Kultura pracy DID(grandis) |
Autor |
Wiadomość |
w_dobro
Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 DID 2006 Raliart
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 91 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 22-08-2009, 15:52 Kultura pracy DID(grandis)
|
|
|
Witam
Pytanie do właścicieli Grandis DID .... czy podczas jazdy (nie na jałowym) odczuwacie pracę diesla(silnika) na pedale gazu?...... generalnie na niższych obrotach ....
Wsześniej jeździełem benzyniakami i skodą TDI.. .. skoda mimo że też 160 (grandis jest z chipem) to jeździła o niebo lepiej... dynamika.. brak odczucia pracy silnika na pedale gazu... w grandisie czuje prawie jak zębata z zębatką pracują..chyba że moja wyobraźnia |
|
|
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2009, 08:22
|
|
|
Pytanie sugeruje subiektywnosc....
No coz - w moim modelu silnik przenosi drgania na caly samochod najczesciej na trzecim biegu w zakresie obrotow 1.5 -2.0K po wyraznym wcisnieciu pedalu gazu (proba osiagniecia dynamiki.... na biegach nizszych nie ma po co bo baaardzo krotkie sa). Drzy wtedy nie tylko pedal ale cale auto, a wszystkie plastiki akompaniuja.
Po 2 latach jestem przyzwyczajony i nie robi to na mnie zlego wrazenia. Gdybym mial to porownac w analogii do wspomnianych zebatek - to te dzwieki budza u mnie szacunek do VW- zrobili z 2.0 silnika diesela na konwencjonalnym wtrysku naprawde mocnego potwora.... ktory odzywia sie umiarkowana iloscia paliwa |
|
|
|
 |
w_dobro
Forumowicz

|
Wysłany: 23-08-2009, 16:28
|
|
|
Dziękuje do doprecyzowanie.. oczywiście zdecydowanie miałem na myśli subiektywne odczucia
Opowiedziałem o tym swojemu mechnikowi(niedziela więc telefonicznie) i zasugerował .. może poduszka pod silnikiem...
Na jałowym drgania nie ma(silnik ma 60 tys km)
W zasadzie masaż stopy jest na każdym biegu w niskich partiach obrotów (1800-2500)
Jakieś pomysły......
[ Dodano: 26-08-2009, 14:16 ]
... dalej nie wiem co myśleć... dociskam gazu i masuje stopę... to jest chore...jak dla mnie
testowo delikatnie naciskam sprzęgło... też delikatne drgania.. czy to jest normalne?
Mam dwa pomysły które muszę sprawdzic
1)może koło dwumasowe? .. jakie objawy powinny być przy takiej usterce?
2)może poduszka silnika? czy można optycznie sprawdzić stan poduszek "niosących"silnik?
Nie chcę czegoś przegapić...
co myślicie |
|
|
|
 |
jmb7
Forumowicz
Auto: Lancer 2DiD,Grandis 2DiD
|
Wysłany: 27-08-2009, 02:31
|
|
|
nie zwróciłem na to uwagi, chociaż Grandisem z miesiąc nie jeździłem /samochód żony/; może jak w ciągu tygodnia będę tankował to sprawdzę; przebieg w Grandisie to ponad 30k;
w Lancerze na tewno tego nie mam; silnik ten sam i tylko w stosunku do Grandisa u mnie jest filtr cząstek stałych, ale powinno to być bez znaczenia; w Lancerze mam przejechane 37k;
co do sprzęgła dwumasowego to zaczynam mieć pierwsze objawy; "świerszcy" przy ruszaniu na 1, ale nie zawsze; byłem w związku z tym w ostatnią sobotę w Grafixie w Białymstoku; ponieważ jest to też serwis Subaru i koło dwumasowe to przypadłość m.in. Subaru Legacy to wierzę, że mechanik z którym chwilę jeździłem ma doświadczenie;
nic nie mówił o drgawkach w czasie jazdy; na pewno "telepie" silnikiem przy wyłączaniu; u mnie tego jeszcze nie ma; |
_________________ jmb, Lancer'08 2,0DiD + Grandis'06 2,0DiD; |
|
|
|
 |
w_dobro
Forumowicz

|
Wysłany: 27-08-2009, 08:11
|
|
|
..jeśli będziesz jechał sprawdź proszę
-czy podczas naciskania gazu podczas przyspieszania odczuwasz na nodze(pedał gazu) drgania silnika(nie szarpanie..tylko zwykłe przeniesienie pracy silnika na pedał gazu).podczas jazdy spróbuj też nacisnąć lekko (coby nie przypalić) pedał sprzęgła.. podobne drgania.
Daj znać .. jak pojeździsz
[ Dodano: 02-09-2009, 12:20 ]
jmb7 napisał/a: | nie zwróciłem na to uwagi, chociaż Grandisem z miesiąc nie jeździłem /samochód żony/; może jak w ciągu tygodnia będę tankował to sprawdzę; przebieg w Grandisie to ponad 30k;
w Lancerze na tewno tego nie mam; silnik ten sam i tylko w stosunku do Grandisa u mnie jest filtr cząstek stałych, ale powinno to być bez znaczenia; w Lancerze mam przejechane 37k;
co do sprzęgła dwumasowego to zaczynam mieć pierwsze objawy; "świerszcy" przy ruszaniu na 1, ale nie zawsze; byłem w związku z tym w ostatnią sobotę w Grafixie w Białymstoku; ponieważ jest to też serwis Subaru i koło dwumasowe to przypadłość m.in. Subaru Legacy to wierzę, że mechanik z którym chwilę jeździłem ma doświadczenie;
nic nie mówił o drgawkach w czasie jazdy; na pewno "telepie" silnikiem przy wyłączaniu; u mnie tego jeszcze nie ma; |
Przy zapalaniu , na biegu jałowym czy gaszeniu nie ma żadnych drgań czy drgawek silnika.. tylko podczas jazdy na poszczególnych biegach czuje wyraźnie prace silnika .. zarówno na pedale gazu jak i przy lekkim naciśnięciu sprzęgła......
Poza tym jak dla mnie Mitsu powinno było jednak wziąć skrzynię od VW razem z silnikiem a nie powierzać ten kawałem autka jakiejś innej firmie... |
|
|
|
 |
jmb7
Forumowicz
Auto: Lancer 2DiD,Grandis 2DiD
|
Wysłany: 02-09-2009, 13:36
|
|
|
Grandisa pojechalem zatankowac i umyc w sobote; rzeczywiscie pedal gazu przenosi drobne wibracje. gdy go naciskam;
jak byl zimny sinik troche wieksze, jak sie rozgrzal mniejsze; na luzie znikaly;
nigdy nie zwracalem na to uwagi i mysle, ze musialbym porownac do innego samochodu;
jezdzac glownie Lancerem i czasami Grandisem na pewno nie jest to cos, co powoduje, ze widze roznice i cos co mnie niepokoi;
musze jeszcze sprawdzic u siebie w Lancerze; jechalem ostatnio tez w sobote i o tym zapomnialem; sprawdze dzisiaj wieczorem/nocy to dopisze; |
_________________ jmb, Lancer'08 2,0DiD + Grandis'06 2,0DiD; |
|
|
|
 |
w_dobro
Forumowicz

|
Wysłany: 06-09-2009, 12:24
|
|
|
.. jestem lekko "confused"
ASO - TTTM
Niezależna firma mechniczna(dobra ale mechnicy jacyś nowi)- jak dla nich Dwumasa
Kolega(ex mechanik) Silnik siedzi ciasno, poduchy pracuję bdb, test ręczny i jedyneczka i szarpanie na 1 dynce.. zero objawów "ślizgania" żadnych odgłosów
Co tu jeszcze sprawdzić.... czy naprawdę w Grandis pedła gazu tak "mrowi"?
[ Dodano: 09-09-2009, 13:04 ]
drugie ASO... Ten Typ Tak Ma.. trzeba się przyzwyczaić.... zatem .. pewnie tak mi pozostanie zrobić ..... przykre tylko że auto za taką kasę (140 tys PLN) ma taką kulturę pracy.. to nędznie świadczy o marce Mitsu....
A tak przy okazji spytałem się ile kosztuje Dwumasa(sama bez sprzęgła).... i tu UWAGA.. proszę usiąść............
Najpierw dla porównania... Toyota Corolla 2.0 D4D... 2005-4000 PLN ze sprzęgłem
A Mitsubishi...... 11 000(słownie jedenaście tysięcy PLN) PLN... CO TO MA BYĆ... |
|
|
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2009, 00:45
|
|
|
A propo cen części Mitsu - reling do Grandka 1 szt. = 5000 PLN (!) Uwierzyłby kto ? |
|
|
|
 |
w_dobro
Forumowicz

|
Wysłany: 01-10-2009, 20:31
|
|
|
Nikt już nie nic doda.. nikt nie jeździ dwom autami Grandis i innym aby można było porównać czy masaż stopy na pedale gazu przy 2000 obr.min to norma czy nie... wibracje musi przenosić cześć karoserii do które przymocowany jest plastikowy element pedału gazu.. przecież tam nie ma żadnych linek ani cięgieł... prawda... |
|
|
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2009, 00:50
|
|
|
Czytajac forum natknalem sie na link do Grandisa sprzedawanego w wielkopolsce:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C10073809.html
Co mnie tam uderzylo to opis wyciszenia auta:
(...)przy okazji wymiany glosnikow polozono mi ekran akustyczny na przednie drzwi i podloge z przodu, wstwiono plyte pod deske rozdzielcza od strony kierowcy oraz dolozono warstwe materialu dzwiekochhlonnego od strony silnika (bez demontazu jakiegokolwiek elementu deski czyli tylko tam, gdzie sie dalo) – efekt jest piorunujacy i musze przyznac, ze jest to najcichszw van jakiego slyszalem – poziom halasu porownywalny jak Passacie B6 pomimo, iz auto jest duzo wieksze – sam bylem w szoku, ze tak malo trzeba, zeby uzyskac taki efekt
(...)
Czy ktos z Was drodzy posiadacze Grandisow wykonywal takie cwiczenie ? |
|
|
|
 |
w_dobro
Forumowicz

|
Wysłany: 05-10-2009, 11:56
|
|
|
30_alan napisał/a: | Czytajac forum natknalem sie na link do Grandisa sprzedawanego w wielkopolsce:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C10073809.html
Co mnie tam uderzylo to opis wyciszenia auta:
(...)przy okazji wymiany glosnikow polozono mi ekran akustyczny na przednie drzwi i podloge z przodu, wstwiono plyte pod deske rozdzielcza od strony kierowcy oraz dolozono warstwe materialu dzwiekochhlonnego od strony silnika (bez demontazu jakiegokolwiek elementu deski czyli tylko tam, gdzie sie dalo) – efekt jest piorunujacy i musze przyznac, ze jest to najcichszw van jakiego slyszalem – poziom halasu porownywalny jak Passacie B6 pomimo, iz auto jest duzo wieksze – sam bylem w szoku, ze tak malo trzeba, zeby uzyskac taki efekt
(...)
Czy ktos z Was drodzy posiadacze Grandisow wykonywal takie cwiczenie ? |
Sprawa jest taka że mój Grandis miał też pełne wyciszenie robione w ASO w Krakowie(pod wykładziną jest mata.. na drzwiach i zapewne od środka też.) Obawiam się że właśnie to wyciszenie karoserii może powodować że naturalnie rozchodzące się drgania po karoserii( zawsze sa przecież to diesel) teraz poprzez wyciszenie są gdzieś kumulowane i przekazywane (właśnie na pedały .. ) .. ostatnio dałem się przejechać ojcu i koledze.. (jeżdżą dieslami) wibrację wyczuli ale nie uznali to za anomalię.. może szukam dziury w całymmm.... |
|
|
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2009, 23:02
|
|
|
OK. Zapytam tylko jeszcze o cenę i czas trwania całej operacji. |
|
|
|
 |
w_dobro
Forumowicz

|
Wysłany: 06-10-2009, 09:50
|
|
|
30_alan napisał/a: | OK. Zapytam tylko jeszcze o cenę i czas trwania całej operacji. |
Widziałem tylko fakturę(auto kupiłem od pierwszego właściciela z Krakowa) na 6000 tys PLN( )... ale zrobione w ASO i nawet jest to w bazie Mitsu.... więc pełen wypas....
Czas trwania .. z tego co rozmawiałem z poprzednim właścicielem około 3 dni nie miał auta...
[ Dodano: 14-10-2009, 11:31 ]
Witam
Znalazłem .. przyczynę... poduszka .. silnika .. niestety ta pływająca...
czy są jakieś zamienniki .. gdzie szukać?????????
Pozdrawiam
[ Dodano: 25-10-2009, 09:30 ]
Koledzy i koleżanki
Problem rozwiązany
http://forum.mitsumaniaki...p=578138#578138 |
|
|
|
 |
slawek1001
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Maj 2012 Posty: 75 Skąd: brzesko
|
Wysłany: 08-01-2013, 15:56 :)
|
|
|
Kolego piszesz, że poduszka pływająca jeśli mogę zapytam skąd ta diagnza przyczyna ślady jak ropoznałeś uszkodzenie ?? |
|
|
|
 |
|