odpala za 2 razem, 1.8 gdi |
Autor |
Wiadomość |
redaxe00
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 gdi 125km '00
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-07-2012, 09:01 odpala za 2 razem, 1.8 gdi
|
|
|
Witam.
od jakiegoś czasu pojawił się taki problemik: gdy auto stoi zimne, to odpala zawsze za drugim razem. Pierwsze kręcenie przez 5 sek i nic, dop drugie uruchamia auto. Jak już pojeździ to potem odpala normalnie za pierwszym razem. Odpalam normalnie, czyli: gaśnie kontrolka CE, i wtedy zapłon.
Czy to wina świec? Raczej nie były wymienianie. Czy może aku?
dzięki z góry i pzdr |
|
|
|
 |
hidrillez
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 90KM + LPG
|
Wysłany: 12-07-2012, 09:53
|
|
|
Jeżeli rozrusznik kręci żwawo, to na pewno nie akumulator.
Można zacząć od wymiany świec, jeśli nie wiadomo jaki ich stan (a to też warto najpierw ocenić po wymontowaniu i wnikliwym oglądzie). Jeżeli nic to nie da, trzeba by się przyjrzeć układowi podawania paliwa (zacząć od filtra , potem może pompa). Nie ma żadnych błędów zapisanych w ECU?
Warto sprawdzić też przed podjęciem decyzji o wymianach stan zapłonu - cewki, kable.
Stawiam jednak na świece. |
|
|
|
 |
xluki
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 813 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 12-07-2012, 09:57
|
|
|
redaxe00, mimo wszystko sprawdziłbym akumulator. Możliwe, że nie podaje wystarczająco dużego prądu. Świece także można wymienić skoro nikt tego dotychczas nie robił. |
_________________ 02483/KMM
Była: Carisma 1.8GDI 98' LX
Była: Carisma 1.8GDI 12.04' Motion PLUS
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor
 |
|
|
|
 |
redaxe00
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 gdi 125km '00
|
Wysłany: 12-07-2012, 10:08
|
|
|
właśnie zauważyłem, aku ma za mało ah do tego auta i może być za słaby. do cari to chyba aku o pojemności 60 lub 65 ah.
pare miechów wstecz, był sprawdzany komputer i wtedy błędów nie było. Ale kontrolka CE nie miga, więc wnioskuję, że nie ma.
rozrusznik kręci normalnie, bez żadnych zwiech czy zamulania. ale obstawiam na baterie. |
|
|
|
 |
xluki
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 813 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 12-07-2012, 10:40
|
|
|
redaxe00, ja mam u siebie dosyć mały akumulator (za mały jak na GDI) i nawet w zimie odpala za pierwszym razem. Zmierz jakie ma napięcie przed rozruchem. |
_________________ 02483/KMM
Była: Carisma 1.8GDI 98' LX
Była: Carisma 1.8GDI 12.04' Motion PLUS
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor
 |
|
|
|
 |
hidrillez
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 90KM + LPG
|
Wysłany: 12-07-2012, 10:48
|
|
|
Pojemność aku nie ma tu żadnego znaczenia imho. Jeżeli już to ewentualnie za mały prąd uderzeniowy, ale do zasilenia całego układu przy odpałce potrzeba naprawdę niewielkiego prądu (poza rozrusznikiem rzecz jasne). Więc jeżeli prądu starcza na rozkręcenie rozrusznika, to dla reszty tym bardziej go powinno wystarczyć (można zresztą pomierzyć jak to jest z tym spadkiem prądu na aku przy uruchamianiu). |
|
|
|
 |
nashkarol
Forumowicz

Auto: Mitsu Cari 1.8 GDI 2000r.
|
Wysłany: 29-01-2013, 15:31
|
|
|
Postanowilem grzebnac jeszcze raz ten temat ... Mam u siebie identycznie, odpalam na dwa razy, chyba ze "przykatuje" rozrusznik dluzej, pokreci z 10 razy i zalapie ...
Czu autor tematu znalazl rozwiazanie ? Zanim zaczne wymieniac wszystko po kolei, warto podpytac. |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 29-01-2013, 15:51
|
|
|
pozycz od kogos sprawne aku z odpowiednim pradem i zobacz czy bedzie roznica
jesli roznica nie bedzie diametralna to warto zerknac czy rozrusznik ma szczotki sprawne jeszcze
czasami sama regeneracja rozrusznika wystarcza i jest duzo tansza niz nowe aku |
|
|
|
 |
nashkarol
Forumowicz

|
Wysłany: 29-01-2013, 16:20
|
|
|
Ale akumulator i szczotki to chyba najmniej prawdopodobne ... Wystarczy postoj ok pol godziny i znow jest to samo - palenie na dwa razy. Jak juz odpale, to kazde nastepne odpalenie jest "od strzala". No chyba ze troche postoi ... |
|
|
|
 |
maniak30
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 177 Skąd: czestochowa
|
Wysłany: 29-01-2013, 18:03
|
|
|
Panowie ani nie aku i nie rozrusznik miałem tak u siebie a dodam tylko jak temperatura była około 0 stopniC i nie odpalał od "strzała".W moim przypadku powodem była pompka niskiego ciśnienia miał około 1.5 Bara a powinna 2.5 Bara po wymianie wszystko gra. |
_________________ Najważniejsze jest obudzić się następnego dnia.......
 |
|
|
|
 |
nashkarol
Forumowicz

|
Wysłany: 29-01-2013, 19:22
|
|
|
Pompka paliwa to chyba ostatnia, ale najbardziej prawdopodobna usterka ... U mnie ten objaw wystepuje rowniez w lato, niezaleznie od temperatury i pogody ale swiece i tak juz chyba czas zmienic, na pewno to nie zaszkodzi ... |
|
|
|
 |
mateusz8230
Forumowicz
Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 344 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 29-01-2013, 23:51
|
|
|
Może po prostu za 1 razem nie odpala bo ma mało beny w pompach zwłaszcza tej WC (jeśli to gdi) a za 2 razem jest już jakieś ciśnienie i podaję paliwo.Można założyć zawór zwrotny paliwa,ja u siebie takie coś zamontowałem w baku w pompie niskiego ciśnienia (na przewodzie gumowym).A 2 sprawa to mogą być też lejące wtryski... |
_________________ - Who's motor is this?
- Zed's.
- And who is Zed?
- ZED IS ZED BABY AND ZED IS DEAD |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-01-2013, 00:18
|
|
|
Jeśli pompa w baku załączała by się na kilka sekund po włączeniu na zapłon, to raczej takiego problemu by nie było. |
|
|
|
 |
nashkarol
Forumowicz

|
Wysłany: 30-01-2013, 09:02
|
|
|
No właśnie w większości samochodów tak jest, że pompka włącza się po przekręceniu kluczyka, nabija paliwko i jest ok ... A pytanie, czy pompke paliwa mozna jakos przeczyscic, czy trzeba ją od razu wymieniać ?
Co prawda pogoda nie pozwala za bardzo na grzebnięcie tematu, ale jak znajde chwilę, to spróbuje wyciągnąć pompkę z baku i moze przeczyszczenie wkładu da jakiś pozytywny rezultat.
Na wiosnę i tak postaniowiłem przy zmianie oleju i filtra, powymieniać przy okazji filtr paliwa, filtr powietrza, świece ... To niestety też mogą być składowe takiego stanu rzeczy. W linii prostej (gdyż mechanikiem nie jestem), pompka może być już trochę słabsza, ale dodatkowo przypchany filtr paliwa i słabe świece i efekt jest jaki jest
Dobrze mówię ?
[ Dodano: 30-01-2013, 09:14 ]
Zapomniałem dopisać ... Dzisiaj po nocy jak odpalałem auto, to nie kręcił tak długo, obrócił ze dwa razy rozrusznikiem i zaskoczył.
Nie załapał równo, bo trochę się przydławił i zaraz wskoczył na obroty i właściwą pracę.
Zależne od temperatury ? Od wilgotności ? Tylko, że w lato, jesień też miałem ten sam problem ... |
|
|
|
 |
mateusz8230
Forumowicz
Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 344 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 30-01-2013, 09:18
|
|
|
No ale z tego co wiadomo przed liftem pompa pompuje dopiero po kreceniu rozrusznikiem.Filtry i swiece to podstawa ,wymiana na pewno nie zaszkodzi:) Można filtr pompy spróbować przedmuchać ale czy to coś da...Może nabija za słabe ciśnienie. |
_________________ - Who's motor is this?
- Zed's.
- And who is Zed?
- ZED IS ZED BABY AND ZED IS DEAD |
|
|
|
 |
|