Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Immobilizer
Autor Wiadomość
U-96 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-12-2019, 10:51   Immobilizer

Szanowni

Mój Misiek 95r. został kiedyś zaopatrzony w immobilizer z transponderm pasywnym, potocznie zwanym pestką. Montaż wskazuje na profesjonalny serwis, pewnie w ASO, wymagali kiedyś w latach 90-tych do ubezpieczeń. Model to M.T.S 95 Wegfahrsperre, to dość zaawansowany sprzęt, odcina rozrusznik, pompę wtryskową, świece żarowe i nie wiem co jeszcze, gasi wszystkie kontrolki na desce jak nie zostanie rozbrojony, zaopatrzony jest w profesjonalną wiązkę przewodów dedykowanych do Miśka. Schematu oczywiście nie można nigdzie znaleźć, a przyszedł czas na wyprucie go z auta. Namierzyłam centralkę i całą wiązkę wyciągnąłem na zewnątrz. Wiązka immobilizera nie ma wszczepów w wiązkę Miśka (przynajmniej nie znalazłem na tą chwilę) dysponuje natomiast przejściówką pomiędzy org. wtyczką stacyjki Miśka a centralką. Bezpośrednie podpięcie org. wtyczki Miśka w stacyjkę daje połowiczny sukces, kontrolki już są, startuje rozrusznik, ale ciągle odcina świece żarowe i pompę wtryskową. Wszystko wskazuje na to że w org. wtyczce Miśka są pozamieniane i być może również usunięte niektóre przewody lub piny. Następnie przepuszczone przez przejściówkę i centralkę immo. Prosty sposób jest na ominiecie zabezpieczeń immo. po przez odpowiednie zablokowanie przekaźników w centralce, jest ich 3 w tym modelu, wczoraj udało mi się to opanować - działa bez pestki. Ale chciałbym pozbyć się całkowicie tego pośrednika.
Zmierzając do celu pytanie:
Ktoś może dysponuje zdjęciami przewodów pod konsolą przy stacyjce, lub może takie zrobić ?
Ewentualnie może ktoś mógłby mi udostępnić swojego Miśka abym mógł zobaczyć jak są w oryginale poprowadzone przewody przy wtyczce do stacyjki. Lubelskie, Podkarpackie, Mazowieckie, Świętokrzyskie, mogę podjechać i zrobić dokumentacje. Ważne aby to była wersja EU.

Pozdr.

[ Dodano: 02-01-2020, 09:49 ]
Immobilizer usunięty
Gdyby ktoś kiedyś potrzebował wskazówek w podobnym przypadku zapraszam
Montowany jest pod konsolą w górnej części przy nawiewach górnych i wpięty w wiązkę główną.
Dostęp przez schowek po zdemontowaniu. Sterowanie również podpięte było do wiązki poniżej puszki bezpieczników na dole lewego słupka pod wykładziną.

Pozdr.

Odpowiedz do tematu