Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] Po czym poznać, że rozrząd jest do wymiany
Autor Wiadomość
spacestarman 
Forumowicz

Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-12-2012, 09:47   [MSS DID] Po czym poznać, że rozrząd jest do wymiany

Cześć,

Nie mam informacji na temat tego, kiedy był wymieniany rozrząd. Czy poznam jakoś, że już nadszedł czas czas na wymianę? Silnik zacznie inaczej pracować itd?

Z góry dzięki za odpowiedź

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 11-12-2012, 10:12   

To niestety trudna i nie dająca 100% pewności sprawa, ja też w swoim aucie chciałem jakoś sprawdzić ale ostatecznie dla świętego spokoju wymieniłem.

spacestarman 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2012, 10:13   

W MSS ? Ile Cie kosztowała taka przyjemność ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-12-2012, 13:51   

Zmieniałem w mojej Carismie, robiłem to sam więc płaciłem jedynie za części. Do Twego auta komplet kosztuje od 300 do 400zł. Często mechanicy za montaż biorą podobną kasę jak koszt części.
Tu masz kilka kompletów do Twojego auta http://moto.allegro.pl/li...&category=50844

spacestarman 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2012, 13:53   

Bardzo dziękuję, a znacie jakiegoś mechanika, który robi to w miare tanio w Małopolsce? Ja usłyszałem za komplet z robocizną 1200 zł. To chyba trochę za dużo

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-12-2012, 13:57   

Tu masz schemat rozrządu w Twoim aucie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1444080.html
Powiem szczerze, że jest mało skomplikowany więc raczej nie powinien tyle kosztować. Chyba że jest zły dostęp w Twoim aucie i żeby się do tego dostać, to trzeba z pół samochodu rozebrać.

spacestarman 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2012, 14:01   

Dzięki, mam tylko nadzieję, że nie podejmę samodzielnej próby zrobienia tego...

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 12-12-2012, 16:48   

Niestety nie ma objawów "kończącęgo się rozrządu". Musisz zdać sie na słowa zaufania poprzedniego właściciela albo książkę serwisową. Sa przypadki gdzie rozrząd potrafił się rozleciec po 10tyś od wymiany nagle w trasie. Są i takie co wytrzymają 150tyś. Wymiana chyba średnio co 60tyś km. Zawsze można zdjąć obudowę i sprawdzić pasek czy nie ma pękających rowków poprzez odgięcie go lub ich częściowy brak , to ostatnie to jak jeżdzenie z miną. Lecz jak już rozbierzesz to lepiej wymienić:) Ja u siebie po zakupie wymieniłem odrazu w warsztacie który mi dał na to gwarancję, stary pasek był w porządku wyglądał jak nowy.

Faraday 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Wysłany: 13-12-2012, 07:12   

spacestarman napisał/a:
W MSS ? Ile Cie kosztowała taka przyjemność ?

W tym roku zmieniałem rozrząd. Co prawda w Cari, ale to to samo.
Koszt części (ja kupiłem zestaw SKF - podobno najlepszy i najdroższy) - pasek rozrządu, pompa i rolka napinająca - ok. 400zł
Dodatkowo wymieniony został pasek alternatora i rolka - 150zł.
Koszt wymiany to ok. 250zł u polecanego mechanika.

Dodatkowo wymienił świece, gdzie przy jednej był poważny problem.

Ogólnie zamknąłem się w kwocie 800zł wraz z częściami.

Można to zrobić taniej, ale wolę mieć pewność, że jest dobrze.

Jeśli chodzi o sam rozrząd, to myślę, że można to zrobić samodzielnie. Raczej żaden sprzęt nie jest potrzebny. Rozrząd ustala się według znaków na kołach i na pasku.

spacestarman 
Forumowicz

Wysłany: 13-12-2012, 08:44   

Rozumiem, w takim razie się raczej zbiorę i sobie to zrobię u mechanika. Sam się na tym nie znam, więc nie będę się brał

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-12-2012, 08:50   

Nie jest to trudna operacja a i w sieci jest wiele opisów. Trzeba jednak mieć kilka rodzajów narzędzi - kluczy i być przygotowanym, że czasem będzie potrzebna druga osoba do pomocy.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 13-12-2012, 10:50   

Dodam jeszcze że wymieniałem sam rozrząd bez pompy wody (czyli pasek i rolka )mechanik stwierdził że nie ma potrzeby jeśli z pompy wody nie cieknie. Koszt wymiany 250zł w Płocku, ale z tego co widzę to chyba jakaś uniwersalna cena bez względu na województwo.
Ostatnio zmieniony przez cakp 13-12-2012, 10:52, w całości zmieniany 1 raz  

spacestarman 
Forumowicz

Wysłany: 13-12-2012, 10:51   

możliwe, że u mnie cena, którą krzyknął mechanik to uwzględniała

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 15-12-2012, 15:26   

cakp napisał/a:
Dodam jeszcze że wymieniałem sam rozrząd bez pompy wody (czyli pasek i rolka )mechanik stwierdził że nie ma potrzeby jeśli z pompy wody nie cieknie.
To zacznie i będziesz miał dodatkowe koszta. Pompę wymieniamy zawsze w dieslowskim MSS, bo nowy pasek ma lepsze właściwości niż zużyty i za chwilę pompa zacznie lać.
Rozrząd polecam zrobić na oryginałach (oczywiście nie tych kupionych w aso tylko na wolnym rynku).
Pierwszym objawem że rozrząd trzeba zrobić jest umowa kupna samochodu :) Nigdy nie wiesz czy został faktycznie zmieniony, czy został założony poprawnie (niektórzy "mechanicy" nie potrafią obchodzić się z napinaczem), ani jakie części zostały użyte. To żadna oszczędność, jak później zabulisz 5 razy więcej za używany silnik i znowu będziesz musiał dopłacić za rozrząd, bo znowu brak pewności :)

Odpowiedz do tematu