Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Salonowe, kombinowane opony
Autor Wiadomość
boogin 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2011, 2.4 benz. CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-12-2012, 15:51   Salonowe, kombinowane opony

Witam
Posiadam outka od roku. Z salonu odebralem go na zimowkach - mialy byc zupelnie inne (wintersporty) ale suma sumarum na obrecze trafilo cudo zwane "Goodyear UltraGrip M+S 215/70R16 100T".
Na oponach owych nie ma znaku sniezynki. W internecie bardzo trudno znalesc test/opisy tej opony. Nie widnieje ona nawet na oficjalnej stronie prodecenta. W sklepach internetowych widnieje jako zimowka - ale w niektorych jako letnie/zimowe :)

Koledzy, pytanie do Was.
Zalaczam zdjecie bieznika tej gumy. Czy na podstawie wizualnej oceny jestescie w stanie stwierdzic czy to jest zimowka i jakiej jest klasy ??

Z gory dzieki
Pozdro

https://hotfile.com/dl/184825016/c16d229/DSCF3385.JPG.html

https://hotfile.com/dl/184825092/94b5630/DSCF3386.JPG.html

[ Dodano: 17-12-2012, 15:57 ]
Z sendspace chyba bedzie lepiej

http://www.sendspace.pl/f...f58a10/dscf3385
http://www.sendspace.pl/f...dc9e7515137faa6

KowaliK 
Mitsumaniak
01339/KMM

Auto: JDM's
Wysłany: 17-12-2012, 16:37   

Sądząc po charakterystycznych nacięciach to jest opona zimowa. Na przyszłość, jeśli chcesz umieścić zdjęcie na forum wrzuć je na www.imageshack.us lub www.photobucket.com.

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 17-12-2012, 16:37   

Jak najbardziej zimówka z wyższej półki lepiej trafić nie mogłeś :D

Link do opisu. Opona nazywa się Goodyear WRANGLER UG 215/70 R16 100 T

Winter Sport Dunlopa też opona dobra i różniła by się tym że wg. producenta była by cichsza ale to wynika z budowy bieżnika.

1plubas 
Forumowicz

Auto: OII
Wysłany: 17-12-2012, 22:07   

boogin napisał/a:
"Goodyear UltraGrip M+S 215/70R16 100T".
Na oponach owych nie ma znaku sniezynki.

Z moich informacji wynika, że opony dedykowane na Polske , bez "śniezynki" są jako letnie - tak naprawde są to opony uniwersalne, ale nie typowo zimowe. Miałem podobny przypadek i zdecydowałem sie na zakup typowych zimówek oznaczonych M+S ze "śniezynką:"

pozdrawiam

emil_d 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Wysłany: 17-12-2012, 22:55   

1plubas napisał/a:
boogin napisał/a:
"Goodyear UltraGrip M+S 215/70R16 100T".
Na oponach owych nie ma znaku sniezynki.

Z moich informacji wynika, że opony dedykowane na Polske , bez "śniezynki" są jako letnie - tak naprawde są to opony uniwersalne, ale nie typowo zimowe. Miałem podobny przypadek i zdecydowałem sie na zakup typowych zimówek oznaczonych M+S ze "śniezynką:"

pozdrawiam

Wg mnie są to całoroczne opony - brak szerszych rowków bocznych i mała ilość lamelek (ja w swoich mam min 7 lamelek na kostkę).

Jak jeździsz poza miastem to lepiej zmień na zimówki :) Ja mam od dwóch sezonów Bridgestony Blizzaki i jestem zadowolony.

boogin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2012, 13:35   

Zdania jak widac podzielone.
Wyslalem wczoraj maila do kilkudziesieciu dilerow Goodyear Polska - i o dziwno oni tez maja niezly rozstrzal w odpowiedziach :) 90% odpowiedzi - zimowki, 10% - caloroczne.

Koronnym argumentem juz tu chyba brak sniezynki. Opona wyprodukowana w 34 tygodniu 2011 wiec jesli bylaby rasowa zimowka to by sniezynke raczej dostala.

No coz - w tes sposob dopisuje sie do dlugiej listy osob wydymanych przez autoryzowany serwis Mitsubishi - dziekuje.

Niepozostaje mi nic innego jak wystawic te kapcie na Allegro (maja smiesznie maly przebieg wiec powinno pojsc gladko) i zakupic cos rasowego, godnego tego auta.

[ Dodano: 18-12-2012, 13:44 ]
Od jednego z dilerow GY dostalem wlasnie zalaczony pdf z opisem opony producenta - wynika z niego TERENOWA ZIMOWA !!

To pytanie do Was na dobitke, coby sie zblaznic:
Czy terenowa zimowa to to samo co zimowa ?? ;) Czy moze takie opony sa roznej charakterystyki ??

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-12-2012, 14:04   

boogin - jeździłeś już po śniegu/lodzie itd? Może pierwsze pojeździj zanim sprzedasz?

Tak na chłopski rozum zimowa to zimowa, a terenowa zimowa to taka która działa dobrze w zimie i zimie w terenie czyli ma pewnie głębszy bieżnik lub szersze rowki do odprowadzania błota a nie tylko śniegu/wody. Czyli w sam raz żebyś się na pośniegowej trawce na polance nie zakopał.

Lucas123w 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-12-2012, 14:14   

boogin taki bieżnik jaki masz w GY na ten moment występuje tylko w opcji zimowej. Są GY całoroczne z tym że noszą całkiem inną nazwę.

Do tego oznaczenie M + S oznacza Mud and Snow czyli błoto i śnieg. Dokładnie mam takie samo oznaczenie na moich zimówkach GY UG8 i obok tego symbolu M+S jest trójkąt ze śnieżynką.

Ogólnie ja bym do tej śnieżynki nie przykładał większej wagi na Twoim miejscu i jeździł na nich. Bardziej godnych opon raczej nie dostaniesz. Dostaniesz takie same tylko będą się inaczej nazywać.

Wklej zdjęcie ewentualnie całej opony tak żeby oznaczenia były widoczne.
Link z oznaczeniami opon.

boogin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2012, 14:15   

krzychu - jezdzic jezdzilem, ale... jest to moj pierwszy tak duzy woz, pierwszy z 4x4, a na dodatek dopiero co przeprowadzilem sie z rejonow malo snieznych do rejonow sniegowych.

Jestem laikiem a zwazywszy na powyzsze ciezko jest mi porownac z czymkolwiek.
Rok temu nie jezdzilem zbyt dlugo w sezonie zimowym ale zdarzylem tylko zauwazyc ze czesto-gesto na asfalcie pokrytym breja lub niewielka iloscia rozjezdzonego sniegu auto jedzie prosto zamiast sunac po zakrecie :)

Ale napewno nie bede sie juz przed swietami bawil z wymiane opon wiec jeszcze troche na nich posmigam i zobaczymy jak bedzie.

[ Dodano: 18-12-2012, 14:26 ]
Lucas123w - prosze bardzo, sa zdjecia :)

http://imageshack.us/g/42/dscf3376w.jpg/

Sorry za kiepska jakosc, posiadam tylko takie a na chwile obecna jestem bardzo daleko od auta.

Lucas123w 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-12-2012, 14:53   

Wrzucę linka do Oponeo. Jest tam numer telefonu możesz się ich spytać co i jak, kto jak kto ale oni powinni znać się na rzeczy.

Opona u nich sprzedawana jest z tego samego okresu produkcyjnego więc na 98% to ten sam model. Co do opinii które są tam umieszczone to nie ma nikt zastrzeżeń do nich w warunkach zimowych.

Na marginesie żadna opona zimowa nie daje 100% przyczepności w warunkach jakie panują w Polsce, na najlepszej możesz się poślizgać.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 18-12-2012, 14:55   

boogin napisał/a:
Czy terenowa zimowa to to samo co zimowa ??
Wydaje mi się, że ta Twoja opona to taki kompromis pomiędzy terenem a zimą :roll:
Patrzę na zdjęcie bieżnika i jak już napisał emil_d mało jest lamelek na kostce. W typowych zimowych oponach są one gęściej ponacinane.
Lucas123w napisał/a:
Bardziej godnych opon raczej nie dostaniesz
Tutaj się nie zgodzę - jest mnóstwo opon "bardziej godnych" na zimę. Oglądałem niedawno i macałem Bridgestona Blizzaka DM-V1 (chyba?). Aż mi się gęba śmiała jaki był ładny i mięciutki jak kaczuszka ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Lucas123w 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-12-2012, 15:42   

JCH napisał/a:
Tutaj się nie zgodzę - jest mnóstwo opon "bardziej godnych" na zimę. Oglądałem niedawno i macałem Bridgestona Blizzaka DM-V1 (chyba?). Aż mi się gęba śmiała jaki był ładny i mięciutki jak kaczuszka

Z indeksem prędkości R do 170km/h. W teren z tymi lamerami na pewno lepsze ale do trasy już nie koniecznie.
Blizzak LM80 z bieżnikiem kierunkowym. 80% trasa i 20% delikatnego terenu to można się skusić ale jak często jeździć po roztopach i błocie to te GY które ma teraz będą lepsze.

Ps. za 4 zakupione sztuki gratis sanki Bridgestone'a dają :D więc to może być powód do zmiany :D

jmgmotocykle 
Forumowicz
marcin78

Auto: outlander 2.2 156ps
Wysłany: 18-12-2012, 22:10   

jak bedziesz sprzedawał boogin to pisz do mnie - powoli szukam oponek . obecne juz mają chyba ostatni sezon przed soba , a mnie takie a"la uniwersalne podpasują bo głównie po krajowych drogach i duzych miastach śmigam...

Odpowiedz do tematu