Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Którego wybrać
Autor Wiadomość
jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Auto: Białe i czerwone
Kraj/Country: UK
Wysłany: 04-12-2011, 18:41   Którego wybrać

Witam chciałbym od was kilka rad który lepiej wybrać diesla czy benzyniaka (lpg). Czy są też jakieś zmiany w silnikach z młodszych roczników?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2011, 19:38   

To chyba wszystko zalezy od tego jak dużo masz zamiar jeździć, jeżeli chodzi o diesla, to jest jednostka ta sama co w VAG (Volkswagen Aktiengesellschaft, Volkswagen AG, Volkswagen Audi Group, Volkswagen Auto Group - wybierz bardziej odpowiadające Tobie :-) ) jezeli chodzi o benzynke to jednostka 2.4 MIVEC
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 04-12-2011, 21:28   

Wersji diesla są dwie:
BSY - produkowany do 2007 roku, ten sam co w outlanderze, pękająca głowica do 2006 roku.
BSY z 2007 roku nie powinien mieć tej wady. Brak automatycznej skrzyni to wada. Spalanie od 5,8 do 7,6 ON to zaleta. Moc 136 PS 310 nM. skrzynia 6 bieg, 1 i 2 krótkie

BWC - od 2007, raczej pozbawiony wad 2.0 TDI PD, ale ma DPF czyli jazda po mieście nie wskazana. Spalanie j/w moc 140 ps 310 nM. ( ja podkręciłem na 180 PS i 400 nM zrobiłem 25 kkm i nic się nie dzieje, spalanie +1L j/w ale jest to spowodowane tym że jak masz więcej mocy to agresywniej jeździsz, przy 90km/h komputer pokazuje 6 l/100km) brak automatycznej skrzyni biegów, manual j/w

Benzyna :
2.4 mivec, zmienne fazy rozrządu, ok 165 PS, spalanie na trasie ok 10l/100km. sa z automatyczną skrzynią biegów ivecs II, da się założyć LPG ( ten silnik to nie GDI )

PODSUMOWUJĄC

radzę BSY z 2007 r., BWC z usuniętym DPF lub 2.4 Mivec.

P.S. Przy obecnych cenach ON w Polsce żałuje zakupu diesla. Pomimo że benzyna pali więcej to i tak każdego właściciela TDI czeka wymiana turbiny i dwumasu czego nie ma przy benzynie.

jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Wysłany: 04-12-2011, 21:45   

patrycjuszek, coś chyba bardziej jestem przekonany to benzyny, szkoda że japończycy nie zrobili swojego diesla :( (składak niemiecko-japoński :D ), trochę to dziwne.
Oglądałem benzynki i tu gdzie mieszkam są już głównie zagazowane, więc nie ma dodatkowych kosztów założenia. Tak przy okazji benzynowe silniki mają jakieś wady? I czy są jakieś modyfikacje w nowszych rocznikach czy cały przez cały czas produkcji montowany jest ten sam silnik?
Jestem też ciekawy gdzie montowane są butle z gazem. Podrzucie fotki jeśli ktoś ma.

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 04-12-2011, 21:55   

Mivec plus lpg - wady - jak ci sie zepsuje instalacja lpg i zapda złą mieszanke to ceramiczne gniazda zaworowe sie wypalą, druga rzecz to regulacja luzóww zaworowych co 15kkm
To i tak niewilkie wady w poròwnaniu do diesla.

[ Dodano: 04-12-2011, 21:59 ]
Jak msz na gotowo mivec plus lpg i jeszcze w automacie to sie nie zastanaiaj. A jak byś spotkał rozbitka na szrocie z firmową NAVI to chętnie kupię samą navi

magicadm 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 AT, śp Lancer CK1
Wysłany: 04-12-2011, 22:15   

jkrzysztof80 napisał/a:

Jestem też ciekawy gdzie montowane są butle z gazem. Podrzucie fotki jeśli ktoś ma.

Fotek nie mam, ale widziałem kilka realizacji i:
-butla w miejsce zapasu słabo wygląda bo Grandis ma dojazdówkę 135mm szerokości . Najwęższa butka toroidalna ma 185 mm czy po idealnym montażu (o ile kształ podłogi pod spodem pozwoli) i tak przynajmniej 5 cm niżej. Można o coś zawadzić. A może sie komus udało???
-butla w bagażnik: gruba i krótka (zajmuje kawałek bagażnika za ostatnim fotelem)
-butla w bagażnik: cienka - długa - po całej długości wnęki bagażnika. Oczywiście wtedy odpada składanie do tyłu foteli (tylko oparcia do przodu)

PS
Jest jeszcze jeden fajny patent z Suzuki Vitary. Tam wyrzuca się duży zbiornik benzyny, wrzuca w to miejsce butle LPG oraz 'awaryjny' 20 litrowy zbiornik benzyny :)

Damiano78 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi GRANDIS 2.4 MiVEC
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 05-12-2011, 08:21   

moim zdaniem to 2.4 (sam takiego mam :D ) MiVEC :!:
jest to japonski silnik z technologia MiVEC ( u mnie w manualu ) a co do diesla nigdy nie preferowalem diesli i tez nie mialem ( zona ma VW Lupo 1.2 TDI 3L ) a wlasnie w GRANDISIE DiD jest silnik VW gdzie nie bardzo mam dobre zdanie o tych silnikach zreszta autko japonskie silnik niemiecki :?: Ale to tylko moje zdanie wiec przemysl dobrze.
Napewno diesel bedzie bardziej ekonomiczny jesli chodzi o spalanie ale na dluzsza mete eksploatacji i tak jest ,,drozszy,, niz benzynka.
Co to MiVECa spalanie w okolicach 8.5-9 l/100 km w miescie to 2500/obrotow i zmiana biegu :P a jak chcesz ,,poszalec,, to i do 6000 pokrecisz.
Poczytaj o technologi MiVEC i ewentualnie DiD.

desti 
Forumowicz

Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Wysłany: 05-12-2011, 16:25   

Ojciec posiada Grandka w Dieslu przyjemnie kręci silnik skrzynia biegów aksamitnie zmienia biegi prowadzenie drążka bliskie ideału, ale jak patrycjuszek pisał są w tym aucie elementy konstrukcyjne które mogą się spieprzyć m.in dwumas i turbo chociaż te turbiny garetta to raczej mają przyzwoicie długą żywotność, a i dwumas też dużo potrafi znieść jeśli się zmienia biegi przy 2,5tyś obr a nie jak niektórzy zamulacze. Co do spalania to te 5,8l to można se nie powiem gdzie wcisnąć w Polsce to jest no real wynik tylko już trzeba liczyć 6,5-7,5l na trasie. 5,8l pali ale jak się jedzie autostradą 130km/h.
Benzyna to odpowiedni wybór dla kogoś kto nie pokonuje wielkich odległości tzn ok 15kkm. Do dużych wad można zaliczyć umiejscowienie butli gazowej na miejscu zapasówki to ta opcja odpada i jest butla montowana za 3 rzędem siedzeń bądz można ma miejscu jednego z tylnych siedzeń, ale jak to wtedy wygląda no i odpada wtedy 1 miejscówka. Co do wielkości butli to takich 30kilka litrów to się nie opłaca wkłądać

jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Wysłany: 05-12-2011, 19:28   

znalazłem tylko takie coś http://gaspoweruk.co.uk/v...allery_001.html ale to wygląda beznadziejnie siedzeń chyba już nie da się złożyć :(
Szczerze mówiąc wolał bym benzynę ale z tym gazem to masakra nie ma gdzie wcisnąć :(

magicadm 
Forumowicz

Wysłany: 05-12-2011, 22:37   

jkrzysztof80 napisał/a:
to wygląda beznadziejnie siedzeń chyba już nie da się złożyć

Siedzenia zawsze możesz złożyć do przodu, a ta butlę czymś zabudować z góry i będzie fajnie :)

Damiano78 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-12-2011, 15:46   

prosze was jakie LPG do Grandisa :evil: to BOLI panowie jak kazde LPG w samochodach :cry:
cos w stylu mam BMW 5 lub 7 i jestem COOL tylko ten LPG :lol:

magicadm 
Forumowicz

Wysłany: 06-12-2011, 20:13   

Damiano78 napisał/a:
prosze was jakie LPG do Grandisa

takie samo jak do tysięcy innych benzyniaków w PL :)
Najbardziej boli litr wachy za prawie 6zł.
Nawet jak motor padnie (co przy dobrej instalacji nieprędko nastąpi) to na Allegro za 2-3 tysie kupisz drugi i śmigasz dalej :)
...no chyba, że ktoś z każdą pierdołą zasuwa do ASO - to współczuję.

PS
Nie obrażaj, proszę marki Mitsubishi porównując ją do BMW.

jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Wysłany: 06-12-2011, 21:42   

Damiano78 napisał/a:
prosze was jakie LPG do Grandisa :evil: to BOLI panowie jak kazde LPG w samochodach :cry:

no co ty w vrce mam lpg już 2 lata i 0 problemów śmiga jak na benzynie :D

Damiano78 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-12-2011, 08:32   

wiec sorki :P moze ze nigdy nie mialem LPG w samochodzie i dlugo mieszkam za granica tez zarobki do wachy sa inne i dlatego takie moje podejscie.
Aczkolwiek i tak nie mam przekonania do LPG jak i diesla :mrgreen:
Zreszta tylko w PL i Turcji jest BUMMMM na LPG :oops:

jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Wysłany: 09-12-2011, 18:07   

Damiano78, w UK też jest wystarczająco dużo tzn. tyle żeby nie jeździć na paliwie :D :D:D

Odpowiedz do tematu