Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.9 DI-D] komputer pokładowy
Autor Wiadomość
vostel
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2007, 17:02   [1.9 DI-D] komputer pokładowy

Gdzie znaleźć instrukcje do sterowania funkcjami komputera?? Pokazuje mi jedynie średnie spalanie i średnią prędkość. Czy to jego jedyne funkcje??

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2007, 20:49   

Komputer pokazuje jeszcze przybliżony zasięg na paliwie znajdującym sie w zbiorniku. Wskazania zmienia się przyciskiem "DISP" w prawej części firmowego radyjka ( PH 2000). Dłuższe przytrzymanie tego przycisku kasuje średnią prędkość i średnie spalanie. Ponadto gdy zasięg spadnie poniżej 50 km jest sygnał dzwiękowy który powtarza się przy każdym odpalaniu, podobny sygnał jest przy spadku temperatury zewnętrznej poniżej 3 stopni.

vostel
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2007, 13:13   

dzięki
a jak zrestartować wskazania??
mowa oczywiście o kompie z radiem

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Wysłany: 05-03-2007, 13:32   

Cytat:
Dłuższe przytrzymanie tego przycisku kasuje średnią prędkość i średnie spalanie
Natomiast liczba kilometrów do przejechania zależy chyba od poziomu paliwa w zbiorniku i wyliczenia komputera na podstawie średniego zużycia. :o

Pieniek 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2007, 20:32   

vostel wskazania średniej prędkości i średniego spalania trzeba zerować oddzielnie czyli przytrzymać dłużej DISP przy wyświetlanej funkcji którą chcesz skasować. Zasięgu nie kasuje się. Ja dzisiaj tankowałem i komputer po raz pierwszy pokazywał mi zasięg ponad 170 km podczas gdy wskaźnik leżał poniżej zera a od 20 km świeciła mi się rezerwa. Do tej pory miałem odwrotnie najpierw komputer pokazywał 0 zasięgu a potem zapalała sie rezerwa. Widocznie zasięg należy traktować z duuuużym przymrużeniem oka. Już sam nie wiem skąd komp bierze dane do wskazań. No chyba że coś mu się pomieszło po zcipowaniu silnika ( bo to był pierwszy bak od modyfikacji).

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-03-2007, 20:43   

A zastanawialiście się skąd komp ma wiedzieć ile wlaliście do baku? Chyba nie zakładacie że ze wskaźnika poziomu paliwa w baku którego dokładność jest co najmniej przybliżona do +/- galonu w obie strony. Jeśli już o wskazaniach poziomu paliwa mowa to w miśkach ich dokładność jest wręcz śmieszna - w Corsie każda kreska to było _dokładnie_ 5 litrów w całym zakresie wskaźnika i można było perfekcyjnie określić ilość paliwa w baku z dokładnością do 1-2 litrów gdy w miśkach da się i owszem ale z dokładnością do 8-12 litrów. Nie bazujcie zatem na tych wskazaniach w jakikolwiek sposób i traktujcie je jedynie hobbystycznie - ot taki gadżet. :badgrin:

Pieniek 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2007, 20:58   

Oczywiście że nie ma co patrzeć na przewidywany zasięg wyświetlany przez komputer ale co do wskaźnika to sie z Kolegą nie zgodzę gdyż u mnie zachowuje się za każdym razem tak samo i po kilku tankowaniach można precyzyjnie określić ile mamy w zbiorniku. U mnie zawsze gdy mam na wskaźniku połowę to wiem że do baku wejdzie ok. 32-33 litry a rezerwa zapala się gdy wskazówka dojdzie do zera mam w tedy w baku 8-9 litrów. Nie jest to co prawda równy podział ale ZAWSZE taki sam.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-03-2007, 21:01   

Toć o tym napisałem że dokładność rzędu rezerwa czy pół baku :D - to zupełnie nie to co w Corsie - tam w całym zakresie wskaźnika przemieszczenie wskazówki o jedną dłuższą kreskę oznaczało dokładnie 5l niezależnie czy na początku skali czy na końcu - po prostu było to dobrze wyskalowane ot co.

bartecek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 D-ID HP
Wysłany: 11-11-2012, 13:14   

W tym temacie: pojawił się u mnie problem z komputerem pokładowym, mianowicie gdy ilość paniwa jest niska (na ok ponizej 15-20l) to przewidywany zasięg zaczyna generować rózne liczby i tak w kółko. Przy tym wydaje z siebie co chwile ten dźwiek ostrzegajacy o niskim poziomie paliwa (przy oblodzeniu jest ten sam).
Odkryłem ze zasieg kilka razy przechodzi przez progową wartość dla której zwykle włacza się ten dźwiek, ale u mnie dzieje sie to kilkanascie razy na minutę. I tak cały czas.
Komputer zwariował? Miał ktoś podobny problem?

Centosz 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Wysłany: 12-11-2012, 18:09   

Też mam to samo.I dzieje się to szczególnie na zakrętach.Ja się tym nie przejmuje.

bartecek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 D-ID HP
Wysłany: 18-01-2013, 23:49   

Dobrze wiedzieć że nie jestem sam z tym problemem.
Coś jest na rzeczy z "zawieszaniem" się jakiegoś czujnika lub innego układu, bo czasami wystarczy wyłączenie/włączenie silnika i problem znika.

Odpowiedz do tematu