Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie postojowe do ASX
Autor Wiadomość
66butch 
Forumowicz
Butch

Auto: ASX 1,8 DID INVITE AS&G 2W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2011, 12:21   Ogrzewanie postojowe do ASX

Witam,
czy ktoś z Forumowiczów montował do swojego ASX ogrzewanie postojowe np. DEFA Warm Up - to w zasadzie podgrzew oleju i dodatkowo dmuchawa do ogrzewania wnętrza pojazdu.
Link: http://wup.defa.com/en/
W PL sprzedaje to InterCars. To układ stosowany z powodzeniem w Skandynawii.
Ciekawe co na to MMC (gwarancja na silnik) ? Zastanawiam się nad montażem tego cudeńka ale na pewno nie za cenę utraty gwarancji na silnik. Wydaje się że MMC nie powinno mieć nic przeciwko ponieważ grzałka miski olejowej jest montowana na powierzchni = nie ma ingerencji w korpus/kontrukcję silnika....

Z góry dzięki za opinie
pozdrawiam

desko 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 4WD
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 23-02-2011, 13:11   

W Niemczech można dokupić ogrzewanie postojowe na benzynę lub ropę (zależnie od tego co napędza silnik) jako opcję w nowym aucie z salonu, taką samą instalację można zamontować w Polsce, adresy firm montujących można znaleźć na
http://www.webasto.pl/am/...obile_3177.html ,
jednak nie wszystko jest różowe, firma, z którą ja się kontaktowałem ma dokumentację na ASX 2WD, a jest problem z 4WD, co do gwarancji to podobno nie narusza, ale wg mnie jeśli coś zacznie się psuć to każda ASO będzie kombinować żeby tylko ściągnąć kasę, zawsze mogą powiedzieć że instalacja zakłóca przepływ płynu chłodzącego nawet jeśli naprawiasz tylne hamulce

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 23-02-2011, 13:46   

Jak kupowałem ASXa mieli to JP mieli od razu opcję montażu ogrzewania - ceny jakoś od 5 do 8K brutto.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 23-02-2011, 13:57   

Webasto ma całą linie produktów do Mitsubishi i katalog

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 23-02-2011, 14:41   

66butch napisał/a:
to w zasadzie podgrzew oleju
Z tego co wiem to grzałka podgrzewa nie olej a płyn chłodniczy gdzieś w bloku silnika co "suma sumarum" prowadzi do zagrzania całego silnika,w tym i oleju.
Zastanawiałem się nad montażem tego u siebie ale nie mam możliwości pociągnięcia prądu na parkingu w pracy a dla samego garażu to IMO nie ma sensu.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

66butch 
Forumowicz
Butch

Wysłany: 23-02-2011, 16:51   

co do Webasto zgadza się to tzw. ogrzewanie postojowe wodne.

@Uwex: dzięki za katalog, czekam na wycenę z Webasto AG ale wiem że ceny są :evil:
DEFA Warm Up ma to do siebie że podgrzewa wyłącznie olej w misce olejowej i ewentualnie wnętrze pojazdu (w pierwszym poście podawałem link - tam są szczegóły). Cena: do ok. 2000 PLN w zależności od wybranej opcji.
Zasilane z sieci 230V 50Hz zewnętrzne (możliwość dokupienia prostownika który jednocześnie doładowuje akumulator).

IMHO: brak ingerencji w konstrukcję silnika

Poniżej link do broszury reklamowej w języku polskim.
http://www.intercars.com....broszura_PL.pdf

pozdrawiam

tom17 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Wysłany: 27-02-2011, 21:50   

tutaj masz alternatywę dla webasto: http://www.eberspaecher.pl/page.php/1/0/show/163 .

Ogrzewanie typu "webasto" jest bardziej uniwersalne. Minusem jest koszt zestawu oraz ingerencja w układ chłodniczy i elektryczny samochodu.
W wypadku DEFA jesteś zależny od "gniazdka" co dla mnie przekreśla użyteczność takiego zestawu. W skandynawii masz gniazdka na każdym prakingu dlatego jest on tam taki popularny.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 27-02-2011, 22:00   

tom17 napisał/a:
W skandynawii masz gniazdka na każdym prakingu dlatego jest on tam taki popularny.
Byłeś, widzialeś że na kazdym parkingu.....? :wink: Mieszkam w Szwecji od 20 lat i gniazka są popularne, ale żeby na każdym parkingu, to spora przesada.

[ Dodano: 27-02-2011, 22:01 ]
tom17 napisał/a:
tutaj masz alternatywę dla webasto: http://www.eberspaecher.pl/page.php/1/0/show/163 .
Zasada działania ta sama jak Webasto tylko firmy konkurencyjnej.

Dominik

tom17 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Wysłany: 27-02-2011, 22:12   

mitsu00 napisał/a:
tom17 napisał/a:
W skandynawii masz gniazdka na każdym prakingu dlatego jest on tam taki popularny.
Byłeś, widzialeś że na kazdym parkingu.....? :wink: Mieszkam w Szwecji od 20 lat i gniazka są popularne, ale żeby na każdym parkingu, to spora przesada.

[ Dodano: 27-02-2011, 22:01 ]
tom17 napisał/a:
Zasada działania ta sama jak Webasto tylko firmy konkurencyjnej.

gdybym nie był to bym nie pisał. na pewno są dostępne :) . widziałeś gdzieś w pl gniazdko żeby podłączyć takie urządzenie bez problemu. ja niestety nie (chyba że w garażu) :)

nie pisałem że eberspaecher działa inaczej niż webasto

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2011, 22:24   

tom17 napisał/a:
gdybym nie był to bym nie pisał. na pewno są dostępne . widziałeś gdzieś w pl gniazdko żeby podłączyć takie urządzenie bez problemu. ja niestety nie (chyba że w garażu)
Nie pisz zatem że na każdym parkingu, bo to nieprawda.

Dominik

66butch 
Forumowicz
Butch

Wysłany: 28-02-2011, 11:17   

Witajcie,
dyskusja robi się bardzo gorąca ;-)
Co do Szwecji to nie wiem ale w Finlandii ten system jest popularny co wcale nie oznacza że gniazdka sa wszędzie :wink: W firmie dla której pracowałem przez 15 lat, gniazda były wyłącznie na parkingu dla "białych kołnierzyków" co powodowało złość kolegów z produkcji, parkujących na duzym parkingu... Dopiero w roku , o ile pamiętam 2005 czy 2006 właściciel kazał zamontować gniazdka na parkingu dla "robotników" - radocha była że hej!! :lol:
No ale do rzeczy: moja intencją jest używanie układu ogrzewania w m-cu zamieszkania (mieszkam w miejscu gdzie temperatury ostatnio spadały do -25C a samochód przed domem) - także nie ma problemu z podłączeniem samochodu do 230V. Webasto i Eberspachaer mają tak powalone ceny że niech spadają na drzewo. Poza tym montaż "ogrzewania wodnego" może skutkować utratą gwarancji na silnik - FYI tak jest w SEAT gdzie jedyną możliwością jest Eberspachaer (ceny zaczynają się od 5500 PLN w górę, co oczywiste: importer akceptuje tylko jedno rozwiązanie i podnosi ceny). Szczerze mówiąc nie wiem jeszcze jak to jest w Mitsu (ale się dowiem ;-) ).
Układ o którym pisałem na początku na pewno nie jest ingerencją w silnik więc nie powinno byc kłopotu z gwarancją.
Coż zobaczymy, na razie to chyba zbliża się wiosna :?: czyli temat do rozwiązania przed następną zimą
pozdro

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-02-2011, 11:31   

66butch napisał/a:
Co do Szwecji to nie wiem ale w Finlandii ten system jest popularny co wcale nie oznacza że gniazdka sa wszędzie
W Szwecji i w Norwegii (siedziba producenta) Defa Warm Up jest bardzo popularne. Występuje nawet lokalna konkurencja w postaci firmy Calix, która produkuje identyczne rozwiązanie, ale oczywiście taniej niż DEFA.

Dominik

desko 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 4WD
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 28-02-2011, 14:40   

Może faktycznie ceny Webasta są z kosmosu, tam gdzie ja mieszkam (Norwegia) gniazdka mam w tylko w firmie, pod domem niestety nie mam takiego luksusu, a silnik diesla przy -20 stopniach ma spore problemy, w roku mam 2 miesiące z temperaturą poniżej -10 szczególnie o świcie. Wolę wydać te 6000 zł (5-6% wartości nowego auta) niż masakrować silnik, w Polsce może mrozy nie trwają tak długo, ale gniazdek też nie znajdziesz na parkingach.

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 28-02-2011, 20:43   

desko napisał/a:
pod domem niestety nie mam takiego luksusu

Zależy jeszcze gdzie mieszkasz (BTW, a gdzie? :D ). Jeżeli w domku i okolica spokojna to użyj przedłużacza ;)
Mam przedłużacz 20metrów i całkowicie wystarcza (DEFA). Żałuję jedynie, że na początku sezonu nie kupiłem grzałki kabinowej. No cóż, na przyszły sezon już będzie.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 05-03-2011, 01:16   

Ja myślałem nad DEFA ale w końcu założyłem do Galanta Webasto (dostałem dobrą cenę na zestaw+własna robota) . Żona jest mi niezmiernie wdzięczna że nie musi jak wszyscy skrobać szyb zimą:)

Odpowiedz do tematu