Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolizja - czy dawać auto do serwisu? Galant sport 99r
Autor Wiadomość
spidernet 
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-03-2014, 16:47   Kolizja - czy dawać auto do serwisu? Galant sport 99r

Dzisiaj miałem zdarenie drogowe. Nieuważny kierowca wjechał w mój pojazd, uszkadzając przód auta. Chciałbym się was zapytać drodzy forumowicze czy serwisy Mitsubishi dysponują jeszcze częściami do galantów sportów z 99r? No i czy ubezpieczyciel (w tym przypadku PZU) może się nie zgodzić na naprawę przez autoryzowany serwis?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-03-2014, 16:51   

Po prostu zapytaj z jakimi zakładami współpracują przy bezgotówkowej likwidacji szkody. Są tam też autoryzowane warsztaty... Nie wiem jaką masz wielką szkodę, ale przy takim roczniku to czasem niewiele trzeba do "całeczki"... :(
Ostatnio zmieniony przez krzychu 30-03-2014, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  

spidernet 
Forumowicz

Wysłany: 30-03-2014, 16:54   

Auto to moje oczko w głowie i chce je mieć porządnie zrobione. Uszkodzony jest pas przedni, maska, zderzak, lewy, prawy błotnik, atrapa, lampy, boczna listwa. To tyle na pierwszy rzut oka.

Bamber 
Mitsumaniak

Auto: Lancer combi 1,6
Wysłany: 30-03-2014, 17:02   

spidernet napisał/a:
Auto to moje oczko w głowie i chce je mieć porządnie zrobione. Uszkodzony jest pas przedni, maska, zderzak, lewy, prawy błotnik, atrapa, lampy, boczna listwa. To tyle na pierwszy rzut oka.

Weź kasę kup se graty i niech ci zrobi porządny warsztat, na serwisie robią też ludzie którzy akurat nie zawsze się przejmują robotą bo nie Ty to kto inny na gwarancji będzie musiał zrobić a prywatny jak dba tak ma co się przekłada na klientów.

spidernet 
Forumowicz

Wysłany: 30-03-2014, 19:35   

Zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela. Ten zaproponował formę gotówkową bądź bezgotówkową usunięcia szkody. Podpowiecie która forma jest mniej problematyczna?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 30-03-2014, 19:44   

spidernet, obydwie mogą być problematyczne :wink: .
Pierwsza to bierzesz pieniądze jakie Ci dają, a ich nie interesuje czy pieniążki przehulasz czy naprawisz auto - z reguły jest to kwota zaniżona.
Druga to robisz na faktury w warsztacie (często z ich listy, ale to zależy od TU) i rozlicza się z ubezpieczycielem warsztat. Tu mogą pojawić się dopłaty, bo ubezpeczyciel może zakwestionować wysokośc faktury.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2014, 19:46   

Jak masz dobry zakład, który współpracuje z PZU to na pewno bezgotówkowa.

Bamber 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2014, 20:13   

i też nie masz pewności na bezgotówkową bo rachunki tworzą że np nową machę założy a kupują używki pod lakier i tyle znam takie przypadki

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 30-03-2014, 20:55   

spidernet napisał/a:
Nie obraz sie, ale takie rocznikowo auto jak twoje ubezpieczyciel ma gdzies czy je 2 razy dzienie myjesz i woskujesz i ze jest w tiptop stanie. Jesli bedzie robione z OC sprawcy to TU sprawcy musi pokryc koszta naprawy do 100% wartosci rynkowej auta sprzed kolizji. Problem w tym ze przy naprawach aut wiekowych na 1 ogien ida czesci uzywane badz nowe zamienniki. Bardzo bym sie zdziwil jesli naprawa odbyla by sie na czesciach nowych oryginalnych. To b malo prawdopodobne.

Dominik

Bamber 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2014, 21:37   

Nikt nie da oryginału jak jest dostępny zamiennik a tym bardziej że o pewnego czasu jest do dopuszczalne nawet przez ASO.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 30-03-2014, 22:04   

Bamber napisał/a:
Nikt nie da oryginału jak jest dostępny zamiennik a tym bardziej że o pewnego czasu jest do dopuszczalne nawet przez ASO.
Owszem da, jesli takowy jest dostepny uzywany po rozbitku i tanszy od nowego zamiennika. Mowimy o autach powyzej 3-4 letnich

Dominik

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 30-03-2014, 23:44   

Bamber napisał/a:

to już raczej zależy od tego co masz wpisane w OC/AC.
są takie "dodatki" w polisach pod tytułem "naprawa tylko na oryginalnych częściach"

angelos 
Forumowicz

Auto: LS460 '07, Z34A '07
Wysłany: 31-03-2014, 08:41   

Witam,
Podpinam się pod temat :D Wczoraj też miałem 'zdarzenia drogowe' mianowicie wychamowałem przed pasami ,na które prawdopodobnie 'lekko rozmiękczony' Jegomość ,wszedl. W zdarzniu brało udział 4 samochowdy. Gość za mnią też wychamował ale niestety 2 nastepne samochowdy już nie. Wiec ja mam do roboty zderzal tylni, troszek sie chyba wgiął i zadrapał. Ale, co jest niepokojące chyba zaczeło mi uciekać powietrze z tylnego amora ECSu. Była policja mam nr sprawy, ubezpieczyciel to Warta. Podejrzewam, że jak przyjdzie rzeczoznawca to raczej nie będzie wiedział, że mam zawieszenie pneumatyczne, co za tym idzie, to np. koszt nowego amora ECS tyl ok 1700zl/szt. Mam plan taki, że poczekam na wycene (pewnie nie uwzględni amora), a poźniej chce jechac do ASO na ul. Jasnogórskiej w Krk, żeby mi to porządnie wycenili. Pytanie czy ubezpieczyćiel uznaje taka wycene szkody z ASO czy może powiedzieć "Panie, załóż se Pan normalny amortyzator do tego starego auto" :D ?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2014, 08:43   

A może po prostu zwróć mu uwagę na ten fakt?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 31-03-2014, 08:49   

Cytat:

A może po prostu zwróć mu uwagę na ten fakt?

dokładnie
od razu powiedz mu, że jest tam ECS

angelos napisał/a:
Pytanie czy ubezpieczyćiel uznaje taka wycene szkody z ASO czy może powiedzieć "Panie, załóż se Pan normalny amortyzator do tego starego auto" :D ?

przywrócenie do stanu sprzed szkody - czyli miałeś ECS i masz mieć ECS
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

Odpowiedz do tematu