Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] plusowy czujki drzwi kierowcy
Autor Wiadomość
mice66 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi carisma 1.8 GDI 125
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-11-2012, 16:55   [Cari 1.8 GDI] plusowy czujki drzwi kierowcy

Witam. Zastanawiam się jak podłączyć brzęczyk od świateł i lampkę w aucie skoro krańcówka kierowcy ma 2 przewody które są plusowe a krańcówka pasażerów maja minusy. możecie pomóc? Sprawdzałem krańcówkę żarówką a nawet diodą i ewidentnie widać ze krańcówka jest dodatnia a karoseria jest masą. Z góry dzięki za odpowiedź

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-11-2012, 17:12   

Te przewody nie są plusowe, przy pomiarach tak wychodzi bo napięcie przechodzi przez żarówki i to wskazuje miernik. Jeśli po otwarciu drzwi kierowcy nie działa Ci oświetlenie w kabinie i sygnał nie zgaszonych świateł, to najprawdopodobniej wina krańcówki. Aby to sprawdzić dotknij tymi przewodami idącymi do krańcówki bezpośrednio do masy, jeśli wszystko tak zadziała, to masz odpowiedź.

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-11-2012, 17:23   

pisk pozostawionych świateł jest ale światła wewnątrz kabiny niestety nie. Chciałem zamontować swój bzyczek który mnie informuje o tym ze mam niewłączone światła i zrobić coś z tym oświetleniem

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-11-2012, 18:10   

To że nie ma oświetlenia, to wina krańcówki, to stała bolączka miśków, śniedzieją styki lub całkiem się rozpadają. Trzeba rozebrać krańcówkę i ją wyczyścić, jeśli styki nie będą zupełnie skorodowane, to da się naprawić. Jeśli styki będą zniszczone i aby wszystko właściwie działało, to trzeba kupić oryginalną krańcówkę, bo obsługuje ona dwa obwody czyli oświetlenie kabiny i sygnał świateł, musi być z wejściem na dwa przewody.
A jeśli chodzi o twój pomysł, to lepiej założyć automatyczny włącznik świateł ale jeśli na pewno chcesz alarm, to będzie Ci potrzebny buzzer na 12V i przekaźnik. będzie trzeba go podłączyć pod + po włączeniu na zapłon i pod przewód zasilający światła pozycyjne oraz pod masę auta.

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-11-2012, 22:29   

buzzer? po co? ja już mam ten bzyczek a on sam w sobie piszczy:D nie pomyślałem o automatycznym włączniku więc jest przypominacz;p ja mam coś skopane w tej krańcówce... tam jest naprawdę napięcie;p to nie jest normalne żeby na minusowej kwańcówce miernik pokazywał napięcie między kablem przed krańcówką 5V a na drugim 12V :D

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-11-2012, 22:52   

Z tymi napięciami ma tak być, dla sprawdzenia dotknij tymi przewodami do masy jak Ci już wcześniej pisałem to się przekonasz. Ja też miałem problem z krańcówką, tylko że u mnie oświetlenie działało a sygnał nie. Po przeczyszczeniu krańcówki wszystko wróciło do normy.
Taki moduł do świateł kosztuje około 50zł, jeśli chcesz, to Ci podeślę schemat takiego modułu i sposób jak to podłączyć. Już zrobiłem takie 3 sztuki, włączają światła po rozpoczęciu ładowania przez alternator. Części potrzebne kosztowały około 10zł, jeśli potrafisz obsługiwać lutownicę, to sam to zlutujesz. Jeśli jesteś zainteresowany, to podaj e-mail.

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-11-2012, 22:56   

kaminski66@gmail.com Za tą przypominajke zapłaciłem 25 zł... Nawet nie pomyślałem o takim włączniku;p

Kurde nie ogarniam tego jak żarówka led może świecić na 2 minusowych kablach? podłączyłem ją pod krańcówkę i mase auta na karoserii... A ona świeciła...

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-11-2012, 23:12   

Bo ledy mają inne własności niż zwykłe żarówki.

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-11-2012, 16:47   

mam jeszcze jedno pytanie. Czy
można podłączyć pod drzwi? Tylne krańcówki działają do tego środkowego światła a chciałem żeby pod przednie działały przednie krańcówki. Nie widze przełącznika zeby się same włączały dlatego pytam

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-11-2012, 18:39   

Te lampki do czytania nie są powiązane z krańcówkami, włącza się je jedynie włącznikami przy nich. Nie ma sensu wykorzystywać ich jako oświetlenia w kabinie, bo świecą kierunkowo i nie rozświetlają wnętrza.

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-11-2012, 22:52   

zdaje relacje z dzisiejszej pracy... Pociągnąłem przewód zasilający w/w lapke Więc to jest plus 12V. Podłączyłem do plusa listwy LED... minusem chciałem zrobić moją krańcówke od strony kierowcy. Na żadnym przewodzie nie działało. Natomiast działało pod masą auta... Dlaczego?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2012, 06:41   

Ale sprawdzałeś tę lampkę z zamontowaną krańcówką w słupku i dopiero wtedy podłączałeś masę lampki do przewodów wchodzących do krańcówki? Ona działa kiedy jest przykręcona śrubką.

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2012, 21:28   

Wszystko działa... na kablach było coś pokopane... Wielkie dzięki za pomoc:]

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2012, 21:32   

Nie ma za co :)