Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny Galant na forum !
Autor Wiadomość
kamil95 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2016, 18:37   Kolejny Galant na forum !

Witam. Przedstawiam Wam raczej seryjnego Galanta, którego użytkownikiem jestem od dwóch miesięcy. :D

Coś o samochodzie:

Pojemność silnika: 1997 cm3
Rok produkcji: 1997
Skrzynia biegów: manualna
Paliwo: benzyna + lpg
Kolor: zielony (w słońcu :o )

Auto w kraju od maja 2013, kiedy to mój brat sprowadził go dla siebie. Nie miał z nim problemów, dbał mechanicznie, wizualnie nic nie zmieniał, oprócz przyciemnienia szyb i zmiany anteny. Odkupiłem Gala od niego w listopadzie ubiegłego roku.

Poniżej zamieszczam zdjęcie z 2013 roku, świeżo po zarejestrowaniu. Full seria:

Samochód w 2015 roku dostał nową sekwencję, więc i jazda stała się bardziej ekonomiczna. Jak to Galant, prowadzi się pewnie, wygodny i przestronny w środku. Dynamiczny silnik jak na tą wagę. To mój pierwszy samochód, który jest "w normalnym" stanie. Wcześniej były dwa stare trupy, którymi jazda nie była ani trochę przyjemna. :D (z racji 21 lat, od czegoś trzeba było zaczynać) Może z tego powodu jestem Galantem zachwycony.

Rzeczy (a w większości drobiazgi), które zostały zrobione po zakupie:

- zaciski hamulcowe pomalowane na kolor czerwony
- od nowa zlutowany zegarek, który nie działał. Podziękowania dla użytkownika: jAZZMAN za wyczerpujący poradnik odnośnie naprawy :wink:
- oświetlenie wnętrza wymienione na biały zimny LED, zmienione podświetlanie konsoli środkowej, łącznie z klimatronikiem na LED według gustu - niebieski. Tutaj również pomógł poradnik jAZZMAN'a - dzięki ! :D
- wymieniony rozrząd, filtry, płyny
- obowiązkowo naklejki Mitsumaniaków :)
- kupiona i założona dolna osłona stacyjki (przyjechał z Niemiec już bez niej)
- zmienione migacze boczne na białe

Poniżej zamieszczam zdjęcia obecne auta:

Ogólnie na tych zdjęciach nie prezentuje się zbyt wyraziście...a to dlatego, że zdjęcia robione telefonem na szybko no i Galant brudny z powodu tej wiecznie okropnej pogody. Dobre zdjęcia za jakiś czas. :roll:

Rzeczy w planach do zrobienia:

- może białe oryginalne kierunki. Tydzień temu kupiłem "nowe". Firmy Depo. I odesłałem to dziadostwo na drugi dzień. Kierunki nawet się dobrze dopasować nie mogły, nie mówiąc już o szparach. Kompletne nieporozumienie. Póki co, odpuściłem wymianę. Ale jeśli się zdecyduję, to wpadną oryginalne używki.
- duży czerwony znaczek na tylną klapę (już zakupiony, czeka na przyklejenie)
- tylne lampy lift. Alternatywne wyjście to próba zrobienia full-red'ów folią czerwoną na obecnych lampach. Mam mieszane uczucia co do tego, ale folia jest tania, więc może kupię i się przekonam. W razie czego zamieszczę fotki z wyglądu.
- pomalowanie grilla w czarny mat, z wyodrębnieniem znaczka w środku na czerwono
- pomalowanie ramion wycieraczek, bo schodzi z nich lakier.
- zmiana konsoli środkowej, myślałem nad srebrną (obecną mam siwą seryjną, dlatego wnętrze jest dosyć nudne..)
- kupić jakiś klimatronik na części i doprowadzić swój do ładnego stanu. Mam przetarte przyciski, zarysowany ekran i diody led, które miały ładnie ten ekran podświetlać a mam tylko dwa punkciki, które zbyt mocno przebijają światło.
- kupno felg Borbet 17' z wersji Sport
- kupno zderzaka po lifcie z okrągłymi halogenami. Auto chcę odmłodzić a obecny zderzak jest uszkodzony. Bratu kiedyś wyskoczyło jakieś małe zwierze na drodze.
- zerwanie obecnych dwóch rodzajów folii z szyb i przyciemnienie na jednolity czarny
- naprawa zeżartych nadkoli tylnych oraz uszkodzenia widocznego na ostatnim zdjęciu. Stało mi się to na początku tego roku, gdy po deszczu zmroziło całą nawierzchnię... :oops:

Tak na marginesie: Galant z 1997 roku a nadkola zaczęły mu rdzewieć w 2014 (miałem z nim styczność cały czas). To całkiem niezły wynik jak na taki wiek. A dla porównania, mój szwagier ma Mazdę 6 bodajże z 2004 roku i dwa miesiące temu wstawiali mu cztery nowe nadkola, bo tamte wszystkie był już porządnie zaatakowane. :badgrin:

W zasadzie to by było na tyle, póki co. Zdjęcia z jakichkolwiek prac będą na bieżąco zamieszczane. Mile widziane komentarze dobre jak i te negatywne, oraz inne sugestie. Pozdrawiam :biggrin:

AlexMorane 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Automat
Wysłany: 29-01-2016, 13:45   

Fajnie masz że auto po bratu i wiesz wszystko o nim :P Mam ten sam silnik i niby dynamiczny jest ale jest słaby (Chociaż mi starcza) Większość tu ci powie że jedyny sensowny silnik w galancie to 2.5 Bo tyle samo pali a więcej mocy. Może i mają rację ale nam szczeniakom lepiej mieć mniejszy silnik :P I w ogóle mam te samą wersję co ty ale w Automacie :) Życzę by ci służył solidnie i długo :)

"Korzystajcie z mej wiedzy gdyż wcześniej to ja uczyłem się od was"

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 29-01-2016, 14:27   

Kolor jak mój:)
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

kamil95 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-01-2016, 10:36   

AlexMorane, dzięki dzięki :D z pewnością lepsze wrażenia powoduje 2.5 v6 ale mi również wystarczy 2.0. Zwłaszcza, że mimo 240k przebiegu, silnik jest w świetnym stanie :wink:

AlexMorane 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Automat
Wysłany: 31-01-2016, 19:15   

A co do felg, No ty się zastanawiasz nad większymi a ja właśnie odwrotnie :) Może się dogadamy jeśli zechcesz zostać przy oryginałach mitsu :)

"Korzystajcie z mej wiedzy gdyż wcześniej to ja uczyłem się od was"

kamil95 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-02-2016, 14:58   

AlexMorane, myślałem nad tym przez kilka dni ale jednak twardo zostaje przy tych wymarzonych :D (bo chodzi Ci pewnie o te, które masz na zdjęciu w podpisie)

Dziś postanowiłem okleić tylne lampy folią (pomarańcz dla testu). Muszę powiedzieć, że średnio to wygląda - tak jak przeczuwałem. Została mi jeszcze czerwona folia, którą również sprawdzę. Jeszcze żadnego Galanta z folią na tylnych lampach nie widziałem, ale jak już ma się podobać, to trzeba by było poćwiczyć nad precyzją klejenia. Nie jest to takie banalne jak się wydaje.
Poniżej zdjęcia "przed" i "po" :

mati_z 
Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Wysłany: 05-02-2016, 17:21   

Wygląda staro i bardzo słabo, ale może z czerwonym będzie lepiej ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-02-2016, 17:53   

Kiepski odcień, zobacz tutaj - fabryczne ambery http://forum.mitsumaniaki...1403523#1403523
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kamil95 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-02-2016, 19:51   

robertdg, dużo lepszy efekt :) dla potomnych - nie ma co się spodziewać rewelacji po folii za 5 zł z allegro :D liczyłem się z tym. Jutro wpadną fotki z full-redów ale raczej na 90% zostanę przy oryginałach i zacznę myśleć o poliftowych. :D

Dzisiaj fotki z folią "czerwoną". Odcień bardziej wpada w pomarańcz niż w czerwień. Ogólnie nie polecam. Folia już zdjęta - zostają oryginalne lampy.

Przykleiłem też znaczek :)

kamil95 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-03-2016, 22:54   

Witam. Ostatnio nie dzieje się zbyt wiele. Poprawialem jakieś drobiazgi. Przymierzam się natomiast do wymiany oleju w skrzyni, bo ewidentnie nie trzyma już swoich właściwości. Dowiedziałem się już, że do manuala wchodzi 2.2l oleju. Ale nie patrzyłem jeszcze gdzie znajdę jakiś wlew. Ktoś wie jaki do tego jest dostęp? Po drugie, planuję zaaplikować ceramizer do skrzyni i silnika.

Druga sprawa to problem z ABS. Podczas zwykłego hamowania, zaczyna się włączać...kontrolka nie wariuje, działa jak należy. Myślę, że wina leży po stronie czujnika. Tylko, którego? Bo jeśli się nie mylę to każde koło ma czujnik, tak? I jak to teraz sprawdzić, który jest walnięty? Jeśli coś mi się źle wydaje to mnie poprawcie. :biggrin:

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 05-03-2016, 23:05   

kamil95 napisał/a:
Ale nie patrzyłem jeszcze gdzie znajdę jakiś wlew. Ktoś wie jaki do tego jest dostęp?

Korek spustowy powinien być w dnie skrzyni, raczej w najniższym miejscu. Korek wlewowy z boku, gdzieś w połowie wysokości lub trochę wyżej. Musisz poszukać. Od razu przygotuj sobie lejek z wężykiem.

kamil95 napisał/a:
Po drugie, planuję zaaplikować ceramizer do skrzyni i silnika.

???????? :x
Na jakim oleju teraz jeździsz ? I jaki masz zamiar wlać ?

kamil95 napisał/a:
Podczas zwykłego hamowania, zaczyna się włączać...kontrolka nie wariuje, działa jak należy

Zacznij od sprawdzenia stanu hamulców. Jeśli np. któreś koło słabiej (lub mocniej) hamuje, ABS może to uznać za poślizg. Zakładam, że opony masz w dobrym stanie.
kamil95 napisał/a:
Myślę, że wina leży po stronie czujnika

Świeciłaby się kontrolka ABS, i układ by nie działał. Więc to raczej wątpliwe.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-03-2016, 00:22   

kamil95 napisał/a:
Ale nie patrzyłem jeszcze gdzie znajdę jakiś wlew. Ktoś wie jaki do tego jest dostęp? Po drugie, planuję zaaplikować ceramizer do skrzyni i silnika.
Wlew - śruba na leb szesciokątny(dośc duży) od strony chłodnicy cieczy, śruba do spuszczania oleju pod półośką od strony kierowcy
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kamil95 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 17:26   

apg2312, w silniku półsyntetyk 10w40. W skrzyni obecnie nie wiem jaki jest. Planowałem wlać syntetyk 75w90 i dodać ceramizer. Jedna osoba na forum tak zrobiła w Galancie manualu 2.0 i sobie chwaliła.

Odpowiedz do tematu