Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:36 |
[MSS DID] Space Star |
Autor |
Wiadomość |
czeredrecki [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2006, 09:20 [MSS DID] Space Star
|
|
|
witam
co powiecie o MSS z silnikiem DID ..2001r
z tego co wyczytałem są to silniki renault ??
powiem iż podoba mi się to autko są jakieś częste dolegliwości ??
jak jest z silnikami są awaryjne ??
serdeczne dzieki za wszelkoe odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-05-2008, 08:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2006, 16:37
|
|
|
Sprawdź czy olej z niego nie cieknie (a pewnie cieknie). Zależy skąd - naprawa może być kosztowna. Poza tym chyba dość bezawaryjne. Silnik elastyczny i ekonomiczny. Moc nie najgorsza. |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 01-11-2006, 21:21
|
|
|
Mam DiDa z 2002 roku przebieg 90 tys.
Też słyszałem że to silnik renault ale jak na razie bez zastrzeżeń. |
|
|
|
 |
MARIO [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2006, 22:05
|
|
|
Ktoś wcześniej powiedział, że przy DID moc nie najgorsza. W silnikach nie jest ważna moc, lecz moment obrotowy !!! W DID moment obrotowy jest stały od 1700 do 3250 obr/min i wynosi 215 Nm , a w MSS 1.8 benzynie 157 Nm (i to przy aż 4000 obr/min).
A moment obrotowy to jest to, co powoduje, że auto w normalnej eksploatacji JEDZIE !!!!
W benzynie 1.6 1.8 aby jechać, trzeba wchodzić na obroty, przez co w środku robi się głośno, poza tym w baku występują wiry.
W DID moment 215 Nm jak na ten silnik jest nie wielki, tym samym silnk nie jest tak wyżyłowany, a MSS-owi daję bardzo zadowalające osiągi. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-11-2006, 22:10
|
|
|
MARIO,
Dyskusję o tym czy Benzyna czy Diesel już na forum mamy. To po 1.
Po drugie benzynka turbo - taka jak moja objeżdża 95% turbodiesli jak chce.
Wykres (na starym wydechu) jest na forum - mam 173Nm przy 3500 i max moc przy 7500 obrotów, małą turbinkę (nową odprawianą właśnie na cle - pozdrowienia dla celników) i to zapieprza. Porównaj wolnossące konstrukcje - mina Ci zrzednie . Jak będe miał czas i ochotę jutro wkleję zdjęcia artykułu o dieslach z prasy anglojęzycznej. W ramach ciekawostki powiem Ci że w iększości krajów tzw cywilizowanych ropa jest:
1. Droższa
2. Gorzej dostępna (np 1 dystrybutor z ropą na 10 z benzyną)
3. Płaci się za ropniaka wysokie podatki.
Jest fajny (na co dzień mam TDI) ale turbobenzynka wymiata.
I nie ciągnij tu OT. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-11-2006, 08:49
|
|
|
Z tym momentem to nie tak do końca bo np. taki traktor ma moment potężny a wcale szybko ani nie przyśpiesza nie jedzie
Oczywiście im bardziej płaski wykres przebiegu momentu funkcji obrotów silnika tym elastyczniejsze auto w normalnej jeździe. Oczywiście im większy moment tym lepiej ale moc też ma znaczenie tym bardziej że jedno z drugim się nierozerwalnie wiąże. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 04-11-2006, 16:56
|
|
|
Z gory przepraszam za OT
1 ...Ale w dieslach wtedy, kiedy zaczyna sie moc (czyli ok 4000t obr) to juz trzeba zmieniac bieg na nastepny-zero przyjemnosci
2 W dieslu przy 4000 obr/min jest o wiele glosniej niz w benzynie przy 4000 obr.
3 jednak zdecydowana wiekszosc ludzi woli mruczenie benzynki od ...diesla
4 Jak chcesz juz porownywac te 2 silniki(diesla i benzyne)to porownaj Turbo diesla i Turbo benzyne i wtedy(juz 3 raz sie powtorze ) porownaj co ma lepsze osiagi i wyzszy moment....
Pozdrawiam |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 04-11-2006, 17:04
|
|
|
Robson86 napisał/a: | 1 ...Ale w dieslach wtedy, kiedy zaczyna sie moc (czyli ok 4000t obr) to juz trzeba zmieniac bieg na nastepny-zero przyjemnosci |
Bzdura.
Moc w dieslu zaczyna sie od około 2000rpm a przy 4000 sie konczy. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 04-11-2006, 17:34
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Moc w dieslu zaczyna sie od około 2000rpm a przy 4000 sie konczy. |
...co do tego punktu to chodzilo mi bardziej o wrazenia subiektywne |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
MARIO [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2006, 18:35
|
|
|
HUBEEERT
Chciałem porównać tylko MSS DID z klasycznym MSS benzynowym, takim jaki był w sprzedaży. Nie chciałem wykazywać wyższości diesla nad benzyną i odwrotnie. Każdy jeździ tym czym lubi, a raczej tym na co go stać. Twój Colcik 1,6 z turbinką jest lekki i na pewno jedzie, ale z tym 95 % to chyba przesadziłeś. Z resztą nie będziemy się boksować. Turbinkę z Tajwanu ocliłeś, to dobrze, a mówią że z celnikami to tylko problem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 05-11-2006, 18:48
|
|
|
MARIO, przepraszam - bałem się kolejnej dyskusji o wyższości jednego nad drugim
A co 95% - spokojnie może 90% tyle że ja nie mam
1. kompleksów więc się nie ścigam
2. samochodu - stoi w Polsce w warsztacie od 4,5 roku a ja w szwecji siedzę
A co D-ID Volvo V40 z tym dieselkiem nawet jedzie tyle że Vmax to jednak wyższą ma benzynka
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|