Salonowe, kombinowane opony |
Autor |
Wiadomość |
boogin
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2011, 2.4 benz. CVT
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-12-2012, 16:37
|
|
|
Sądząc po charakterystycznych nacięciach to jest opona zimowa. Na przyszłość, jeśli chcesz umieścić zdjęcie na forum wrzuć je na www.imageshack.us lub www.photobucket.com. |
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 17-12-2012, 16:37
|
|
|
Jak najbardziej zimówka z wyższej półki lepiej trafić nie mogłeś
Link do opisu. Opona nazywa się Goodyear WRANGLER UG 215/70 R16 100 T
Winter Sport Dunlopa też opona dobra i różniła by się tym że wg. producenta była by cichsza ale to wynika z budowy bieżnika. |
_________________  |
|
|
|
 |
1plubas
Forumowicz
Auto: OII
|
Wysłany: 17-12-2012, 22:07
|
|
|
boogin napisał/a: | "Goodyear UltraGrip M+S 215/70R16 100T".
Na oponach owych nie ma znaku sniezynki. |
Z moich informacji wynika, że opony dedykowane na Polske , bez "śniezynki" są jako letnie - tak naprawde są to opony uniwersalne, ale nie typowo zimowe. Miałem podobny przypadek i zdecydowałem sie na zakup typowych zimówek oznaczonych M+S ze "śniezynką:"
pozdrawiam |
|
|
|
 |
emil_d
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 248 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 17-12-2012, 22:55
|
|
|
1plubas napisał/a: | boogin napisał/a: | "Goodyear UltraGrip M+S 215/70R16 100T".
Na oponach owych nie ma znaku sniezynki. |
Z moich informacji wynika, że opony dedykowane na Polske , bez "śniezynki" są jako letnie - tak naprawde są to opony uniwersalne, ale nie typowo zimowe. Miałem podobny przypadek i zdecydowałem sie na zakup typowych zimówek oznaczonych M+S ze "śniezynką:"
pozdrawiam |
Wg mnie są to całoroczne opony - brak szerszych rowków bocznych i mała ilość lamelek (ja w swoich mam min 7 lamelek na kostkę).
Jak jeździsz poza miastem to lepiej zmień na zimówki Ja mam od dwóch sezonów Bridgestony Blizzaki i jestem zadowolony. |
|
 |
boogin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2012, 13:35
|
|
|
Zdania jak widac podzielone.
Wyslalem wczoraj maila do kilkudziesieciu dilerow Goodyear Polska - i o dziwno oni tez maja niezly rozstrzal w odpowiedziach 90% odpowiedzi - zimowki, 10% - caloroczne.
Koronnym argumentem juz tu chyba brak sniezynki. Opona wyprodukowana w 34 tygodniu 2011 wiec jesli bylaby rasowa zimowka to by sniezynke raczej dostala.
No coz - w tes sposob dopisuje sie do dlugiej listy osob wydymanych przez autoryzowany serwis Mitsubishi - dziekuje.
Niepozostaje mi nic innego jak wystawic te kapcie na Allegro (maja smiesznie maly przebieg wiec powinno pojsc gladko) i zakupic cos rasowego, godnego tego auta.
[ Dodano: 18-12-2012, 13:44 ]
Od jednego z dilerow GY dostalem wlasnie zalaczony pdf z opisem opony producenta - wynika z niego TERENOWA ZIMOWA !!
To pytanie do Was na dobitke, coby sie zblaznic:
Czy terenowa zimowa to to samo co zimowa ?? Czy moze takie opony sa roznej charakterystyki ?? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-12-2012, 14:04
|
|
|
boogin - jeździłeś już po śniegu/lodzie itd? Może pierwsze pojeździj zanim sprzedasz?
Tak na chłopski rozum zimowa to zimowa, a terenowa zimowa to taka która działa dobrze w zimie i zimie w terenie czyli ma pewnie głębszy bieżnik lub szersze rowki do odprowadzania błota a nie tylko śniegu/wody. Czyli w sam raz żebyś się na pośniegowej trawce na polance nie zakopał. |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-12-2012, 14:14
|
|
|
boogin taki bieżnik jaki masz w GY na ten moment występuje tylko w opcji zimowej. Są GY całoroczne z tym że noszą całkiem inną nazwę.
Do tego oznaczenie M + S oznacza Mud and Snow czyli błoto i śnieg. Dokładnie mam takie samo oznaczenie na moich zimówkach GY UG8 i obok tego symbolu M+S jest trójkąt ze śnieżynką.
Ogólnie ja bym do tej śnieżynki nie przykładał większej wagi na Twoim miejscu i jeździł na nich. Bardziej godnych opon raczej nie dostaniesz. Dostaniesz takie same tylko będą się inaczej nazywać.
Wklej zdjęcie ewentualnie całej opony tak żeby oznaczenia były widoczne.
Link z oznaczeniami opon. |
_________________  |
|
|
|
 |
boogin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2012, 14:15
|
|
|
krzychu - jezdzic jezdzilem, ale... jest to moj pierwszy tak duzy woz, pierwszy z 4x4, a na dodatek dopiero co przeprowadzilem sie z rejonow malo snieznych do rejonow sniegowych.
Jestem laikiem a zwazywszy na powyzsze ciezko jest mi porownac z czymkolwiek.
Rok temu nie jezdzilem zbyt dlugo w sezonie zimowym ale zdarzylem tylko zauwazyc ze czesto-gesto na asfalcie pokrytym breja lub niewielka iloscia rozjezdzonego sniegu auto jedzie prosto zamiast sunac po zakrecie
Ale napewno nie bede sie juz przed swietami bawil z wymiane opon wiec jeszcze troche na nich posmigam i zobaczymy jak bedzie.
[ Dodano: 18-12-2012, 14:26 ]
Lucas123w - prosze bardzo, sa zdjecia
http://imageshack.us/g/42/dscf3376w.jpg/
Sorry za kiepska jakosc, posiadam tylko takie a na chwile obecna jestem bardzo daleko od auta. |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-12-2012, 14:53
|
|
|
Wrzucę linka do Oponeo. Jest tam numer telefonu możesz się ich spytać co i jak, kto jak kto ale oni powinni znać się na rzeczy.
Opona u nich sprzedawana jest z tego samego okresu produkcyjnego więc na 98% to ten sam model. Co do opinii które są tam umieszczone to nie ma nikt zastrzeżeń do nich w warunkach zimowych.
Na marginesie żadna opona zimowa nie daje 100% przyczepności w warunkach jakie panują w Polsce, na najlepszej możesz się poślizgać. |
_________________  |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 18-12-2012, 14:55
|
|
|
boogin napisał/a: | Czy terenowa zimowa to to samo co zimowa ?? | Wydaje mi się, że ta Twoja opona to taki kompromis pomiędzy terenem a zimą
Patrzę na zdjęcie bieżnika i jak już napisał emil_d mało jest lamelek na kostce. W typowych zimowych oponach są one gęściej ponacinane. Lucas123w napisał/a: | Bardziej godnych opon raczej nie dostaniesz | Tutaj się nie zgodzę - jest mnóstwo opon "bardziej godnych" na zimę. Oglądałem niedawno i macałem Bridgestona Blizzaka DM-V1 (chyba?). Aż mi się gęba śmiała jaki był ładny i mięciutki jak kaczuszka |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-12-2012, 15:42
|
|
|
JCH napisał/a: | Tutaj się nie zgodzę - jest mnóstwo opon "bardziej godnych" na zimę. Oglądałem niedawno i macałem Bridgestona Blizzaka DM-V1 (chyba?). Aż mi się gęba śmiała jaki był ładny i mięciutki jak kaczuszka |
Z indeksem prędkości R do 170km/h. W teren z tymi lamerami na pewno lepsze ale do trasy już nie koniecznie.
Blizzak LM80 z bieżnikiem kierunkowym. 80% trasa i 20% delikatnego terenu to można się skusić ale jak często jeździć po roztopach i błocie to te GY które ma teraz będą lepsze.
Ps. za 4 zakupione sztuki gratis sanki Bridgestone'a dają więc to może być powód do zmiany |
_________________  |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
Auto: outlander 2.2 156ps
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 353 Skąd: oleśnica
|
Wysłany: 18-12-2012, 22:10
|
|
|
jak bedziesz sprzedawał boogin to pisz do mnie - powoli szukam oponek . obecne juz mają chyba ostatni sezon przed soba , a mnie takie a"la uniwersalne podpasują bo głównie po krajowych drogach i duzych miastach śmigam... |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
|