[EA5A/W 2.5] Centralny zamek BX10 problem |
Autor |
Wiadomość |
bezwa
Nowy Forumowicz
Auto: EA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-11-2012, 17:59 [EA5A/W 2.5] Centralny zamek BX10 problem
|
|
|
Witam. Na wstępnie chciałbym napisać że przeszukałem dosłownie każdy temat na forum odnośnie centralnego zamka, sterownika itp. Swój nieszczęsny sterowni zakupiłem już grubo ponad rok temu do dzisiaj nie udało mi się go poprawnie zamontować. Elektryka nie jest moją specjalnością bez wątpienia...
Zatrzymałem się na etapie w którym sterownik odpowiada tzn reaguje na przyciski w pilocie, co do podłączenia funkcji OPEN I LOCK. Korzystałem z 2 źródeł. W i znalazłem informacje o tyn że jest możliwość wpięcia się do wiązki wychodzącej z drzwi kierowcy (wpięta do 1 gniazda od strony drzwi).
1 źródło - niebiesko-czarny i niebiesko-czerwony
2 źródło - brązowy i ....
Z tego co wyczytałem to należy stosować Dicgram C czyli sterowanie minusem?
Przy 2 próbie udało mi się odpowiednio podłączyć tylko zamykanie, szkoda że jedyny kluczyk został w środku a z otwieraniem nie było już tak dobrze. Miałem przyjemność z niebieskimi którzy o dziwo nawet mnie nie wylegitymowali ani nie pytanie o dokumenty auta widząc mnie starającego się opuścić szybę na siłę. Nawet mi świecili latarką żebym wieszakiem otworzył klamkę co jak się później okazało nic by nie dało. Następnego dnia przyjechał mój mechanik i na 2 wieszakach wyciągnął kluczyk z przedniego fotela przez tylną szybę. Trochę mnie ta sytuacja zniechęciła do montowania tego ustrojstwa. W związku z powyższym dzisiaj po kolejnej nieudanej próbie postanowiłem zwrócić się o pomoc do WAS. Bo jeśli nikt z was mi nie pomoże to zostaje elektryk który za tą usługę życzy sobie 200 zł. Tym miłym akcentem kończę moją nieszczęsną przygodę. Szerokości:)
A tu jet schemat BX10
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-11-2012, 18:58
|
|
|
Na początku musisz skonfigurować sterownik zgodnie ze schematem C aby przystosować go do sterowania masą. Tak jak widać na schemacie, musisz przewody żółty i żółto czarny połączyć z masą.
Następnie do instalacji auta podłączasz przewody biały jako zamykający i biało czarny jako otwierający. Zasilanie, jak już napisałeś, masz podłączone. Jeśli nie jesteś pewien przewodów, pod które masz się podpiąć, możesz je sprawdzić za pomocą kawałka przewodu z bezpiecznikiem o jakiejś małej wartości, może być 1A. Podłączasz ten przewód jednym końcem do masy a drugim końcem poprze ten bezpiecznik 1A dotykasz do przewodów które mogą odpowiadać za zamykanie lub otwieranie. Jeśli trafisz na właściwy, to drzwi albo się zamkną albo otworzą. W najgorszym wypadku przepali Ci się jedynie ten bezpiecznik. |
|
|
|
 |
bezwa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-11-2012, 15:45
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak jak napisałeś trzeba było podłączyć żółty i żółto czarny do masy. Podpiąłem się pod tą kostkę co opisywałem ale działa tylko zamykanie. Próbowałem z tym bezpiecznikiem lecz nie udało mi się znaleźć kabelka "open". W międzyczasie znalazłem taki opis ja jednej z ang stronek na której znalazłem taki to PDF
Ja podpinałem się pod kostkę w której brązowy odpowiada za zamykanie. Nigdzie nie znalazłem opisu w którym ktoś by podawał ten kolor. Sądzę że wpinam się nie w to miejsce które trzeba. 2 sprawa ze w tym pdf są podane kolory kabli do opuszczania i zamykania szyb co by bardzo mi sie przydało.
Nie rozumiem jednak co znaczy Harness behind driver's dash speaker? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
bezwa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-11-2012, 16:55
|
|
|
dzięki:) tylko dzisiaj próbowałem na biało zielony i coś nie zaskoczyło ale może źle go wpiąłem, jutro będę próbował. Jak uda mi się zrobić z domykaniem szyb to stworzę tutorial:) |
|
|
|
 |
|