Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
1.8GDI wysokie obroty przy starcie silnika
Autor Wiadomość
parys2007 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8GDI 125KM.po lifcie
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 22-09-2012, 19:17   1.8GDI wysokie obroty przy starcie silnika

Witam serdecznie.Panowie mam taki problem,podczas startu silnika gdy jest zimny bardzo wysoko podbija obroty ok.3000do 3500rpm.i po chwili spadają do 1500,1600rpm.jak się rozgrzeje spadają do ok.700rpm.co może być tego przyczyną? 1,8GDI 2000rok.

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-10-2012, 10:00   

Cześć. Muszę się dołączyć do pytania. U mnie po czyszczeniu przepustnicy i dolotu obroty przy odpalaniu dochodzą do 2800rpm, poza tym na zimnym silniku obroty falują, stawiam na silniczek krokowy.

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 27-10-2012, 11:49   

Wiec tak po odpaleniu zimnego silnika obroty ida w gore i moga sie wachac na poziomie 1500xr.auto ma ssanie dopuki nie osiagnie temp.do pierwszej kreski chyba 30st. Pozniej obroty spadaja na ustalone ok 800 wiec reakcja prawidlowa.Natomiast jest zle gdyby trzymalo je powyzej tysiaca lub falowanie.

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 27-10-2012, 12:47   

radek8622 napisał/a:
Wiec tak po odpaleniu zimnego silnika obroty ida w gore i moga sie wachac na poziomie 1500xr.auto ma ssanie dopuki nie osiagnie temp.do pierwszej kreski chyba 30st. Pozniej obroty spadaja na ustalone ok 800 wiec reakcja prawidlowa.Natomiast jest zle gdyby trzymalo je powyzej tysiaca lub falowanie.

Według manuala w obecnych temperaturach do 1550rpm i ta miałem dopóki nie wyczyściłem silnika z nagaru.

mateusz8230 
Forumowicz

Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
Wysłany: 27-10-2012, 13:42   

a jak wyczyściłes silnik z nagaru? ostra jazda czy co?

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 27-10-2012, 14:18   

mateusz8230 napisał/a:
a jak wyczyściłes silnik z nagaru? ostra jazda czy co?

Zdejmowałem cały dolot, przepustnicę, egr, i ile było można sięgnąć w głąb głowicy. Nitro ładnie zeżarło.

radek8622 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2012, 15:16   

Budrys, jak czysciłes nie zapchałeś otworów w przepustnicy??? dziwne ze masz dalej to falowanie.słuchaj spróbuj zaślepić EGR i zobacz jak obroty chodzą.

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2012, 08:24   

radek8622 napisał/a:
Budrys, jak czysciłes nie zapchałeś otworów w przepustnicy??? dziwne ze masz dalej to falowanie.słuchaj spróbuj zaślepić EGR i zobacz jak obroty chodzą.

Wczoraj korzystając z dziury w chmurach wyjąłem przepustnicę i zajrzałem do krokowca. Był niemal w idealnej czystości. Otwory wszystkie drożne także poskładałem wszystko i nauka obrotów. Narazie objawy podobne, czyli na zimnym chce zgasnąć ale coś podbija obroty i tak w kółko puki nie zagrzeje się. Na wykresie z evoscana brakuje mi ładnej sinusoidy od sondy lambda, nie wiem czemu, błędów żadnych nie ma.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-10-2012, 08:48   

A może na dolocie masz jakąś nieszczelność, może pa złożeniu wszystkiego przepuszcza jakaś uszczelka lub ten wspomniany wcześniej EGR.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 28-10-2012, 10:14   

Pamiętajcie, że problemy z obrotami to nie tylko przepustnica !!! To m.in. również mogą być problemy z pompą WC. Najlepiej, jakbyś zapytał na podforum śląskim, czy ktoś nie ma u Was EvoScana i kabelka. Wtedy możnaby sprawdzić, jak wygląda ciśnienie na pompie WC, jak wyglądają trimy, czy napięcie na TPS jest odpowiednie itp.

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2012, 10:30   

volve napisał/a:
Pamiętajcie, że problemy z obrotami to nie tylko przepustnica !!! To m.in. również mogą być problemy z pompą WC. Najlepiej, jakbyś zapytał na podforum śląskim, czy ktoś nie ma u Was EvoScana i kabelka. Wtedy możnaby sprawdzić, jak wygląda ciśnienie na pompie WC, jak wyglądają trimy, czy napięcie na TPS jest odpowiednie itp.

Mam evoscana legalnie kupionego. Trimy mam: low 2% mid 4,5% ciśnienie WC 4,9-5,3
niestety sonda 0,02V cały czas
AFM map zamiast 14,7 skacze 13,6-14,1
Air/Fuel cały czas 0,99 na starych logach było 2
Chyba sonda padła

radek8622 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2012, 14:40   

Budrys, Mówię wstaw blachę żeby zaślepić EGR-a zobaczysz jaka będzie reakcja.Ja miałem też taki cyrk z obrotami i zaślepiłem zawór.Teraz po czyszczeniu ładnie wszystko gra.Ewentualnie sprawdź szczelność układu,łącze elastyczne i w górę może masz nie szczelny i lambda przekłamuje.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 28-10-2012, 15:19   

Budrys napisał/a:

Nawet podczas jazdy ? W takim przypadku sprawdź, czy się nie odpieła, przeczyść styki. W najgorszym przypadku wymień.

Jak możesz, to wrzuć mi logi:
- 6 minut na biegu jałowym na rozgrzanym silniku
- z jazdy, gdzie wkręcasz auto mniej więcej do odcinki

Ja cały czas czytam, obserwuję i się uczę na temat tego silnika, niestety kopalnia wiedzy jest po rosyjsku i trzeba się domyślać, co tłumacz google miał na myśli :D

Budrys 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2012, 15:42   

volve napisał/a:
Budrys napisał/a:

Nawet podczas jazdy ? W takim przypadku sprawdź, czy się nie odpieła, przeczyść styki. W najgorszym przypadku wymień.

Jak możesz, to wrzuć mi logi:
- 6 minut na biegu jałowym na rozgrzanym silniku
- z jazdy, gdzie wkręcasz auto mniej więcej do odcinki

Ja cały czas czytam, obserwuję i się uczę na temat tego silnika, niestety kopalnia wiedzy jest po rosyjsku i trzeba się domyślać, co tłumacz google miał na myśli :D

Niestety nie umie wrzucić pliku na forum, poślij na PW swojego maila.

Odpowiedz do tematu