.
Ale i tak będzie trzeba zmienić zbiornik. Warto pod dobrego kompa podpiąć.

[ Dodano: 29-09-2012, 16:35 ]
tonys napisał/a:
Szacunek P. Zbyszku, dwa lata minęły bezawaryjnej jazdy Pajero po ostatnim przeglądzie w Pomysku i teraz niespodzianka. .

Trzeba częściej przeglądać auto niż dwa lata:). Serio to od początku roku wszystkich odwiedzających nasz serwis informujemy o stanie [pompy i konieczności wymiany zbiornika.

tonys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-09-2012, 16:45   

potrzebne będą nowe uszczelki czy składać na stare?
konieczne będzie odpowietrzenie układu? jeśli tak jak to zrobić?

Przed chwilą zdemontowałem EGR, przepustnice. EGR pokryty czarnymi sadzami nie zblokowany zasysając ustami grzybek otwiera się. Przepustnica lekko zroszona olejem im bliżej kolektora - delikatne błoto - sadze ze spalin i mgiełka z oleju - wyczyściłem. Zaślepiłem rurkę od EGR z lewej strony silnika blaszką na łączeniu "puszeczką"
Odpaliłem Pajero - zapalił bez problemu na desce świeci się CHECK oraz SC na biegu jałowym pracuje normalnie przy delikatnym dodaniu gazu zadławia się wchodzi na obroty lekko przerywa dymi, kopci na szaro.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 29-09-2012, 16:58   

tonys napisał/a:
potrzebne będą nowe uszczelki czy składać na stare?
konieczne będzie odpowietrzenie układu? jeśli tak jak to zrobić?

Przed chwilą zdemontowałem EGR, przepustnice. EGR pokryty czarnymi sadzami nie zblokowany zasysając ustami grzybek otwiera się. Przepustnica lekko zroszona olejem im bliżej kolektora - delikatne błoto - sadze ze spalin i mgiełka z oleju - wyczyściłem. Zaślepiłem rurkę od EGR z lewej strony silnika blaszką na łączeniu "puszeczką"
Odpaliłem Pajero - zapalił bez problemu na desce świeci się CHECK oraz SC na biegu jałowym pracuje normalnie przy delikatnym dodaniu gazu zadławia się wchodzi na obroty lekko przerywa dymi, kopci na szaro.

Jak pali się check to może byc inny przyczyna niz nastawnik. Błąd w nastawniku nie wyzwala checka

tonys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-10-2012, 17:04   

Proszę o informację jak prawidłowo odpowietrzyć pompę?

[ Dodano: 09-10-2012, 09:44 ]
Faktycznie po zdemontowaniu górnej pokrywy pompy ukazał się "bajkowy" widok - mieniące się jak w Królewnie Śnieżce złotawe opiłki, styki oblepione bombkami tychże opiłków, prawie łączyły się ze sobą. Wszystko wyczyściłem, złożyłem - Pajero lata jak głupie ;-) .
Dziękuje wszystkim za pomoc.
W tygodniu przepłukam bak ciekawe co tam siedzi.

Odpowiedz do tematu