Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Parowanie szyb i użytkowanie klimatyzacji
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-10-2012, 17:44   Parowanie szyb i użytkowanie klimatyzacji

Witam.
Jak co roku przy zimniejszych nocach i wilgotnym powietrzu rano w aucie szyby są czasami zaparowane od środka.
Wiadomo, że klima wysusza powietrze, więc pojawia się moje pytanie, czy przy zaparowanych szybach lepiej jest włączać klimę z zamkniętym obiegiem powietrza, czy z otwartym?

Oczywiście mam Space Stara, czyli klimę mam manualną :-)

macos 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
Wysłany: 27-10-2012, 19:15   

Biegły w tych sprawach nie jestem,ale ja zawsze stosuję nawiew z zewnątrz.
W praktyce zauważyłem ,że jeśli mam zaparowane szyby to oznacza dużą ilość pary wodnej w środku auta,najlepiej sprawdza się klima ,nawiew z zewnątrz i oczywiście ciepłe powietrze.
Pozdr.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 29-10-2012, 12:25   

Nigdy nie mam tego problemu z rana, gdyz mam fioła na punkcie czystych szyb smug itp szczególnie gdy jadę pod słońce (auto moze byc brudne szyby maja byc przejrzyste, bezpieczenstwo )Ale po kolei.

1.Polecam zacząć od umycia po wewnętrznej stronie płynem Clin do mycia szyb. Akurat tym gdyż nie pozostawia smug.

2.Nie używać nigdy gąbki lub irchy do przecierania szyb po zaparowaniu. Rozmazujemy parę która i tak jest tłusta brudna, powstają wtedy smugi i szybciej się osadza znowu para wodna. Jeżeli nam zaparują szyby po Clinie, uruchamiamy nawiew z obiegiem zewnętrznym tylko na szyby, bez znaczenia czy ciepłe czy zimne powietrze, załączona klima czy nie. Zobaczysz wtedy jak ładnie para schodzi ( działa tylko super na umytych szybach). Oczywiście przy włączonej klimie w zimę efekt będzie lepszy gdyż wysusza powietrze. Na samym nawiewie także będzie schodzić płynnie. Ps filtr pyłkowy tez odpowiada za parowanie szyb- wymień jeśli brudny

3. W zimę przy minusowych temp polecam przetrzeć od wewnętrznej płynem na bazie alkoholu, ( oczywiscie po umyciu clinem). Ja używam akurat do tego płynu w spray który jest przeznaczony do rozmrazania szyb od zewnętrznej. Dzięki temu nigdy nie miałem szronu od węwnętrznej strony szyby. Traktuje to jako zabezpieczenie po clinie.

PS nie palę w aucie, dym jest tłusty. Możesz także odcisnąc rękę na szybie po umyciu zobaczysz że w tym miejscu będzie parować

Odpowiedz do tematu