Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Duże spalanie
Autor Wiadomość
bialytbg 
Nowy Forumowicz
BialyTbg

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-11-2012, 23:20   [Cari 1.8 GDI] Duże spalanie

Witam wszystkich maniaków. Z góry chce przeprosić za wałkowanie tego tematu ale nie posiadam dobrego dostepu do internetu. I nie mam jak siedzieć i szukać podobnych tematów. Naprawdę gdym miał dostęp nie zaczynałbym tego od nowa. A wiec do rzeczy: Mam Cari 1,8GDi z 1998r. Założony filtr stożkowy i zrobiony przelotowy wydech, w samochodzie jest wszystko w porządku nie swieci sie CE, ma moc, nic nie muli itd. Cari paliła ok 10l po mieście w trasie 6-7l. a teraz wydaje mi sie ze spalanie wzrosło na jakieś 12-13. trasa w granicach 7l. I dodam że jak wkresi sie ją na wysokie obroty to dymi na czarno. Co może być przyczyną? Sonda może być walnięta? filtr paliwa nie wymieniany. Czy coś z pompą WC? Nie wiem może wlać jakiś srodek czyszczący? Piszcie swoje pomysły.

mateusz8230 
Forumowicz

Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
Wysłany: 03-11-2012, 07:30   

spalanie 12-13 litrów (po mieście) to normalka, zwłaszcza w tym okresie roku (jesien ,zima) u siebie mam tez okopcony wydech i też dymi podczas butowania,chociaż oleju ani grama nie ubywa. Zacznij od najtańszych rozwiązań, filtry paliwa,powietrza, czyszczenie przepustnicy,kolektora dolotu...itp. Nie psuj Miśka i wywal ten stożek:P

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 03-11-2012, 07:46   

GDI może przydymić co wynika ze specyfiki tego silnika. Spalanie też nie jest jakieś kosmiczne jak już napisał mateusz8230, to autko w mieście jest tak samo ekonomiczne jak inne o tej samej mocy.

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 03-11-2012, 09:24   

Zapewne po mieście robisz bardzo krótkie trasy i z racji chłodnej aury silnik dłużej rozgrzewa się do tych 80 stopni by przejść w tryb EcoGDI i korzystać z uboższej mieszanki. A jak już się rozgrzej to gasisz silnik i jak wystygnie ta sama bajka. To tak łopatologicznie.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

bialytbg 
Nowy Forumowicz
BialyTbg

Wysłany: 03-11-2012, 09:32   

pisze z komorki takze moga byc bledy. stozek bym wywalil ale juz taki kupilem i nie mam obudowy filtra. wlasnie zastanawialem sie nad filtrem paliwa bo podejzewaz ze od nowosci jest ten sam a auto ma 220tys przebiegu. ale to moze miec z tym zwiazek? a co myslicie o srodku czysczacym uklad? a przy pompie wc sa jakies czynnosci obslugowe? jakies filterki itd?

mateusz8230 
Forumowicz

Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
Wysłany: 03-11-2012, 15:07   

są 2 małe filterki, dostępne chyba tylko w Aso ,
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
A główny filtr paliwa jest pod bezpiecznikami i filtrem węglowym w komorze silnika.
Taki środek możesz zalać nic się nie powinno stać.
Spalanie jak wspomniałem raczej w normie ,mam jeszcze w domu matiza 800ccm poj. i w mieście pali około 8-9 litrów ,więc Cari chyba zle nie wypada...

bialytbg 
Nowy Forumowicz
BialyTbg

Wysłany: 03-11-2012, 23:13   

wielkie dzieki za pomoc. a wiecie może skad sciagne evoscan-a? jakieś linki bo kabel gdzies mam chodzi mi o sam program. najlepiej jakis darmowy.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-11-2012, 07:01   

Legalnie jedynie ze strony autora wraz z zakupem licencji.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 04-11-2012, 18:44   

A o nielegalnych nie piszemy na forum... :p

Odpowiedz do tematu