|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8] Problem z odpalaniem w chłodne dni i na zimnym si |
Autor |
Wiadomość |
wojtek83
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8 96
|
Wysłany: 19-10-2012, 12:17 [Cari 1.8] Problem z odpalaniem w chłodne dni i na zimnym si
|
|
|
Witam.Borykałem sie z problemem odpalania na zimnym silniku od poprzedniej zimy.Latem palił bez problemu za pierwszym razem. Wymieniałem kable,czyściłem przepustnice, wymiana świec.Nic nie dało problem pojawił się znowy gdy temp.spadały poniżej +10 st i po dłuższym postoju. Na mrozie było trzeba kręcić z 10 razy żeby załapał. "Mechanik" po sprawdzeniu stwierdził ze nie wie o co chodzi.(raczej nie chciało mu się zagłębiać) Wykluczył usterkę pompy paliwa.Komputer tez nie wykazywał błędów. Jednak czytając różne fora stwierdziłem ze sam podejmę się wymiany wkładu pompy. (szukałem najbardziej logicznego rozwiązania) Po wyjęciu całej pompy,wymontowałem sam wkład i kupiłem nowy, co nie było łatwe szukałem tydzień.(po trafnieniu na kompetentną osobę udało się.Sprzedawca po obejrzeniu starego wkładu stwerdził ze siedziała ona od początku życia auta czyli od 96 ,z przebiegiem 270 000 tys miała prawo paść, oraz ze nie są produkowane takie pompki.Naszczęście trafilem na fachowca i doradził zamiennik o innych nr.fabrycznych,katalogowych:) Po wymianie auto zapaliło na strzała po tygodniowym postoju.Teraz jest ok.Odpala za pierwszym nawet w chłodzie.Mam nadzieję ze komuś pomoże mój post.Oczywiście wiem za diagnoza usterki nie dotyczy każdego auta z problemem odpalania, jednak przy takich objawach jak miałem ja warto się zastanowić nad elekrtryczną pompą paliwa.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kkmaslowski
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 SOHC '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2012, 21:17
|
|
|
Ja tydzień temu również wymieniałem pompę (tak jak ty bez tej obudowy plastikowej). Objawy były podobne - problem z odpalaniem w chłodne i wilgotne dni. U mnie dodatkowo pompa chodziła głośno, podczas postoju na światłach było ją bardziej słychać niż silnik. Przy mniejszej ilości paliwa i jednostajnej jeździe silnik zaczynał się dusić tak jakby nie dochodziło paliwo. Pomagała na kilka następnych kilometrów lekkie przyhamowanie, lecz problem wciąż powracał. |
|
|
|
 |
ManWithNoName
Forumowicz ManWithNoName
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2012, 21:27
|
|
|
Miałem podobny problem z poprzednim samochodem. Pompa zaczęła szwankować po zimie jak zamarzła w niej woda. Na początku kolejnej padła całkowicie. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r. |
|
|
|
 |
|
|