|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Niskie ciśnienie w pompie - błąd na komputerz |
Autor |
Wiadomość |
katij
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI 2002
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-12-2009, 19:32 [Cari 1.8 GDI] Niskie ciśnienie w pompie - błąd na komputerz
|
|
|
Witam.
Przeglądałam różne tematy, ale takiego nie znalazłam. Na komputerze pojawił się błąd ciśnienia (1,7) na pompie wysokiego ciśnienia. Silnik działa normalnie, nie muli, nie szarpie, wchodzi na obroty, dobrze przyspiesza, nie zapalają się żadne kontrolki, obroty nie falują. Jedynym dodatkowym objawem jest zafałszowane spalanie na komputerze, w mieście 16 l/100km, w trasie 9 Z wyliczeń wychodzi mi że pali normalnie, 6 w trasie, 9-10 w mieście. W warsztacie stwierdzili, że do wymiany jest albo pompa paliwa (MD 369885), albo listwa zasilająca wtryskiwacze z regulatorem ciśnienia (MR 507040), ze wskazaniem na to drugie. Tylko jakoś tych części dostać nie mogę. Jeździć jeżdżę, ale wolałabym coś z tym zrobić. Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 08-12-2009, 20:42
|
|
|
jak działa ok to nie ma co kombinować i wymieniać
może czujnik ciśnienia jest uszkodzony czy został sprawdzony ?
drugie bardzo ważne pytanie czy ciśnienie sprawdzili na kompie czy przyrządami pomiarowymi
opis pomiaru supplemen c rozdział 13j-87 |
|
|
|
 |
katij
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI 2002
|
Wysłany: 09-12-2009, 09:45
|
|
|
Faktycznie, nie mierzyli tego przyrządami, sprawdzili tylko komputer, dochodzi więc trzecia możliwość. Dzięki za podpowiedź. .
[ Dodano: 14-12-2009, 08:05 ]
[ Dodano: 05-03-2010, 19:57 ]
No i wszystko jasne. Zanim stało się jasne, misiek zwariował. Do tamtej pory był tylko błąd na kompie, a potem zaczęło się: szarpanie, spadek mocy, z wyłączeniem się silnika w trakcie jazdy włącznie. Całe szczęście mimo braku hamulców i wspomagania udało mi się bezpiecznie zatrzymać auto. Winna była pompa niskiego ciśnienia, a raczej kabelek łączący pompę z komputerem. Przez ten kabelek pompa nie dawała odpowiedniej ilości paliwa (w końcu nie dała wcale), i stąd błąd odczytu. Po zrobieniu pompy "na krótko", wymianie świec i rozrządu misiek zyskał nowe życie i nową moc, a komputer twierdzi, że jest OK (żeby nie zapeszyć). |
|
|
|
 |
argol68
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 23-11-2012, 18:25
|
|
|
Proszę o pomoc mam spadek ciśnienia paliwa taki błąd wyskakuje na kompie wymienione trzy pompy wysokiego ciśnienia pompka w zbiorniku 3,5 bara wszystko niby gra po przejechaniu 90 czasami 40 km obroty na max.3000 i brak paliwa filtr paliwa wymieniony myślę że usterka jest gdzieś po stronie elektryki tylko co ??? Pomocy. |
_________________ argol68 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|